Mănăstiri deosebite ce merită vizitate, partea a I-a
Multe manastiri nu am văzut eu de-a lungul timpului, asta deoarece mă consider mai mult spiritual decât religios. Totuși, cele câteva pe care le-am vizitat, mi s-au părut frumoase și pline de o liniște cum nu prea mai găsești în zilele noastre, Acum nu o să intru în detalii, privind religii, crezuri sau alte aspecte de genul. Doar prezint pe scurt câteva manastiri văzute de mine, fiecare cu o scurtă descriere. Topul este subiectiv, evident, dar probabil că în mare parte veți fi de acord cu mine.
1. Mănăstirea Bârsana
Este una dintre cele mai frumoase manastiri și poate cea mai cunoscută din zona Maramureșului. Locul unde este amplasată, construcțiile de lemn din incinta mănăstirii și aerul din zonă, fac din Bârsana un obiectiv care trebuie atins dacă sunteți pe meleagurile maramureșene.
Cu o bogată istorie, mănăstirea Bârsana are rădăcini vechi de prin secolul al XIV-lea. Este localizată pe malul drept al Izei, la 20 de km de Sighetul Marmației. Ansamblul mănăstirii a fost reconstruit la sfârșitul anilor ’90 din lemn, în tradiția locală. Cele mai importante construcții de aici sunt biserica, clopotnița, poarta maramureșeană, altarul de vară și casa cu chilii. În prezent aici funcționează și un mic muzeu tradițional. Mănăstirea Bârsana arată impecabil iar zona unde e situată este absolut superbă.
2. Mănăstirea Voroneț
Cine oare nu a auzit de mănăstirea Voroneț și celebrul albastru de Voroneț? Capela Sixtină a Estului, cum mai este denumită, mănăstirea Voroneț e unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România. Eu am fost surprins de câți străini o vizitează. În iulie, când eram prin zonă, aici venea efectiv autocar după autocar, pline ochi cu vizitatori.
Mănăstirea Voroneț este unică în lume datorită culorii sale albastre, culoare care se vede cel mai bine pe zidul unde e fresca Judecata de Apoi. Un aspect remarcabil este că mănăstirea a fost construită în doar 3 luni și 3 săptămâni. Ea datează din anul 1488, iar în prezent se află în patrimoniul UNESCO. Ctitorul acestei manastiri a fost Ștefan cel Mare, iar primul stareț al acesteia a fost cunoscutul Daniil Sihastru. Mănăstirea Voroneț este de o frumusețe aparte, care poate fi confirmată doar de cei care au văzut-o. Mănăstirea se află la 2 km de Gura Humorului.
Dacă vreți să rămâneți prin zonă o noapte sau mai multe, vă recomand cu drag pensiunea doamnei Georgeta, chiar peste pârâul de lângă mănăstire. Are acolo o zonă frumoasă cu locuri pentru diverse activități. Acesta e numărul la care puteți apela pe gazdă: 0750/802418.
3. Mănăstirea Neamț
O altă mănăstire de renume din Moldova, Neamț, este considerată Ierusalimul neamului românesc. Aceasta este una dintre dintre cele mai vechi manastiri din România, datată din anul 1407. Mănăstirea Neamț se află aproape de orașul Târgu Neamț (10 km) într-o zonă pitorească, presărată cu multe lăcașuri de cult. Dacă sunteți prin zonă, să știți că aici vă puteți caza peste noapte. Mai exact atât în incinta mănăstirii (gratis) cât și la pensiunea ce o au lângă. Eu am optat pentru pensiune. Dacă ajungeți aici vă recomand să vizitați și biserica Ioan Iacob Hozevitul, care m-a uluit cu frumusețea picturilor exterioare. Și au aici cel mai parfumat mir din câte am văzut. 🙂
4. Mănăstirea Mraconia
Mănăstirea Mraconia o vizitez de fiecare dată când plec la Herculane, căci mereu fac o tură și prin Cazanele Dunării. Este una dintre cele mai mici și simple manastiri. Este situată pe malul Dunării, aproape de celebra statuie a lui Decebal. Peisajul din zonă este unul dintre cele mai frumoase ale României. Dacă sunteți prin zonă, merită să poposiți câteva clipe și la Mraconia. Mănăstirea veche a fost înghițită de ape odată cu crearea barajului de la Porțile de Fier. În 1993 se pune piatra de temelie la noua mănăstire. Mă atrage această mănăstire deoarece mă ajută să contemplu natura din zonă. Oarecum, în mintea mea sunt interconectate toate aici. 🙂
5. Mănăstirea Săpânța-Peri
Celebră datorită înălțimii sale, mănăstirea Săpânța-Peri este cea mai mare mănăstire de lemn din Europa, unii zic că din lume. Aceasta are o înălțime de 78 de metri și e o construcție relativ nouă, dar bazată pe fosta mănăstire Peri, care data din 1391. Este evident stilul maramureșean aici, care mie mi se pare dus la rang de artă. Mi-a plăcut atât mănăstirea în sine cât și împrejurimile acesteia. Aici e locul ideal pentru relaxare și detașare de orice aspect lumesc. Fără doar și poate una din cele mai frumoase manastiri. Aceasta se află în Săpânța, la 1 km de arhicunoscutul Cimitir Vesel, despre care puteți citi aici.
6. Mănăstirea Agapia
Una dintre cele mai curate manastiri (și mai pline de flori), din câte am văzut. Aici se vede că măicuțele au grijă maximă de așezământul lor, aceasta fiind mănăstire de maici. Mănăstirea Agapia se află în Moldova, la 8-9 km de Târgu Neamț. Locul este cunoscut și vizitat pentru picturile făcute aici de Nicolae Grigorescu. Mănăstirea a fost construită pe la mijlocul secolului al XVII-lea, în prezent arătând absolut perfect.
Bogdan
Posted at 20:45h, 11 ianuarieBrancoveanu (Sambata) este una dintre cele ma organizate si mai frumos aranjate. De ajutor descrierea. 🙂
Lori
Posted at 22:30h, 28 decembrieMie Bârsana mi-a plăcut cel mai mult dintre toate acestea 🙂 Poate ca e cea mai mare și mai frumoasă. Strict la vegetație mă refer.
Cristi
Posted at 09:41h, 30 decembrieDa, e superb la Bârsana. Dar referitor la vegetație și împrejurimi, Săpânța-Peri se prezintă excelent. Sâmbăta de asemenea. Poate o să fac articole separat în viitor, pentru astea frumoase. 🙂