Șarpele de casă

Șarpele de casă, după denumirea latină Natrix natrix, este unul dintre cei mai răspândiți șerpi din țara noastră. Mai concret, vă puteți întâlni cu acest șarpe cam peste tot, exceptând zonele muntoase înalte. Eu l-am văzut în oraș, la margini de pădure, în zona bălților, pe crestele din Cheile Țășnei, Valea Drăganului, în Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) și multe alte locații. Deși am văzut foarte multe exemplare poze strălucite cu el nu am foarte multe. Asta deoarece este un șarpe relativ rapid și dacă nu ești pe fază a fugit instant.

Șarpe de casă mascul

Șarpele de casă_mascul

Șarpele de casă

Șarpele de casă este un șarpe neveninos care aduce beneficii omului prin stârpirea rozătoarelor. După cum spune numele, reptilei îi place să stea pe lângă casa omului tocmai din cauză că are hrană din belșug. Deci, data viitoare, cei care aveți tendința de a-l omorî, să vă amintiți că acest șarpe vă face un bine prin prezența lui.

Natrix natrix

Deseori, oamenii confundă șarpele de casă cu vipera comună și de aceea (din frică absurdă și necunoștință de cauză) mulți vor să-l omoare. Nu e cazul. Un mic ghid de recunoaștere a șerpilor am scris aici. Documentați-vă cu încredere!

Sarpe de casa

Reptila este rudă cu șarpele de apă (Natrix tessellata) și deseori împarte habitatul cu acesta, dar sunt 2 specii diferite. Spun asta deoarece mulți îl denumesc șarpe de apă, dar nu e, chiar dacă înoată excelent. Șarpele de apă e altul și voi scrie și despre el cu proxima ocazie.

Habitatele preferate de șarpele de casă sunt marginile pădurilor, zonele mlăștinoase, tufărișuri, zona râurilor sau a lacurilor, precum și zonele pietroase și de câmpie.

Natrix natrix

Hrana reptilei constă în broaște, rozătoare mici, mai rar șopârle, pești, ouă mici și pui de pasăre. În majoritatea cazurilor își înghite prada de vie, diferit față de constrictori.

Șarpele de casă

Mărimea șarpelui de casă variază la maturitate între 100-150 de cm lungime. Ca și grosime puțin mai gros decât degetul mare. Este un șarpe zvelt, rapid, celebru pentru petele alb-gălbui de forma semilunii din spatele capului. Coloritul variază și el de la nuanțe maronii, cenușii la verzui-albăstrui cu puncte negre. Se pot vedea și șerpi de casă complet negri (exemplarele melanice). Pe partea ventrală (pe burtă) este negru, negru și alb. Pupila ochiului este rotundă, la fel ca a oricărui alt șarpe neveninos din Europa – excepție boa de nisip care are pupila eliptică ca veninoșii.

Natrix natrix

Șarpele de casă este un șarpe diurn de aici și întâlnirile dese cu oamenii. Fiind foarte fricos, va fugi mereu dacă îi dați ocazia. Dacă este prins, șarpele va etala un set de mecanisme de autoapărare chiar interesante. La început își lățește capul pentru a părea mai impozant. Șuieră tare și chiar te lovește cu botul ca și cum te-ar mușca dar fără să muște. Dacă nu merge nici așa, reptila va elimina din zona glandelor anale un lichid urât mirositor care persistă și după o spălare bună. Tot teatrul acesta este pentru a intimida și a fi lăsat în pace. Dacă nu merge nimic atunci sunt șanse să facă pe mortul. Se întinde pe spate ușor încolăcit cu gura deschisă și limba scoasă afară. Un adevărat actor.

Natrix natrix

Șarpele de casă are mulți dușmani naturali. De menționat păsările de pradă, aricii, vulpile, alte animale, precum și omul care îi distruge habitatul constant.

