Cascada Cetii, Băile Romane

Cascada Cetii reprezintă de fapt o succesiune de patru cascade interesante, cu înălțimi medii. Am ales numele de Cascada Cetii pentru acest articol, deoarece fără echipament adecvat doar o cascadă este vizibilă și accesibilă din cele patru. Concret, e vorba despre ultima cascadă, cea de la baza ieșirii din Cheile Văii Cetii.

Cascada Cetii

Cascada Cetii se află la circa 18 km de Teiuș și 25 de km de Alba-Iulia, la ieșirea din satul Cetea. De pe DN1, dacă se vine dinspre Cluj-Napoca, după Teiuș se virează dreapta spre comuna Galda de Jos, apoi se ține drumul până în satul Benic. De aici virat iar spre dreapta până în Cetea. Din satul Cetea sunt vreo 2 km până în zona cheilor.

Cascada Cetii

Peisajele de aici sunt frumoase, pitorești chiar și numai bune de străbătut la picior. Este un traseu foarte ușor, perfect pentru oricine. Este o plimbare de fapt. Cărarea te poartă pe marginea apei, printre copaci și arbuști. Pe alocuri sunt porțiuni cu grohotiș, iar chiar la final este o porțiune prevăzută cu cablu. E o cățărare banală, dar cablul are rolul de a preveni alunecarea accidentală.

Cascada Cetii

Cascada Cetii

Cheile Cetii au fost formate de eroziunea apei văii, rocile calcaroase din zonă fiind modelate superb. În timp au luat naștere aceste cascade perfecte pentru canyoning. De era vară, sigur încercam să mă cațăr și eu cât mai sus.

Cascada Cetii

Eu am vizitat Cascada Cetii doar iarna, aceasta fiind la suprafață înghețată. Evident că voi reveni și pe timp de vară să văd pentru ce au primit și numele de Băile Romane de la Cetea. Știu că e din cauza marmitelor ce se află la baza fiecărei căderi de apă, dar vreau să le probez. Se poate sări și face baie în acestea. Oamenii din zonă le-au botezat așa.

Baile Romane

Durata din sat până la Cascada Cetii e undeva la 20 de minute. Marcajul de pe traseu este triunghi roșu. Cheile, din ce am putut vedea, sunt foarte strâmte pe alocuri. Acest aspect, împreună cu debitul apei, dau formă cascadei care sapă în permanență în stâncă. Pereții verticali ai cheilor îți dau impresia de sălbăticie impenetrabilă.

Cheile Cetii

Și ce am remarcat interesant, e că pe unul dintre vârfurile muntoase de aici este amenajat un podeț mic. Asta mă duce cu gândul la traseele de via ferrata. Posibil să fie, nu pot spune cu certitudine. Dar voi afla la vară. Oricum pereții sunt ideali pentru escaladă și alpinism, aici existând 19 trasee. Însă nu știu detalii prea multe deocamdată.  🙂

Cheile Cetii

În unele poze de pe internet am văzut o scară la Cascada Cetii. Când am fost eu, scara nu mai era. Sau din cauza gheții nu era vizibilă. Gheața era subțire și din cauza asta nu am putut nici înainta să fac poze cum aș fi dorit. Plus că cerul era de un albicios total nepotrivit pentru poze.

Cascada Cetii

Zona aceasta nu este foarte cunoscută, deci nici foarte umblată. Dar m-a surprins faptul că erau gunoaie pe traseu. Doze de bere… Mereu mă întreb, oare chiar nu știm să apreciem natura? În asemenea frumuseți și zone memorabile nu ar trebui să lași decât urma pașilor. Sper că va veni o zi când mă voi duce pe vreun traseu și nu o să văd absolut nici un gunoi. Sper.

Cascada CetiiPrin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Piatra Cetii, Cheile Râmețului, Pravului, Geogelului, Mănăstirii, Mănăstirea Râmeț, și altele.

– puțin mai departe: Cheile Vălișoarei, Plaiului, Siloșului, Piatra Secuiului, Satul Râmetea, Cetatea Colțești, Alba-Iulia.

Activități ce se pot face la Cascada Cetii:

– relaxare, drumeții, ture cu bicicleta, cățărări, canyoning, camping, poze și filmări, observarea florei și faunei locale.

No Comments

Post A Comment

2 × five =