Cetatea Enisala

Cetatea Enisala este singura cetate din România cu nume de origine turcă. Enisala sau Yeni Sale înseamnă sat nou, în limba turcă. Construită de neguțătorii genovezi prin secolul al XIII-lea, cetatea avea inițial scop militar și de supraveghere. Ulterior, fortificația a fost folosită și de către domnitorul Mircea cel Bătrân iar apoi cucerită de către turci, iar prin secolul al XV-lea, abandonată. Am fost o singură dată aici, dar intenționez să revin.

Cetatea Enisala

În prezent aici e sit arheologic, care se poate vizita contra cost. Merită, deoarece zona este absolut superbă. Prețul biletului de intrare era parcă 3 lei, dar se cere și taxă foto 10 lei. Asta mi s-a părut cam mult, deoarece la interior sunt puține de văzut. Noroc cu zona deluroasă, care este superbă din punctul meu de vedere. De fapt, locul amplasării cetății îi crește acesteia valoarea…

Cetatea Enisala

Drumul până la cetate este impecabil. De la intrarea în Cetatea Enisala se vede Lacul Razim. Acesta este o fostă lagună, acum cu titulatură de lac. De pe versantul opus se vede Lacul Babadag.

Cetatea Enisala

Zona din împrejurimile cetății este declarată rezervație naturală și inclusă în Sit Natura 2000. Evident, flora și fauna din rezervație sunt protejate prin lege. Acum îmi și amintesc că văzusem un șarpe (șarpele rău) călcat de mașină. Păcat… Deci, cei care vizitați Cetatea Enisala, aveți grijă cum conduceți. 😉

Înălțimea dealului calcaros pe care a fost construită Cetatea Enisala (Dealul Gras) are în jur de 110 metri. Zona înspre satul Enisala este mlăștinoasă și inundabilă. Din acest punct de vedere, cetatea era un loc perfect de observare și apărare. În prezent, aici se pot face poze excelente.

Cetatea Enisala

Multe din aceste informații se pot citi în muzeul aflat chiar lângă zidurile cetății. E mic dar util, să zic așa.

Cetatea Enisala

Muzeu Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Un fapt remarcabil este că de aici se poate admira perfect răsăritul soarelui  și a lunii din zona Lacului Razim, precum și apusul reflectat în apele Lacului Babadag. Și bonus, deși nu am făcut asta, vă mai zic că se poate observa Calea Lactee foarte bine în nopțile cu lună nouă. Sper să reajung pe aici pentru niște poze mai artistice, ceva de genul cum am făcut prin Munții Parâng. 🙂

Calea Lactee

Cetatea Enisala avea ziduri de circa 1,5 metri grosime, bastioane și turnuri de până la 10 metri înălțime. În prezent, se poate vedea singurul bastion rămas în picioare de la distanță destul de mare. Acest lucru ridică o întrebare: oare cum arăta Cetatea Enisala la apogeul ei?…

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Oricum ar fi, ruinele acestei fortificații atrag vizitatori. Ținând cont că drumurile prin zonele astea sunt superbe, dacă ești în zonă merită să dai o raită.

Cetatea Enisala

Dobrogea are multe zone frumoase, pe care sper să le revăd. La Cetatea Enisala vreau să revin în special pentru fotografia de noapte.

Drumul spre cetate este super ușor și lejer. Din centrul localității Babadag se virează pe strada Heracleea (223A) și se ține șoseaua până la ieșirea din Satul Enisala, unde se virează prima la stânga până la destinație.

Cetatea Enisala

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: peștera de la poalele cetății, Lacurile Razim și Babadag, Pădurea Babadag.

– puțin mai departe: Cetatea Argamum, Capul Doloșman, Cetatea Histria, Cheile Dobrogei.

Activități ce se pot face la Cetatea Enisala:

– observarea faunei și florei locală, poze și filmări, relaxare.

6 Comments
  • Antin Stanescu
    Posted at 16:59h, 18 ianuarie Răspunde

    Defapt cetatea se numeste Heracleea insa prin 1999-2000 cand a inceput reabilitarea niste culturnici analfabeti de la Ministerul Culturii au pus acolo un panou cu reabilitarea Cetatii Enisala. Asa s-a raspandit falsul nume al cetatii aflata in extravilanul localitatii Enisala.

    • Cristi
      Posted at 15:34h, 19 ianuarie Răspunde

      Da, de-a lungul timpului cetatea a avut diverse denumiri. În final se pare că a rămas Enisala. N-am putut scăpa de influențele turcești. Suna bine Heracleea…

  • Lidia Derecichei
    Posted at 14:01h, 26 noiembrie Răspunde

    Super fain articol! Chiar mi-ai facut pofta de niste calatorii prin Dobrogea!

    • Cristi
      Posted at 20:02h, 27 noiembrie Răspunde

      Merci. Da, Dobrogea e de vizitat. Sunt multe locuri frumoase pe acolo.

  • marius tipa
    Posted at 12:32h, 18 iunie Răspunde

    Exista o cetate cu acelasi nume si in Bulgaria sau fac eu o confuzie? S-a turnat un film celebru acolo.

    • Cristi
      Posted at 23:30h, 21 iunie Răspunde

      Sincer, nu știu să fie. Despre ce film ar fi vorba?

Post A Comment

10 + four =