Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog este una dintre cele mai cunoscute căderi de apă din Apuseni. Deși trecusem de câteva ori pe lângă ea, abia recent am oprit să o văd. Mă rog, acest ’’pe lângă’’ se referă la un traseu lejer de o oră doar dus. Sunt sub 4 km de la strada principală (DN75), de unde se intră pe traseu.
Din Cluj-Napoca se merge spre Turda – Baia de Arieș – Albac -Arieșeni – Cascada Vârciorog. Este foarte ușor de găsit traseul, deoarece după Arieșeni la nici 2 km pe stânga se află un indicator. De aici e drum forestier până în apropierea cascadei. Cu mașina eu n-aș îndrăzni să merg că e rău drumul și oricum, la cât de scurt e traseul, ce plimbare ar fi aia?
Când am ajuns eu în zona indicatorului era deja seară, trecut de ora 20. Mă și gândeam dacă apuc să fac traseul și să mă întorc pe lumină.
Am lăsat mașina la stradă și am luat-o la pas rapid. Nu știu de ce, dar drumul mi s-a părut mai lung de 4 km. Poate din cauză că eram obosit după traseele spre Peștera Porțile Bihorului (făcut de 2 ori dus-întors) și Groapa Ruginoasă. Să mai zic că de dimineață fusesem în aceeași zi și prin Cheile Crăciunești de lângă Deva, Muzeul Aurului și prin Peștera Urșilor, plus condus vreo 200 de km? M-am resimțit puțin, iar a doua zi urma să fac traseul spre Vârful Bihor și retur la Cluj-Napoca.
Acestea fiind spuse, m-am mișcat rapid să apuc să văd Cascada Vârciorog înainte de a se înnopta. Pe drum n-am întâlnit decât vreo 5-6 persoane care veneau de la cascadă. Drumul trece printr-o pădure de molizi în mare parte și, deși soarele urma să apună la 21:30, era deja semiîntuneric.
Traseul este marcat cu punct galben și chiar dacă nu vedeți toate marcajele, nu aveți cum să vă rătăciți.
Am ajuns efectiv la Cascada Vârciorog în 45 de minute. Amurg în toată regula aici. Aveam aparatul foto și un trepied mic la mine așa că am tras rapid câteva cadre. M-am uitat puțin prin jur și cum deja se întuneca de-a dreptul am zis că trebuie să o tai din loc. Nu aveam frontală la mine și totuși ești într-o zonă cu urși. Mă gândesc că nu vrea nimeni să-l prindă noaptea în mijlocul pădurii în așa situație. ?))
Pozele sunt editate serios la capitolul luminozitate și umbre ca să se poată vedea cât mai bine.
La retur am făcut sub 30 de minute. Am alergat puțin pe alocuri, dar deja nu mai vedeam pe unde calc. Peste noapte am rămas în Arieșeni, pentru că a doua zi am urcat pe Vârful Bihor, unde am avut parte de alte aventuri memorabile.
Câteva cuvinte despre Cascada Vârciorog: cascadă frumoasă, foarte vizitată și cunoscută. Înălțimea ei e undeva la vreo 12-15 metri și debitul nu foarte mare. Mă gândesc că acum, la ora publicării articolului, după ploile abundente din ultima perioadă, Cascada Vârciorog apare de-a dreptul spectaculoasă. Aștept un feedback de la cei care o vizitează acum.
Cascada Vârciorog se află la baza Munților Bihorului, pe cursul pârâului Vârciorog, afluent de dreapta al Arieșului Mare. Cascada Vârciorog face parte dintr-o arie protejată, mai exact o rezervație naturală de tip peisagistic. Se află pe teritoriul județului Alba și cele mai apropiate localități de ea sunt satele Vâmvucești, Galbena și Islaz, toate de lângă Arieșeni.
Traseul spre cascadă poate fi parcurs cam de oricine și pe toată perioada anului. Nu prezintă nici o dificultate. Ca să nu veniți aici doar pentru Cascada Vârciorog trebuie să știți că prin locurile acestea sunt multe alte obiective de mare importanță turistică.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cascada Pătrăhăițești, Arieșeni, Lacul Tăul Mare, Vârful Bihor.
– puțin mai departe: Ghețarul de la Scărișoara, Groapa Ruginoasă, Peștera Porțile Bihorului, Peștera Poarta lui Ionele, Cheile Ordâncușei, Cascada Evantai, multe altele.
Activități ce se pot face în apropiere/la Cascada Vârciorog:
– relaxare, drumeții, observarea faunei și florei de pe traseu, poze și filmări, altele.
No Comments