Cascada Evantai

Cascada Evantai este atracția principală a circuitului Galbenei sau mai  concret a Cheilor Galbenei.

Cascada Evantai

Căderea de apă are aproximativ 8-10 metri și se află pe cursul pârâului Galbena din Munții Bihorului, Carpații Occidentali.

Cascada Evantai

Traseul spre Cascada Evantai este marcat cu Punct Galben și se poate face pornind din Glăvoi. Este un traseu solicitant și destul de lung. Dacă se dorește doar vizitarea cascadei, atunci o variantă ușoară ar fi cu mașina pe drumul forestier care se desprinde din șoseaua Pietroasa-Boga și ajunge în Cobleș. Nu cunosc starea acestuia dar când am fost la cascadă am văzut o mașină cu gardă mai înaltă chiar lângă podul de la ieșirea din chei.

Cascada Evantai

Numele cascadei este dat de forma acesteia. După cum vedeți în poze, căderea de apă e îngustă la capătul de sus și răsfirată la bază, asemenea unui evantai.

Cascada Evantai

Deși nu e foarte mare, Cascada Evantai este spectaculoasă și are un debit destul de puternic. Eu doream de multă vreme să o văd dar până acum 2 ani n-am fost la ea. Deoarece n-am avut decât telefonul la mine, toate pozele sunt făcute cu acesta.

Baraian Cristian

Cascada Evantai

De la podul menționat până la cascadă sunt circa 300 de metri dar trebuie ținut cont că traseul urcă pieptiș prin pădure. Sunt zone stâncoase, prevăzute cu lanțuri și cabluri cum se vede mai sus în poze. Unele porțiuni sunt chiar pe deasupra apei, dar și aici sunt praguri metalice pe care puteți călca, și lanțuri plus cabluri metalice de care vă puteți ține. Nu e foarte dificil dar nu e nici de neglijat. Zonele acestea mai tehnice pot produce surprize neplăcute dacă sunt subestimate, așa că, atenție mare!

Cascada Evantai_ Cheile Galbenei

Ca să nu uit, că voiam să scriu, nu e recomandată vizitarea cascadei, deci implicit parcurgerea parțială sau totală a cheilor, pe vreme rea. Stânca udă trebuie tratată cu grijă. Pe vreme de iarnă traseul este interzis.

Cascada Evantai_Circuitul Galbenei

Mai sus de Cascada Evantai se poate vedea Izbucul Galbenei. Aici e locul unde ies la suprafață apele colectate din Poiana Ponor, Barsa, Cetățile Ponorului. Izbucul se află la baza masivului stâncos și are un diametru de circa 7 metri. Culoarea sa, cel puțin când am fost eu aici, e de un verde smarald.

Izbucul Galbenei

Apele de aici curg pe la suprafață formând diverse jgheaburi și săritori. Dacă înaintați mai sus de  cascadă și intrați în cavitatea din stâncă ce se află fix deasupra ei, veți putea vedea și apele subterane care curg pe aici. Locul necesită atenție sporită și aș zice că se adresează mai degrabă celor echipați cu corzi, hamuri și costume de neopren.

Revenind, Cascada Evantai mi s-a părut printre cele mai frumoase căderi de ape de prin zona Apusenilor. Asta atât datorită locației cât și formei și culorii apei.

Cascada Evantai

Acum că stau să reflectez la ce cascade am văzut în Apuseni, pot înșira destule: Vălul Miresei, Bulbuci, Vârciorog, Oșelu, Vânătările Ponorului, Șipote, Cascadele de Travertin, Iadolina, Ciucaș, Vadu Crișului, Izvoarele Barcăului, Pătrăhăițești, Cetii, Clocota și altele.

Una peste alta, Cascada Evantai chiar merită să fie văzută. Eu sper să mai ajung la ea când e debitul maxim. Aș vrea să mă duc să fac fotografii cu aparatul căci, cu telefonul ești totuși limitat la anumite aspecte.

Cascada Evantai

Cascada EvantaiVoi ați văzut Cascada Evantai? Dacă da, cum vi s-a părut? În comentarii îmi puteți scrie experiența voastră. Numai bine!

2 Comments
  • Prostanol
    Posted at 09:37h, 08 martie Răspunde

    Bucurându-mă de acest articol despre Cascada Evantai, îmi trezesc amintiri frumoase despre avernturile pe care le-am avut în natura. Detaliile mi-au arătat cu adevărat frumusețea acestei căderi de apă și stâncile din jur. Totuși, cum putem asigura protecția acestor locuri naturale uimitoare și a biodiversității lor unicat în fața impactului copleșitor al turismului și schimbărilor climatice? Ar trebui să promovăm mai mult educația ecologică și turismul durabil ca parte a răspunsului?

    • Cristi
      Posted at 23:18h, 16 martie Răspunde

      Ar trebui sa inceapa totul de la educatia de acasa deoarece majoritatea efectiv nu mai are respect fata de natura. Si d, trebuie si promovare, trebuie si ca autoritatile sa se implice activ mai mult. Sunt solutii, trebuie doar sa se vrea.

Post A Comment

one × four =