Șarpele de casă
Șarpele de casă, după denumirea latină Natrix natrix, este unul dintre cei mai răspândiți șerpi din țara noastră. Mai concret, vă puteți întâlni cu acest șarpe cam peste tot, exceptând zonele muntoase înalte. Eu l-am văzut în oraș, la margini de pădure, în zona bălților, pe crestele din Cheile Țășnei, Valea Drăganului, în Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) și multe alte locații. Deși am văzut foarte multe exemplare poze strălucite cu el nu am foarte multe. Asta deoarece este un șarpe relativ rapid și dacă nu ești pe fază a fugit instant.
Șarpele de casă este un șarpe neveninos. După cum spune numele, reptilei îi place să stea pe lângă casa omului, deseori fiind găsit pe lângă gospodării. Deci, data viitoare, cei care aveți tendința de a-l omorî, să vă amintiți că acest șarpe este inofensiv.
Deseori, oamenii confundă șarpele de casă cu vipera comună și de aceea (din frică absurdă și necunoștință de cauză) mulți vor să-l omoare. Nu e cazul. Un mic ghid de recunoaștere a șerpilor am scris aici. Documentați-vă cu încredere!
Reptila este rudă cu șarpele de apă (Natrix tessellata) și deseori împarte habitatul cu acesta, dar sunt 2 specii diferite. Spun asta deoarece mulți îl denumesc șarpe de apă, dar nu e, chiar dacă înoată excelent. Șarpele de apă e altul și voi scrie și despre el cu proxima ocazie.
Habitatele preferate de șarpele de casă sunt marginile pădurilor, zonele mlăștinoase, tufărișuri, zona râurilor sau a lacurilor, precum și zonele pietroase și de câmpie.
Hrana reptilei constă în broaște, pești și rar șopârle. În majoritatea cazurilor își înghite prada de vie, diferit față de constrictori.
Mărimea șarpelui de casă variază la maturitate între 100-150 de cm lungime. Ca și grosime puțin mai gros decât degetul mare. Este un șarpe zvelt, rapid, celebru pentru petele alb-gălbui de forma semilunii din spatele capului. Coloritul variază și el de la nuanțe maronii, cenușii la verzui-albăstrui cu puncte negre. Se pot vedea și șerpi de casă complet negri (exemplarele melanice). Pe partea ventrală (pe burtă) este negru, negru și alb. Pupila ochiului este rotundă, la fel ca a oricărui alt șarpe neveninos din Europa – excepție boa de nisip care are pupila eliptică ca veninoșii.
Șarpele de casă este un șarpe diurn de aici și întâlnirile dese cu oamenii. Fiind foarte fricos, va fugi mereu dacă îi dați ocazia. Dacă este prins, șarpele va etala un set de mecanisme de autoapărare chiar interesante. La început își lățește capul pentru a părea mai impozant. Șuieră tare și chiar te lovește cu botul ca și cum te-ar mușca dar fără să muște. Dacă nu merge nici așa, reptila va elimina din zona glandelor anale un lichid urât mirositor care persistă și după o spălare bună. Tot teatrul acesta este pentru a intimida și a fi lăsat în pace. Dacă nu merge nimic atunci sunt șanse să facă pe mortul. Se întinde pe spate ușor încolăcit cu gura deschisă și limba scoasă afară. Un adevărat actor.
Șarpele de casă are mulți dușmani naturali. De menționat păsările de pradă, aricii, vulpile, alte animale, precum și omul care îi distruge habitatul constant.
Toamna, prin octombrie, șarpele de casă își caută diverse scorburi, vizuini, crăpături în stânci sau chiar subsoluri de casă pentru a putea hiberna. Iese afară abia prin martie, aprilie când își reintră în drepturi. La sfârșit de aprilie-mai reptila se împerechează, ouăle fiind depuse prin iunie-iulie în grămezi de pământ afânat și frunze, fân sau scorburi. Este o specia ovipară. Puii eclozează după circa 2 luni, aceștia având dimensiuni reduse de 15-18 cm lungime și subțiri ca un creion. Aceștia sunt independenți din clipa eclozării. Speranța de viață în natură este de 10-15 ani, putând ajunge chiar și la 20.
