Fânațele Clujului

Fanatele Clujului reprezintă o zonă de interes botanic și faunistic din apropierea orașului Cluj-Napoca. Locul este declarat rezervație a naturii de ani buni. Din ce îmi amintesc, aici trăiește o specie de fluture care este ocrotit  și U.E. chiar aloca bani pentru conservarea acestuia.

Fanatele Clujului

La Fanatele Clujului se ajunge  destul de ușor din oraș. Din cartierul Iris, zona Auchan, se urcă pe strada Fânațelor și se ține drumul până la baza dealurilor care alcătuiesc această rezervație. De pe vârfurile dealurilor se poate admira orașul. Drumul este din pietriș, perfect pentru bicicletă (circa 6 km). Eu am fost de vreo 4 ori la Fanatele Clujului, dar numai cu bicicleta.

Fanatele Clujului

Rezervația Fanatele Clujului  are câteva trasee tematice ce au ca scop observarea valorilor naturale din zonă. Traseele sunt marcate prin panouri de lemn și cu afișe de pe care puteți citi diverse informații. Din păcate, panourile informative sunt frecvent rupte de cei care nu știu aprecia natura. Traseele sunt ușoare și pot dura între 1-5 ore.

Fanatele Clujului

Suprafața rezervației Fanatele Clujului este de aproximativ 75-80 de hectare și este împărțită în două părți cunoscute sub numele de Copârșaie și Valea lui Craiu. Ineditul zonei este dat de vegetația de stepă, asemănătoare cu cea asiatică și est europeană.

Fanatele Clujului

Relieful de aici este accidentat, cu mai multe bălți temporare unde își au casă diverse specii de reptile ca tritonul comun, tritonul cu creastă, brotăcelul, broasca râioasă verde, șarpele de casă și multe altele.

Fanatele Clujului

Se crede că pe aici trăiește și o specie de viperă mai rară pe la noi și anume vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis). Eu personal m-am uitat mult după această viperă dar nu am văzut-o. Este un șarpe mic, cu venin slab, care este protejat de lege, ca majoritatea reptilelor de fapt. Singurul șarpe văzut a fost un șarpe de casă (Natrix natrix).

Natrix natrix

Dintre păsări, la Fanatele Clujului cuibăresc rața mare și lișița. Altele tranzitează zona sau doar se odihnesc. Dintre plantele interesante pot fi amintite migdalul pitic, salvia, Stipa ssp, Centaurea stoebe, cătina și multe altele.

Fanatele Clujului

În zona Copârșaie (denumire din maghiară ce înseamnă sicriu) sunt câteva movile de pământ atipice, denumite glimee. Cea mai mare are vreo 400 de metri lungime și 35 de metri înălțime. Acestea sunt rezultatul unor alunecări de teren și al eroziunii.

Fanatele Clujului

La Fanatele Clujului sunt interzise recoltarea florei, capturarea sau uciderea animalelor, distrugerea marcajelor, abandonarea gunoaielor, aprinderea focului, camparea, pătrunderea cu mijloace motorizate și alte activități ce pun în pericol fauna și flora locului.  Deși, asta mă face să mă întreb ce tot fac sătenii din zonă cu vacile și oile prin rezervație!? Vacile chiar se bălăcesc prin bălțile locului și mi-e greu să cred că nu afectează defel habitatul vietăților locale…

Fanatele Clujului

Prin zonă se poate vedea:

– orașul Cluj-Napoca.

Activități ce se pot face la Fanatele Clujului:

–  plimbări pe traseele tematice, relaxare, poze și filmări, observarea florei și faunei locale.

No Comments

Post A Comment

11 − 7 =