Cetatea Feldioara

Despre Cetatea Feldioara nu știam prea multe până vara trecută, când am vizitat-o pentru prima dată. De-a  lungul anilor am văzut multe cetăți, castele, ruine din țara noastră. Mi-a plăcut să aflu tot felul despre aceste locuri pline de istorie.

Cetatea Feldioara

Înainte să ajung la această cetate eram de fapt în drum spre casă, căci stătusem 2 zile în Brașov, așadar era momentul oportun să văd și acest loc.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara a fost una din cele mai vechi fortificații de pe teritoriul țării noastre. Prima atestare documentară a fost în 1240, cel puțin asta se poate citi de pe panourile informative aflate în cetate. Totuși există niște mențiuni chiar din 1211. Se crede că aici și-au făcut prima așezare cavalerii teutoni veniți din Țara Sfântă. Impresionant, din punct de vedere istoric…

Cetatea Feldioara

În prezent Cetatea Feldioara arată impecabil. A fost finalizată restaurarea ei în 2017, acum având iar înfățișarea din secolul al XVII-lea.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara se află în localitatea cu același nume din județul Brașov, la circa 20 de km de reședința de județ. Construcția e pe un deal de circa 25 de metri altitudine.

Probabil datorită zonei și vizibilității excelente,  aici au avut loc evenimente chiar din preistorie. S-au descoperit vestigii de locuire din neolitic, din epoca bronzului și perioadele dacice. Evident, cele mai numeroase vestigii au fost din Evul Mediu.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Numele original al cetății nu se știe cu exactitate, dar cavalerii teutoni au denumit-o Cetatea Marienburg (cetatea Sfintei Marii). În limba română s-a păstrat numele derivat din maghiară și anume, Feldioara. Acesta înseamnă Cetatea de Pământ.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea se vizitează zilnic contra cost – 15 lei era biletul de intrare. Fiind relativ mică, nu e nevoie de mult timp pentru a vedea totul. Dar locul compensează prin simplitate și frumusețe. Mie mi-a amintit oarecum de Cetatea Făgărașului. Deși aceasta din urmă e mai mare și se află pe un loc mai frumos. Dar oarecum ele seamănă parcă.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

O grămadă de bani am văzut în fântâna asta din poză. Mă întreb de unde o fi venit acest obicei de a arunca bani în fântâni!?… Data viitoare vin cu undița aici, e loc de pescuit se pare. 😛

Cetatea Feldioara

Înăuntru se pot vedea numeroase panouri cu poze făcute din timpul studiului arheologic. De asemenea, sunt diverse obiecte expuse.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara a avut de-a lungul timpului, la fel ca multe alte fortificații, diverse roluri. Cele mai importante au fost cele militare, de judecată și de depozitare. În prezent la cetate se organizează uneori diverse expoziții sau evenimente cu tematică cavalerească (teutonică), meșteșugărească, tradiționale.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

N-am stat foarte mult prin zonă, dar locul mi-a lăsat o impresie bună. Totul era curat, verde, organizat. Aveam și un fundal muzical medieval care se potrivea de minune cu atmosfera locului.

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

De ajuns se ajunge ușor la Cetatea Feldioara, drumul prin zonă fiind destul de bun. Este și ceva linie de autobuze care vă poate aduce aici, linia 310, Feldioara-Brașov.

Cetatea Feldioara

Dacă sunteți pasionați de natură, de la Cetatea Feldioara se poate ajunge destul de rapid atât în Bucegi, cât și în Piatra Craiului sau Postăvaru. Dar prin zonă sunt oricum diverse obiective care pot fi vizitate ca: biserica evanghelică, Cetatea Crizbav, rezervația Pădurea Bogății și altele.

Cetatea Feldioara

Cred că aveți acum o idee clară cum se prezintă Cetatea Feldioara.

Dacă vă plac articolele mele sau le considerați folositoare, mă puteți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde puteți posta poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Zile cu soare să aveți!

No Comments

Post A Comment

11 − three =