Șarpele lui Esculap
Sarpele lui Esculap este un șarpe neveninos cu care am avut norocul să mă întâlnesc de câteva ori în drumețiile mele. Acesta face parte din familia Colubridae și denumirea latină e Zamenis longissimus. Este un șarpe frumos, destul de răspândit prin centrul și sudul Europei, implicit și în România.
Sarpele lui Esculap preferă pădurile de foioase, cu arbuști pitici, luminișuri și zone stâncoase înierbate.
Sarpele lui Esculap este ocrotit prin lege la noi, ca majoritatea reptilelor. Acesta e un șarpe relativ mare, cu lungimi obișnuite de 130-160 de cm. Poate crește până la 2 metri. Dintre cei pe care i-am văzut eu, niciunul nu depășea 1,5 metri. Vorbim despre un șarpe subțire, cu cap relativ mic, oval și cu coadă lungă. Coloritul acestuia este brun, cu puncte albe pe spate, pe burtă fiind măsliniu, gălbui. În spatele maxilarelor are 2 pete galbene, puii semănând destul de bine cu șerpii de casă.
Sarpele lui Esculap este un șarpe rapid, foarte bun cățărător. Când se simte amenințat își umflă gâtul, stă arcuit și mușcă uneori. Mușcătura lui este total inofensivă pentru om. Dinții acestuia sunt foarte mici. Eu am fost mușcat de vreo 3-4 ori și o dată nici nu am băgat de seamă. 🙂
Sarpele lui Esculap este chiar benefic pentru om și gospodării. Acesta ține sub control populația de rozătoare. Practic ne face un serviciu. Din păcate mulți nu prea au cunoștințe clare despre el și îl omoară când îl văd. Pe mulți i-am salvat eu de la moarte sigură. Pe lângă rozătoare mai consumă uneori și pui de păsări, ouă și șopârle.
Perioada de reproducere a reptilei este în lunile mai-iunie. Înainte de împerecherea propriu-zisă au loc interesante jocuri nupțiale între parteneri. Aceștia se încolăcesc unul în jurul altuia pentru a se stimula reciproc. O singură dată am văzut o pereche, din păcate călcată de mașină. Picaseră de pe o stâncă și cineva trecuse peste ei. Cam după o lună de la împerechere, femela depune 4-8 ouă. Din acestea eclozează puii pe la sfârșit de august, început de septembrie.
Pe canalul de Youtube am un clip cu o pereche superbă care se afla la împerechere.
Sarpele lui Esculap, la fel ca toți șerpii de la noi, hibernează când scad temperaturile. Mai exact, de pe la sfârșit de septembrie, început de octombrie, până în aprilie.
De menționat că medicina are cunoscutul simbol al șarpelui încolăcit pe cupă. Acest simbol are origini străvechi, de pe vremea romanilor. Esculap, fiul lui Apolo, știa tainele vindecării bolilor. El era considerat zeul medicinei și poseda un toiag pe care era încolăcit un șarpe. De aici se trage și denumirea reptilei, Sarpele lui Esculap, precum și simbolul farmaceutic.
Dacă aveți întrebări legate de Sarpele lui Esculap, nu ezitați să mă contactați. Dacă vă intersectați cu el, lăsați-i puțin spațiu și cu siguranță va fugi să se ascundă. Lui îi este mult mai frică de noi, decât nouă de el. Ocrotiți animalele! Pentru identificarea corectă a reptilei și deosebirea față de șerpii veninoși, puteți citi articolul acesta.
Cristian Botas
Posted at 07:30h, 21 maiAs dori sa iti trimit 2 poze facute de mine in Cheile Nerei,poate reusesti sa identifici ce tip de sarpe am fotografiat…Multumesc
Cristi
Posted at 22:16h, 23 maiSigur. Pe mail sau pe facebook: Baraian Cristian. Am la profil poze cu branduse.