Ciucarul Mare, Munții Almăjului

Ciucarul Mare constituie una din zonele mele preferate din România. Un loc absolut mirific, cu puncte de belvedere remarcabile și o faună de excepție. Acesta face parte din cadrul Munților Almăjului, o grupă muntoasă a Munților Banatului, care aparțin de Carpații Occidentali.

Cazanele Mari

Ciucarul Mare se află în Parcul Natural Porțile de Fier, în imediata vecinătate a comunei și golfului Dubova, situate cam la 23 de km de Orșova. Golful Dubova desparte Cazanele Mari de Cazanele Mici ale Dunării. Ciucarul Mare se află în porțiunea Cazanelor Mari, iar fratele lui, Ciucarul Mic, se află în zona Cazanelor Mici. Despre Cazanele Dunării am scris mai demult pe site, așa că nu mai detaliez acum. Menționez că de pe Ciucarul Mare aveți o perspectivă clară și largă asupra cazanelor. De fapt, majoritatea drumeților care fac acest traseu, o fac pentru panoramele deosebite spre Dunăre.

Ciucarul Mare

Traseul care cuprinde Vârful Ciucarul Mare începe chiar de la ieșirea din Dubova (cum se merge în amonte) de pe DN57, pe partea stângă. Ca reper, în zonă se află și un stâlp înalt pentru telefonie și un indicator spre intrarea pe traseu. Marcajul este triunghi galben iar ca durată, circuitul durează undeva la 1,5-2 ore. Spun circuit deoarece asta și e. Traseul vă poartă spre vârf, unde e un punct de belvedere asupra Cazanelor Mari, apoi spre un alt punct de belvedere asupra Golfului Dubova și a Cazanelor Mici iar pe urmă marcajul vă readuce pe cărarea inițială, pe care coborâți spre Dubova.

Ciucarul_Mare

Ciucarul_Mare

Ciucarul Mare

Traseul nu este dificil, porțiunea de urcare fiind  rezonabilă (cam 20-25 de minute) și lungimea totală e undeva la 5 km. Începutul e prin pădure, poteca continuând până pe vârful ca un platou, iar de aici traseul e super lejer, trecând pe alocuri destul de aproape de marginea pereților verticali ai muntelui.

Vipera cu corn

Aventura in Romania

Bine de știut, cam 100 de metri înainte de intrarea pe traseu se află un magazin mic de unde vă puteți cumpăra apă și ceva de ronțăit. Surse de apă pe traseu nu sunt, dar puteți să vă luați apă de izvor cam de la 1 km înainte de intrarea pe traseu (este o țeavă chiar la marginea șoselei de unde lumea se poate servi).

Ciucarul Mare are o altitudine maximă de 318 metri. Vizavi de acesta, pe partea sârbească, se află Vârful Știrbatul Mare (Veliki Strbac) cu 768 de metri. Între vârfuri puteți admira apele ”fierbând” ale Dunării. Zona defileului fiind relativ îngustă, apele au numeroase vârtejuri dând impresia de fierbere, de aici numele de cazane.

Ciucarul Mic

Primul punct de belvedere, mai ales dacă vii pentru prima dată aici, este… Uau! Peste tot liliac pitic, stânci de calcar care de care mai atractive și mai interesante, asemănătoare lapiezurilor, pereții verticali ai muntelui și apa care te îmbie la ședințe foto. Cred că am fost de vreo 20 ori pe Ciucarul Mare și tot nu mă satur de acest loc. Trebuie să menționez însă că aici sunt vipere cu corn, așa că vă sugerez să nu vă abateți de la potecă, iar dacă vă așezați pe stânci să vă uitați foarte bine înainte. Dacă nu știți cum să identificați șerpii României, aruncați un ochi aici și veți ști.

Vipera ammodytes

Pe lângă vipere, dacă vizitați locul primăvara-toamna, puteți vedea nenumărate șopârle de ziduri, gușteri, șerpi de alun, țestoase de uscat și chiar căprioare. Rețin că pe la mijlocul/sfârșitul lunii mai e plin de omizi. Acestea atârnă efectiv peste tot; nu am idee ce fel de specii sunt, dar le rețin deoarece mă umpleam de pânză când treceam pe sub copaci.

Ciucarul Mare_ Sarpe de Alun

Ciucarul Mare

Ciucarul MareOdihnă ca leoparzii. 🙂

Pe lângă punctele panoramice menționate mai sus, mai sunt și altele, dacă vă abateți de la traseu. Mie chiar mi se par toate spectaculoase. Cred că e unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Zona cazanelor este memorabilă. Uneori când stau aici sus, mă întreb ce forțe au fost necesare pentru străpungerea Carpaților? Cât timp a durat? De când e așa? Exceptând Delta Dunării, defileul acesta este cea mai interesantă porțiune a fluviului. Trebuie să o vedeți pe viu și sigur îmi veți da dreptate. 🙂

Ciucarul Mic

Golful Dubova

Încă ceva, pe Ciucarul Mare crește o lalea unică în lume, evident protejată. Mă rog, pe pereții verticali ai masivului, mai bine spus. Odată, cred că am reușit să văd una, dar nu sunt sigur. Ele se pot zări la sfârșit de aprilie mai ales de pe calea apei, să zic așa.

Ciucarul Mare

Ciucarul Mare poate fi admirat de la nivelul apei dacă faceți plimbări cu barca pe Dunăre. Punctul de plecare e de la Statuia Chipul lui Decebal. În acest fel puteți vedea și 2 peșteri din acest masiv: Veterani și Ponicova. În peștera Veterani se poate și intra contra cost, de pe calea apei. În Ponicova se poate intra de pe partea opusă a muntelui, traseu care încă nu l-am făcut, dar e pe listă.

Ciucarul Mare

Pestera Ponicova

Ciucarul Mare poate fi admirat în toată splendoarea și de pe Ciucarul Mic, unde n-am urcat chiar așa de des. Aici traseul e mai solicitant puțin dar despre asta într-un alt articol. 🙂

Cazanele DunariiCiucarul Mare e masivul din centru-dreapta.

Dar cel mai bine, Ciucarul Mare se vede pe vizavi, de la sârbi. În poza de mai jos eram pe Știrbatul Mare, într-o drumeție sârbească :).

Ciucarul Mare vazut de pe Stirbatul Mare

Atenție la căpușe, că este plin de ele pe Ciucarul Mare!

Prin zonă se pot vedea:

– în apropiere: Cazanele Mari, Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Dubova, Ciucarul Mic, Statuia Chipul lui Decebal, Mănăstirea Mraconia.

– puțin mai departe: Tabula Traiana, orașul Orșova, Porțile de Fier, Vârful Trescovăț, Sfinxul de la Topleț, Băile Herculane.

Activități ce se pot face la/pe Ciucarul Mare:

– plimbări, poze și filmări, observarea florei și faunei endemice, ture cu barca pe Dunăre, relaxare.

No Comments

Post A Comment

19 − 7 =