Cheile Dobrogei sau întâmplări din trecut întipărite în piatră

Cheile Dobrogei reprezintă o arie naturală protejată din Podișul Casimcei, județul Constanța. S-a decis protejarea lor datorită avifaunei prezente aici. Cheile sunt spectaculoase de-a dreptul, foarte ușor de parcurs și relativ scurte. Asta dacă ne raportăm strict la porțiunea de chei, căci rezervația este destul de întinsă.

Podisul Casimcea

Lungimea cheilor propriu-zise să fie undeva la vreo 2 kilometri. Apa care trece pe aici, Valea Miresei, curge domol și se află în proximitatea șoselei. Datorită lărgimii lor, cheile sunt folosite pentru ieșirea la iarbă verde. Nimic de obiectat atât timp cât protejăm natura. 🙂

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei sunt niște chei atipice. Pe lângă lărgimea lor, care pe alocuri cred că atinge peste 100 de metri, acestea s-au aflat odată sub ape. Acum 1-2 miliarde de ani s-au format aici cele mai vechi pământuri de la noi și printre cele mai vechi din Europa. Odată cu retragerea apelor primordiale, au rămas dezgolite calcare jurasice care nu sunt altceva decât urme de atoli coraligeni.

Pereții calcaroși din Cheile Dobrogei sunt unici, înfățișând diverse forme rotunde, multe surplompe și abrupturi perfect conservate.  Înălțimea maximă a pereților nu depășește 50 de metri.

Cheile Dobrogei

Cu ocazia săpăturilor arheologice ce au avut loc aici s-au descoperit numeroase fosile, peste 80 de specii și chiar urme ale omului preistoric.

În zona rezervației se regăsesc și peșteri de o importanță mare pentru înțelegerea istoriei și a evoluției. Cele mai cunoscute sunt Peștera Liliecilor și La Adam. Din păcate fiind contratimp când le-am vizitat, nu am apucat să fac vreun alt traseu decât cheile propriu-zise.

Totuși am apucat să mă cațăr puțin pe stâncile impresionante de aici. Îmi doream să arunc o privire mai de sus asupra cheilor. Panorama care ți se înfățișează ochilor este una mirifică. Pe mine mă ducea cu gândul la poveștile cu zmei. Dar multele turbine eoliene din zonă te readuc instant în prezent. 🙂

Baraian Cristian

Referitor la faună nu pot zice prea multe căci nu am apucat să văd decât resturi de piele năpârlită de șarpe. Știu că în zonă se află balaurul dobrogean, un șarpe inofensiv, dar la cât era de cald, nici vorbă să văd ceva.

Drumul prin chei este foarte bun, dar chiar pe la intrare în județ nu e roz defel. Eu venisem din Tulcea care mă  impresionase cu drumurile ei excelente. Ma refer la județ nu la oraș.

Cheile Dobrogei se află cam la 30 de km de Constanța, 20 de km de Ovidiu. Sunt mai multe variante de ajuns în zonă, depinde de unde veniți. Important este să veniți. 🙂

Global vorbind, acestea chiar sunt chei frumoase și cu siguranță vă vor captiva.

Panorama Cheile Dobrogei

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: fauna și flora locală, peșteri, Lacul Casian, Mănăstirea Peștera Sfântului Ioan Casian și altele.

– puțin mai departe: orașul Constanța, litoralul Mării Negre, Pădurea Babadag, Cetatea Enisala, Cetatea Histria, etc.

Activități ce se pot face în Cheile Dobrogei:

– poze și filmări, relaxare, drumeții, camping chiar în zona amenajată.

 

No Comments

Post A Comment

four × one =