Cum recunoști șerpii veninoși

Cum recunoști serpii veninosi? De-a lungul timpului mi-au pus multe persoane întrebarea aceasta. Așa că am zis că e momentul să explic clar asta într-un articol. Sunt deja multe articole asemănătoare pe internet, dar unul simplu și concret nu strică niciodată.  🙂

În România există o regulă de aur, care de fapt este valabilă în toată Europa. Șerpii neveninoși au pupilele ochilor rotunde, iar serpii veninosi au pupilele eliptice. Adică de forma unei elipse. Mai popular, ca și ochii de pisică. Singura excepție este boa de nisip – șarpe neveninos cu pupila eliptică. Pe alte continente nu mai este valabilă această regulă!

Aici aveți un exemplu. În stânga este un șarpe de apă iar în dreapta o viperă cu corn. Șarpele de apă este inofensiv, vipera însă e un șarpe veninos.

Sarpe neveninos - veninos

De menționat că la lumină scăzută, pupilele eliptice pot fi deschise, asemănătoare celor rotunde. Asta datorită faptului că pupila încearcă să capteze mai multă lumină. Puteți vedea asta în poza următoare, unde avem aceeași viperă în condiții de luminozitate diferită. Despre vipera cu corn, puteți citi mai multe aici.

serpii veninosi

Pe lângă această diferență mai sunt și altele. De exemplu toți șerpii veninoși din Europa au cozile relativ scurte. Neveninoșii au cozi relativ lungi comparativ cu anteriorii. Forma capului, de asemenea e diferită. Serpii veninosi au capul mai triunghiular, în special viperele cu corn. E delimitat bine capul de restul corpului. Neveninoșii au capul relativ oval.

Clar, sunt diferențe majore și la colorit, modelul de pe spate, lungime și atitudine. Serpii veninosi sunt mai nervoși întotdeauna. Sâsâie, pufăie mai des, mai tare. Unii neveninoși în schimb mai fac pe morții. O singură dată am văzut un șarpe veninos să facă pe mortul: o viperă comună.

Ambele specii vor fugi mereu din calea omului dacă au ocazia. Ceea ce e perfect. Dacă vedeți vreun șarpe și nu știți ce e, lăsați-i spațiu! Evitați astfel eventualele probleme.

Referitor la modelul de pe spate, viperele de la noi au celebrul zig-zag. Plus semnul de forma literei V sau uneori H, pe cap. În poza următoare aveți un exemplu.

vipera comunaȘarpe veninos: viperă comună.

Neveninoșii au pe corp alte tipuri de modele: puncte, linii, pete. Un exemplu în poza de mai jos.

Coronella austriacaȘarpe de alun, inofensiv, din păcate omorât de cineva…

Serpii veninosi au dimensiuni relativ mici, sub un metru. Groși maxim cât degetul mare de la picior. Deci nu există vipere de 2 metri, groase ca brațul cum susțin unii. Nu în Europa. Unii neveninoși cresc până la 2 metri. Dar greu veți vedea un șarpe așa lung, deoarece sunt rari și din păcate, pentru că omul elimină adesea tot ce îi provoacă frică. De multe ori am salvat eu șerpi din mâna unuia și altuia. Dar frica vine din necunoaștere și ignoranță. Șerpii, toți fără excepție sunt foarte importanți pentru ecosistem. Sunt benefici, prin faptul că ajută la menținerea sub control a numărului de rozătoare. Protejați-i!

De mușcat, mușcă orice animal, că de aceea are gură. Clar, poate mușca și orice șarpe. Dar asta nu prea înseamnă nimic. Dacă te mușcă un șarpe de alun de exemplu, s-ar putea nici să nu bagi de seamă. Dinții sunt prea mici și la un șarpe adult, ca să îți faci vreo problemă. După un minut de la mușcătură o să și uiți ce s-a întâmplat. Un șarpe de 2 metri, da, te poate mușca puțin mai tare, dar tot așa, fără nimic grav.

Dacă interacționați cu șerpii mai des, după un timp recunoașterea și identificarea lor va fi rapidă. Sunt chiar ușor de diferențiat.

Șerpii neveninoși de la noi din țară:

– Natrix natrix sau șarpele de casă.Natrix natrix

– Natrix tessellata sau șarpele de apă.

Natrix tessellata

– Zamenis longissimus sau Șarpele lui Esculap.Zamenis longissimus

– Coronella austriaca sau șarpele de alun. Coronella austriaca

-Dolichopis caspius sau șarpele rău. Dolichopis caspius

– Elaphe sauromates sau balaurul dobrogean. Nu l-am întâlnit până acum. Dar găsiți poze pe net.

