Peștera Veterani – Sanctuarul zeului Zamolxe

Pestera Veterani este  una din cele mai importante peșteri ale Cazanelor Dunării. Aceasta are un bogat trecut istoric, fiind cunoscută de mii de ani. Dacii  au ridicat-o la nivel de lăcaș sfânt al zeului lor suprem, Zamolxe.

Locația sa este în Cazanele Mari ale Dunării. Mai concret, se află în masivul Ciucarul Mare, din  comuna Dubova.

Pestera Veterani

Peștera este relativ mică, de doar 87 de metri lungime, iar accesul la ea se face doar cu barca. Sunt ambarcațiuni la Statuia lui Decebal, mai în aval pe Dunăre, de unde se pot face ture înspre peșteră.

Intrarea propriu zisă este aproape de la malul apei. De aici  se urcă, pe un ponton înclinat de lemn și sunteți la gura cavității.

Pestera_Veterani

Intrarea era protejată pe vremuri de un zid din piatră care se vede și azi, apoi urmează un coridor scurt și sala mare. Zidul menționat împarte gura peșterii în două. Unii susțin că peretele ar fi din vremea romanilor, alții de pe vremea Imperiul Austriac. Poza de profil e grăitoare în acest sens. 🙂

Pestera Veterani

Se crede că pe vremea dacilor, în Pestera Veterani  se făceau jertfe pentru Zamolxe. Într-adevăr, peștera are o fereastră prin care răzbate lumina într-un mod interesant. Se spune că această lumină cădea perfect pe altarul creat de daci. Conform arheologilor, s-ar fi sacrificat multe păsări aici…

Pestera Veterani

Numele peșterii provine de la generalul italian Veterani, care a refortificat-o prin secolul al XVII-lea. Aici era un excelent punct de observare a celor care navigau pe fluviu. Datorită importanței strategice, Pestera Veterani a fost îndelung disputată pentru a fi cucerită.

Pestera Veterani

Pestera Veterani  nu este foarte spectaculoasă dacă ne raportăm la stalactite, stalagmite și alte formațiuni ce se găsesc de regulă prin peșteri. Dar merită vizitată pentru ceea ce a fost odată. La interior acum sunt doar rămășițe de ziduri, fereastra de care spuneam și un puț. Acesta a fost construit de prizonieri turci, acum fiind pus deasupra un grilaj deasupra pentru evitarea accidentelor.

Pestera Veterani

Menționez că se plătește o mică taxă de intrare, dar nu mai rețin cât e.  Aici aveți un ghid care vă povestește despre istoria peșterii și legendele existente. Deci e rezonabil. 🙂

Pestera Veterani

Câteva mențiuni privind Pestera Veterani.  Aceasta e inclusă în perimetrul ocrotit al zonei Clisurii Dunării. Colectări de rocă, fosile sau alte obiecte sunt interzise. La fel și focul, atât la interior cât și la exterior. Bănuiesc că nu mai are sens să le scriu și pe cele referitoare la distrugerea pereților, panourilor, păstrarea curățeniei sau alte acte de vandalism. Mai evoluăm și noi.

Pestera Veterani

Pestera Veterani

Per general, Pestera Veterani e un obiectiv ce merită o privire, mai ales că, după cum ziceam, este inclusă în oferta celor ce fac ture cu barca pe Dunăre.

Pestera Veterani

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Golful Dubova, Peștera Ponicova, Ciucarul Mare, Ciucarul Mic.

– puțin mai departe: Statuia Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia.

Activități ce se pot face la Pestera Veterani:

– tura cu barca pe Dunăre, relatarea istoriei de către ghid, poze și filmări.

 

2 Comments
  • Cristi
    Posted at 14:17h, 07 iulie Răspunde

    Asa este. 🙂

  • GEC NERA
    Posted at 08:42h, 26 august Răspunde

    Rezervatia în care se gaseste pestera Veterani se numeste Cazanele Mari – Cazanele mici si este inclusa in Parcul Natural Portile de Fier

Post A Comment

ten + 16 =