Statuia Chipul lui Decebal
Chipul lui Decebal este unul dintre cele mai interesante obiective din zona Cazanelor Dunării. De fiecare dată când mă duc la Băile Herculane, trec și pe aici. Bine, zona de interes maxim sunt cazanele, dar nu pot ignora statuia Chipul lui Decebal. Personal, o consider o realizare chiar interesantă. Știu că părerile sunt împărțite, dar pentru că aici ne raportăm doar la promovarea turismului (și la cum un obiectiv poate aduce un plus țării), consider de bun augur să descriu această sculptură în stâncă.
Chipul lui Decebal se află în județul Mehedinți, între Dubova și Eșelnița, chiar la mijlocul Cazanelor Mici ale Dunării. Aici este și un mic golf, Mraconia. Despre porțiunea asta de țară nu pot vorbi decât la superlativ. Pe mine mă încântă efectiv locurile astea, sunt de vis. Trebuie văzute, luate la picior și sigur o să considerați ca mine. 🙂
Singurele modalități de a ajunge la statuia Chipul lui Decebal sunt fie dinspre Orșova (circa 18 km), fie dinspre Moldova Veche (de aici sunt cam 85 de km). Eu am făcut traseul de mai multe ori de pe ambele variante și e chiar spectaculos. Plus că sunt multe de văzut și făcut în defileul Dunării. Aici, Munții Carpați au fost străpunși de acest fluviu, lăsându-ne în urmă o zonă cu potențial turistic uriaș.
Revenind, Chipul lui Decebal este cea mai mare statuie cioplită în piatră din Europa, cu 55 de metri înălțime și 25 lățime. A fost făcută la dorința unui om de afaceri (Iosif Constantin Drăgan) și a costat peste un milion de dolari. Durata lucrărilor s-a întins pe 10 ani și executanții au fost 12 alpiniști utilitari. După cum spune și numele, statuia îl reprezintă pe cel mai cunoscut rege al dacilor, Decebal. Sub barba statuii se pot vedea inscripționate în limba latină: DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal – Făcut de Drăgan). O idee mai sus, se pot zări și ceva resturi de lemne. M-am tot întrebat, oare astea când vor dispărea, sau se adăpostește cineva aici?!…
Basorelieful este în prezent un simbol național, cultural și istoric. Vizavi de acest monument, pe malul sârbesc al Dunării se află o altă operă de artă, veche de 2 milenii și anume Tabula Traiana. Ca să o vedeți clar, trebuie să faceți o tură cu barca pe fluviu. Sunt câțiva care oferă servicii de genul chiar la podul de la gura golfului.
Ca să nu uit, pentru cine nu știe, nasul și mustața statuii au culoarea diferită deoarece au fost reconstruite. Din cauza fisurilor prezente în stâncă a fost necesară îndepărtarea și reconstruirea acestor părți.
Podul de pe care se poate vedea Chipul lui Decebal este acesta:
Dacă aveți cumva idei de a vă urca pe munții din jur, să aveți în vedere că pereții calcaroși de aici creează habitate perfecte pentru o vietate deosebită despre care am scris mai demult: vipera cu corn. Scriind astea, îmi și amintesc de vara lui 2012 când a venit televiziunea locală la podul din fața statuii pentru că cineva era alarmat de o viperă. Aș fi zis că vipera era alarmată de acel cineva… În final a fost vorba de un șarpe de apă speriat, care se ascunsese sub o prelată abandonată. Pentru asta au venit 2 mașini și vreo 6-7 oameni, cu camere, aparate foto, microfoane și tot tacâmul. :)) Râd pentru că eu am prins șarpele, că lor le era frică. L-am eliberat fără prea mult tam-tam și surprins de ce cunoștințe slabe au majoritatea vizavi de reptile. Inculpatul:
Dacă nu știți să recunoașteți speciile de șerpi de la noi din țară, citiți acest articol că o să vă ajute mult.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Bazinetul Dubova, Ciucarul Mare, Ciucarul Mic, Peștera Veterani, Cheile Ponicovei și altele.
– puțin mai departe: orașul Orșova, golful Cernei, Porțile de Fier, Sfinxul Bănățean, Băile Herculane.
Activități ce se pot face în zona statuii Chipul lui Decebal:
– ture cu barca pe Dunăre, trasee ecoturistice, poze și filmări, relaxare, drumeții, pescuit, cazare.
No Comments