– Eryx jaculus sau boa de nisip. Nici pe acesta nu l-am întâlnit. Sunt poze pe net.

Serpii veninosi de la noi din țară sunt:

– Cea mai răspândită , Vipera berus sau vipera comună. Vipera berus

– Vipera ammodytes sau vipera cu corn. Vipera cu corn

– Vipera ursinii sau vipera de stepă. Nu am întâlnit-o nici pe ea. Dar găsiți poze pe net.

Mai sunt câteva subspecii la serpii veninosi, dar nu intrăm acum în detalii de genul. Dacă o să știți aceste lucruri va fi suficient. Așa că fiți atenți pe unde umblați și unde călcați. Să nu auzim de întâmplări nefericite. Sper că v-am ajutat ca pe viitor să puteți deosebi și identifica șerpii fără probleme.

Drum bun!

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
De ce să mergi pe munte? Munte, munte și iar munte. Doar la asta mă gândesc de câteva zile. La munții pe care îi am pe listă pentru anul acesta. La munții cărora le-am călcat ...
Gușterul, cea mai mare șopârlă din România Gusterul este printre cele mai cunoscute șopârle de la noi. Acesta este foarte răspândit și cum am spus și în titlu, este cel mai mare reprezentant al...
Piatra Teiului (Stânca Dracului) Piatra Teiului am văzut-o o singură dată, când am mers în Parcul Național Ceahlău. Nu știam la vremea aceea mai nimic despre aceasta, dar mi-a atras a...
Cascada Urlătoarea Cascada Urlatoarea este una dintre cele mai cunoscute și vizitate cascade din România. Aceasta se află situată pe versantul estic al Munților Bucegi, ...
13 Comments
 • Radu
  Posted at 09:04h, 28 octombrie Răspunde

  Super articol, cu informatii foarte utile!
  Si nici nu mi-am dat seama pana acum, dar vaii, ce frumosi sunt serpii astia 🙂

  • Cristi
   Posted at 15:51h, 31 octombrie Răspunde

   Mă bucur să citesc că sunt și alții care îi văd frumoși. Merci de comentariu. 🙂

 • Virus vrs
  Posted at 10:06h, 16 iulie Răspunde

  Frumos articol, imi plac serpii, dar inca nu pot convinge familia sa ma lase sa cresc un neveninos 🙂 ar fi ceva aparte :))
  Un articol cu cei mai frumosi serpi din lume as vrea sa citesc, scris de tine.
  Felicitarile mele 🙂
  Daca o sa scrii ceva de genul, da-mi un share pe mail 🙂 Bafta si multunesc anticipat 🙂

  • Cristi
   Posted at 14:44h, 16 iulie Răspunde

   Merci. Referitor la articolul menționat de tine, pot să spun că e totul relativ. Gusturile nu se discută deci ar fi tare subiectiv articolul :P. Daca fac ceva de genul te anunț.

 • George Urdrovisteanu
  Posted at 11:06h, 21 iunie Răspunde

  Felicitari, excelent articol!
  Sunt multi ignoranti care ucid serpii degeaba. Daca ii intrebi ce au cu serpii nu sunt in stare sa-ti raspunda coherent sau logic…
  De asemenea, felicitari ca ati precizat ca ”Pe alte continente nu mai este valabilă această regulă!”. Este extrem de important ca ati spus asa ceva, De exemplu, in India, Cobra regala are ochii rotunzi!

  • Cristi
   Posted at 07:16h, 22 iunie Răspunde

   Vă mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur ca împărtășim aceleași principii. Sănătate!

 • .Patrik123
  Posted at 17:17h, 03 iunie Răspunde

  Foarte interesant! Si sunt lucruri bune de stiut, imi place mult. Felicitari!

 • Marius
  Posted at 16:14h, 26 mai Răspunde

  Excelent, felicitari!

 • Cuibus.ro
  Posted at 09:48h, 30 aprilie Răspunde

  Este foarte util pentru cei care sunt la început de drum prin natură.. Felicitări și la cât mai multe articole de calitate!

  • Cristi
   Posted at 13:00h, 04 mai Răspunde

   Mulțumesc. Mă străduiesc să fiu la înălțime. 🙂

 • Alin
  Posted at 13:32h, 23 aprilie Răspunde

  Excelent articolul!
  Pentru un necunoscator mi se pare de ajutor serios.

Post A Comment