Șarpele de casă

Șarpele de casă, după denumirea latină Natrix natrix, este unul dintre cei mai răspândiți șerpi din țara noastră. Mai concret, vă puteți întâlni cu acest șarpe cam peste tot, exceptând zonele muntoase înalte. Eu l-am văzut în oraș, la margini de pădure, în zona bălților, pe crestele din Cheile Țășnei, Valea Drăganului, în Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) și multe alte locații. Poze nu am multe deoarece este un șarpe relativ rapid și dacă nu ești pe fază a fugit instant.

Șarpele de casă

Șarpele de casă este un șarpe neveninos care aduce beneficii omului prin stârpirea rozătoarelor. După cum spune numele, reptilei îi place să stea pe lângă casa omului tocmai din cauză că are hrană din belșug. Deci, data viitoare, cei care aveți tendința de a-l omorî, să vă amintiți că acest șarpe vă face un bine prin prezența lui.

Natrix natrix

Deseori, oamenii confundă șarpele de casă cu vipera comună și de aceea (din frică absurdă și necunoștință de cauză) mulți vor să-l omoare. Nu e cazul. Un mic ghid de recunoaștere a șerpilor am scris aici. Documentați-vă cu încredere!

Sarpe de casa

Reptila este rudă cu șarpele de apă (Natrix tessellata) și deseori împarte habitatul cu acesta, dar sunt 2 specii diferite. Spun asta deoarece mulți îl denumesc șarpe de apă, dar nu e, chiar dacă înoată excelent. Șarpele de apă e altul și voi scrie și despre el cu proxima ocazie.

Habitatele preferate de șarpele de casă sunt marginile pădurilor, zonele mlăștinoase, tufărișuri, zona râurilor sau a lacurilor, precum și zonele pietroase și de câmpie.

Natrix natrix

Hrana reptilei constă în broaște, rozătoare mici, mai rar șopârle, pești, ouă mici și pui de pasăre. În majoritatea cazurilor își înghite prada de vie, diferit față de constrictori.

Șarpele de casă

Mărimea șarpelui de casă variază la maturitate între 100-150 de cm lungime. Ca și grosime puțin mai gros decât degetul mare. Este un șarpe zvelt, rapid, celebru pentru petele alb-gălbui de forma semilunii din spatele capului. Coloritul variază și el de la nuanțe maronii, cenușii la verzui-albăstrui cu puncte negre. Se pot vedea și șerpi de casă complet negri (exemplarele melanice). Pe partea ventrală (pe burtă) este negru, negru și alb. Pupila ochiului este rotundă, la fel ca a oricărui alt șarpe neveninos din Europa – excepție boa de nisip care are pupila eliptică ca veninoșii.

Natrix natrix

Șarpele de casă este un șarpe diurn de aici și întâlnirile dese cu oamenii. Fiind foarte fricos, va fugi mereu dacă îi dați ocazia. Dacă este prins, șarpele va etala un set de mecanisme de autoapărare chiar interesante. La început își lățește capul pentru a părea mai impozant. Șuieră tare și chiar te lovește cu botul ca și cum te-ar mușca dar fără să muște. Dacă nu merge nici așa, reptila va elimina din zona glandelor anale un lichid foarte urât mirositor care persistă și după o spălare bună. Tot teatrul acesta este pentru a intimida și a fi lăsat în pace. Dacă nu merge nimic atunci sunt șanse să facă pe mortul. Se întinde pe spate ușor încolăcit cu gura deschisă și limba scoasă afară. Un adevărat actor.

Natrix natrix

Șarpele de casă are mulți dușmani naturali. De menționat păsările de pradă, aricii, vulpile, alte animale, precum și omul care îi distruge habitatul constant.

Toamna, prin octombrie, șarpele de casă își caută diverse scorburi, vizuine, crăpături în stânci sau chiar subsoluri de casă pentru a putea hiberna. Iese afară abia prin martie, aprilie când își reintră în drepturi. La sfârșit de aprilie-mai reptila se împerechează, ouăle fiind depuse prin iunie-iulie în grămezi de pământ afânat și frunze, fân sau scorburi. Este o specia ovipară. Puii eclozează după circa 2 luni, aceștia având dimensiuni reduse de 15-18 cm lungime și subțiri ca un creion. Aceștia sunt independenți din clipa eclozării. Speranța de viață în natură este de 10-15 ani, putând ajunge chiar și la 20.

Sarpele de casaȘarpele de casă este un simbol pentru gospodăriile de la sate și cu puține cunoștințe putem conviețui cu el fără drame nejustificate. La fel ca majoritatea reptilelor din România, șarpele de casă este ocrotit de lege.

No Comments

Post A Comment

one × 5 =