Șarpele de casă este un simbol pentru gospodăriile de la sate și cu puține cunoștințe putem conviețui cu el fără drame nejustificate. La fel ca majoritatea reptilelor din România, șarpele de casă este ocrotit de lege. Uneori mai sunt sunat de jandarmerie să le identific vreun șarpe, că sunt oamenii panicați dacă îl văd prin oraș.
Vara trecută am scos un șarpe de casă chiar din mare în zona Sfântu Gheorghe. Erau oamenii speriați și ieșeau afară din apă. Am intrat repede în mare să văd ce se întâmplă când am auzit că se striga ”șarpe, șarpe!”. Era un amărât de șarpe confuz și speriat probabil de apa sărată și mai ales de către oameni. L-am scos afară și l-am dus în zona copacilor unde l-am eliberat. Era și extrem de cald și nisipul ardea efectiv. Nu l-aș fi văzut bine să parcurgă 100 de metri de plajă încinsă…
Camelia Melciu
Posted at 13:28h, 08 maiBuna,
Am gasit si eu in curte un sarpe, banuiesc ca e sarpele de casa. Cainii nu i-au facut nimic, doar l-au latrat, sarpele a sasait cainii, iar cand s-a plictisit a fugit in gradina.
Oare e posibil sa se inmulteasca si sa ne umple gradina? Ar trebui sa ii ducem in padure sau sa ii lasam sa manance “colectia” de rozatoare?
Am si poza, dar nu am reusit sa o atasez.
Cristi
Posted at 21:52h, 09 maiFără poză e greu de spus despre ce șarpe e vorba. Mai sunt specii care sâsâie și fac pe intimidanții, cum ar fi cel al lui Esculap, șarpele rău, etc. Da, ei se înmulțesc pe lângă gospodării dar sunt inofensivi, deci…Relocarea lor mi se pare risipă de timp ținând cont că puteți trăi cu ei fără vreun gând. Poză se poate trimite pe pagina de Fb.
Ionuț
Posted at 21:58h, 07 maiȘarpele de apa sau de casa mananaca pești din balta? Și nu mai are timp de rozătoare.
Cristi
Posted at 21:41h, 09 maiDa, preponderent consumă pești și broaște.
Popdan Marian Ioan
Posted at 15:28h, 31 iulieAm doua pisici adulte si motanul a dat peste un sarpe care are acele doua pete galbene dupa cap si corpul sur spre negru si am reusit sa il scap de motanel care a reusit sa il intape cu ghiara si sa il raneasca in zona capului. Eu dupa cum am vazut in imagini, seamana cu un piu de sarpe de casa avind o lungime aproximativa de 30-35 cm. dupa ce l-am scapat de motan si si-a revenit sa ascuns in pamant.
Cristi
Posted at 09:44h, 01 augustDa, posibil sa fi fost un sarpe de casa. Cand sunt pui mici si serpii lui Esculap au 2 pete galbene dupa cap dar si ei sunt inofensivi.
Ana Maria
Posted at 08:07h, 19 iunieBuna ziua!
Am vazut unul intrand sub izolatia de la soclu.
Nu este inchis complet, deoarece mai avem lucrari de realizat.
Poate sa produca daune in aceste zone?
Multumesc!
Cristi
Posted at 22:13h, 27 iunieDaune? Ma indoiesc. Poate beneficii, ca sa tine sub control populatia de rozatoare de langa casa.
Anca Rat
Posted at 16:56h, 15 iunieAm găsit în casă niște excremente subțiri, lunguiețe și cred că sunt de șarpe. Ați putea oare să mă lămuriți? Îmi pare rău că nu pot posta o poză.
Cristi
Posted at 13:32h, 22 iuniePai e posibil sa fie si de sarpe, dar neputand afla specia nu va ajuta la nimic. Cum ziceam prin articole, majoritatea serpilor sunt benefici pe langa case ca tin populatiile de rozatoare sub control. Urmariti situatia si daca vedeti vreun sarpe si reusiti sa-l pozati poate il identificam. Succes!