Ciucarul Mic, Clisura Dunării

Ciucarul Mic este unul din locurile mele preferate din zona Cazanelor Dunării. De ce spun asta? Păi, pe lângă faptul ca zona aceasta este una dintre cele mai spectaculoase ale României, oferind priveliști absolut încântătoare, este și un loc ideal pentru iubitorii de reptile și de faună în general. De la țestoase bănățene, salamandre, vipere cu corn, șerpi de apă, de casă, de alun, de-al lui Esculap și chiar șarpele rău, toate pot fi observate pe traseele tematice din zonă. Paradisul erpetologilor, cum s-ar zice. Doar țestoasa n-am văzut-o dintre cele enumerate. Sper să o văd și pe ea.

Ciucarul Mic

Cunosc de ani buni zona aceasta și o explorez aproape anual, atât pe sus, pe crestele împădurite, cât și pe jos, pe calea apei. Dunărea este magică efectiv aici. Defileul Cazanelor Dunării este unic. Cred că nu m-aș putea plictisi vreodată de locurile acestea.

Cazanele Dunarii

Ciucarul Mic

Ciucarul Mic, după cum îi spune și numele, este muntele mai scund din zona Dubovei, de unde încep și Cazanele Mici. Ciucarul Mare este fratele său, aflat puțin mai în sud. Ambii munți străjuiesc golful Dubova și oferă panorame de vis. Vecinii lor sârbi, Știrbatul Mare și cel Mic ghidează apele fluviului pe partea sârbească. Nu am ajuns pe aceștia, dar posibil ca la început de iunie să ajung cel puțin pe unul. 🙂

Ciucarul Mic

Ciucarul Mic este parte integrantă din Munții Almăjului, care la rândul lor fac parte din Munții Banatului. Cu o înălțime relativ mică de doar 313 metri, Ciucarul Mic compensează prin panorame.

Ciucarul Mic

Traseul ecoturistic Ciucarul Mic este lung de circa o oră doar dus, mai solicitant puțin pe alocuri, dar se poate face cam de oricine. Lungimea acestuia este de 2 km. Traseul începe înainte de intrarea în Dubova, pe partea dreaptă (pe stânga e fluviul, deci nu se poate :P) și este marcat cu triunghi roșu.

Ciucarul Mic

Poteca e prin pădure pe toată lungimea sa. Chiar înainte de final iese mai la lumină. Aspect important, vă recomand bocanci înalți pe acest traseu. Asta deoarece se alunecă pe alocuri și datorită prezenței viperelor prin zonă. Evident, bocancii sunt indicați și în vârf pe crestele calcaroase unde trebuie atenție sporită.

Ciucarul Mic

Ciucarul Mic

Dacă vreți să admirați Ciucarul Mic în toată splendoarea o puteți face ca mine, de pe Ciucarul Mare.

Ciucarul Mare

Zonele acestea sunt numai bune de odihnă și recreere. Iar dacă iubiți animalele, cu puțină atenție puteți avea șansa să pozați ceva frumos. Ca de exemplu, ce am pozat și eu pe Ciucarul Mic în pozele de mai jos. 🙂

Vipera cu corn

Ciucarul Mic

Ciucarul Mic

Dacă aveți de gând să stați mai mult prin zonă, vă puteți caza prin Dubova lejer. Majoritatea localnicilor sunt pregătiți să ofere cazare turiștilor. Eu am stat atât în gazdă cât și la cort pe aici. E fain în ambele variante. Sunt multe de explorat prin zona asta a țării.

Cazanele Mari

Prin zonă se pot vedea:

– în apropiere: Cazanele Dunării, Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Dubova, Ciucarul Mare, Statuia Chipul lui Decebal, Mănăstirea Mraconia.

– puțin mai departe: Tabula Traiana, orașul Orșova, Porțile de Fier, Vârful Trescovăț, Sfinxul de la Topleț, Băile Herculane.

Activități ce se pot face la/pe Ciucarul Mic:

– plimbări, poze și filmări, observarea florei și faunei endemice, ture cu barca pe Dunăre, relaxare.

No Comments

Post A Comment

11 − 10 =