Zimbrul, renașterea unui colos
Zimbrul este unul din cei doi reprezentanți ai bizonului. Denumirea latină a zimbrului e Bison bonasus. Acesta este reprezentativ pentru Europa iar bizonul american (Bison bison) pentru continentul nord-american.
Zimbrul a fost un simbol pentru România, acesta regăsindu-se în trecut prin mai toate pădurile montane. Un animal falnic care se luptă în prezent să prospere și în sălbăticie, nu doar prin rezervații. Animalul are o istorie neplăcută, deoarece a fost vânat până aproape de extincție. În anii 1800 a fost vânat ultimul exemplar sălbatic din munții noștri. Au trecut 100 de ani până ce zimbrul a reapărut. În 12 noiembrie 1958, au fost aduși la rezervația Hațeg-Slivuț o pereche de zimbri din Polonia. Ulterior s-a mai adus o pereche. Aceștia au prosperat, în prezent zimbrul fiind găsit în câteva rezervații, dar și în sălbăticie. În ultimii ani au tot fost eliberate exemplare în câteva zone. La ora actuală, România are în jur de 100 de zimbri.
Cu o lungime de aproximativ 3 metri și o înălțime la greabăn de 1,9-2 metri, zimbrul este cel mai mare animal din Europa, exceptând vietățile marine. Greutatea masculului adult variază între 450-900 de kg. Femelele sunt ceva mai mici, atingând maxim 600-650 de kg. Caracteristica principală a zimbrilor este diferența mare dintre partea din față a corpului, care este foarte bine definită și puternică, față de crupa animalului, care pare relativ mai puțin robustă.
Zimbrul are culoarea maro cafeniu, cu păr mare și abundent în prima parte a corpului. Pe mandibulă și gât iese în evidență barba, ce face animalul inconfundabil. Coarnele acestuia sunt permanente, goale pe dinăuntru, cu o lungime de 40-45 de cm. Corpul se termină cu o coadă relativ mică și subțire, lungă de 60-70 de cm.
Animalul poate trăi până la 30 de ani în captivitate. În sălbăticie trăiește mai puțin fiind expus bolilor și dușmanilor naturali: ursul și lupul. Maturitatea sexuală, femelele o ating la 3-4 ani, masculii la 4-6 ani. Perioada propice împerecherii este în august-septembrie. E interesant că masculii sunt puțin mai izolați decât femelele și vițeii. Aceștia însoțesc femelele în călduri în perioada rutului. Alt aspect interesant, pe ca l-am văzut și pe la emisiunile tv, e că masculii se tăvălesc des prin nisip, praf și propria urină. Probabil așa devin irezistibili pentru femelele receptive. Gestația durează în jur de 30 de săptămâni, vițelul nou născut având între 15 și 35 de kg.
Zimbrul se hrănește cu o mare varietate de plante. Acesta este un animal rumegător la fel ca vaca. După ce își umple rapid camerele stomacale, zimbrul rumegă hrana pentru a putea extrage eficient nutrienții din aceasta. Hrănirea îi ocupă animalului majoritatea timpului.
Habitatul zimbrului este compus din pădurile mixte cu pajiști și poieni cu vegetație abundentă în apropierea apelor curgătoare.
No Comments