Toamna, prin octombrie, șarpele de casă își caută diverse scorburi, vizuini, crăpături în stânci sau chiar subsoluri de casă pentru a putea hiberna. Iese afară abia prin martie, aprilie când își reintră în drepturi. La sfârșit de aprilie-mai reptila se împerechează, ouăle fiind depuse prin iunie-iulie în grămezi de pământ afânat și frunze, fân sau scorburi. Este o specia ovipară. Puii eclozează după circa 2 luni, aceștia având dimensiuni reduse de 15-18 cm lungime și subțiri ca un creion. Aceștia sunt independenți din clipa eclozării. Speranța de viață în natură este de 10-15 ani, putând ajunge chiar și la 20.

Sarpele de casa

Șarpele de casă este un simbol pentru gospodăriile de la sate și cu puține cunoștințe putem conviețui cu el fără drame nejustificate. La fel ca majoritatea reptilelor din România, șarpele de casă este ocrotit de lege. Uneori mai sunt sunat de jandarmerie să le identific vreun șarpe, că sunt oamenii panicați dacă îl văd prin oraș.

Vara trecută am scos un șarpe de casă chiar din mare în zona Sfântu Gheorghe. Erau oamenii speriați și ieșeau afară din apă. Am intrat repede în apă să văd ce se întâmplă când am auzit că se striga ”șarpe, șarpe!”. Era un amărât de șarpe confuz și speriat probabil de apa sărată și mai ales de către oameni. L-am scos din apă și l-am dus în zona copacilor și l-am eliberat. Era și extrem de cald și nisipul ardea efectiv. Nu l-aș fi văzut bine să parcurgă 100 de metri de plajă încinsă…

Aventură în România_prin delta

Natrix natrix habitat

Mi se trimit în privat și poze constant. În majoritatea cazurilor sunt șerpi de apă sau de casă, cele mai răspândite specii de altfel. Dacă se va înțelege natura, comportamentul și rolul șarpelui în ecosistem poate se va mai estompa din frica nejustificată a omului față de această creatură… 🙂

În încheiere, dacă totuși nu știți cu ce șarpe aveți de a face, evitați-l și nu puneți mâna pe el. Șarpele de casă oricum nu reprezintă absolut nici un pericol pentru om.

6 Comments
 • Popdan Marian Ioan
  Posted at 15:28h, 31 iulie Răspunde

  Am doua pisici adulte si motanul a dat peste un sarpe care are acele doua pete galbene dupa cap si corpul sur spre negru si am reusit sa il scap de motanel care a reusit sa il intape cu ghiara si sa il raneasca in zona capului. Eu dupa cum am vazut in imagini, seamana cu un piu de sarpe de casa avind o lungime aproximativa de 30-35 cm. dupa ce l-am scapat de motan si si-a revenit sa ascuns in pamant.

  • Cristi
   Posted at 09:44h, 01 august Răspunde

   Da, posibil sa fi fost un sarpe de casa. Cand sunt pui mici si serpii lui Esculap au 2 pete galbene dupa cap dar si ei sunt inofensivi.

 • Ana Maria
  Posted at 08:07h, 19 iunie Răspunde

  Buna ziua!

  Am vazut unul intrand sub izolatia de la soclu.
  Nu este inchis complet, deoarece mai avem lucrari de realizat.
  Poate sa produca daune in aceste zone?
  Multumesc!

  • Cristi
   Posted at 22:13h, 27 iunie Răspunde

   Daune? Ma indoiesc. Poate beneficii, ca sa tine sub control populatia de rozatoare de langa casa.

 • Anca Rat
  Posted at 16:56h, 15 iunie Răspunde

  Am găsit în casă niște excremente subțiri, lunguiețe și cred că sunt de șarpe. Ați putea oare să mă lămuriți? Îmi pare rău că nu pot posta o poză.

  • Cristi
   Posted at 13:32h, 22 iunie Răspunde

   Pai e posibil sa fie si de sarpe, dar neputand afla specia nu va ajuta la nimic. Cum ziceam prin articole, majoritatea serpilor sunt benefici pe langa case ca tin populatiile de rozatoare sub control. Urmariti situatia si daca vedeti vreun sarpe si reusiti sa-l pozati poate il identificam. Succes!

Post A Comment

eight + eighteen =