Piatra Secuiului, Rîmetea
Piatra Secuiului reprezintă una dintre cele mai spectaculoase regiuni montane din țara noastră. De ce spun asta? Deoarece toată zona este deosebită. Satul Rîmetea, care se află la poalele muntelui este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România. Locul este cunoscut deoarece se spune că soarele răsare aici de 2 ori. Vă explic imediat cum vine asta. În plus, împrejurimile abundă în obiective turistice care de care mai interesante și mai atractive.
Piatra Secuiului face parte din grupa Munților Trascău, munți de o frumusețe aparte, plini de chei, peșteri, râpe și alte formațiuni spectaculoase. Datorită înălțimii sale, Piatra Secuiului umbrește satul Rîmetea (județul Alba) într-un mod mai aparte. Deși la răsăritul soarelui toată zona adiacentă satului este luminată, Rîmetea mai rămâne în umbra masivului calcaros mai mult de o oră. Abia după ce soarele ajunge suficient de sus pe cer, satul este și el iluminat direct și încălzit.
Masivul este împărțit în 2 mari porțiuni. Prima și cea mai înaltă se numește Piatra Secuiului, iar a doua (partea dinspre nord) este denumită Colții Trascăului. Totuși, mulți oameni denumesc masivul pur și simplu Rîmetea, la fel ca satul.
Roca regăsită aici este calcarul, zona semănând foarte bine cu Scărița-Belioara și Piatra Craiului. Înălțimea maximă este de 1128 de metri. În partea nordică, Colții Trascăului ating înălțimi de 1113 de metri.
Masivul are o formă alungită care se vede perfect de la șosea, sau dacă se urcă pe muntele de vizavi, pe Ardășcheia. Pozele cele mai bune se pot face din această zonă. Aici e un clip recent cu panorame multe spre zonele astea.
Traseul spre Piatra Secuiului este relativ scurt, 1-2 ore, depinde cum urcați, dar destul de solicitant. Părerea mea e că se poate face cam de către orice om sănătos. Trebuie avut doar grijă la bolovanii și grohotișul de pe cărare. Surse de apă nu sunt pe traseu. Traseul fiind destul de scurt și bine marcat, nu există nici un fel de risc de rătăcire.
Pe Piatra Secuiului se poate urca pe marcajul cruce albastră, care pornește chiar din centrul Rîmetei. Se poate urca și din satul vecin, din Colțești, dar majoritatea aleg să urce din Rîmetea. Eu am urcat de 3 ori pe Piatra Secuiului deși am fost de mai multe ori prin zonă.
Pentru a ajunge aici, dinspre Cluj-Napoca se merge către Turda, Mihai Viteazul, Buru (pe Valea Arieșului), Rîmetea. Drumul care trece prin sat este DJ107M, un drum excelent de cum intri în județul Alba. Porțiunea care se află în Cluj nu a fost reabilitată și are destule gropi și dâmburi. Bravo Alba!
Dacă veți conduce pe acest drum până în Aiud, veți putea admira natura în toată splendoarea ei. Locurile de aici sunt superbe toate. Zona are un potențial uriaș turistic. Din Cluj-Napoca până în Rîmetea sunt circa 58 de km, din Turda doar 28. Deci se poate ajunge chiar rapid aici.
Revenind la traseu, să știți că de pe vârf puteți coborî pe unde ați urcat sau să o luați pe bandă roșie. Marcajul bandă roșie duce spre Colții Trascăului și îi ocolește, ajungând în final tot în sat. Eu prefer varianta cruce albastră tur-retur.
Sus pe creastă, este multă vegetație. Dacă o luați spre nord, pe bandă roșie, în lunile de vară iarba vă poate ajunge la piept. Eu am avut o senzație foarte plăcută de libertate când am început să fug prin iarba înaltă. Prinsesem o zi absolut de vis prima dată când am urcat aici.
Un aspect interesant se petrece pe vârful muntelui. În funcție de ce perioadă ajungeți aici, puteți vedea celebrele borne care marchează vârful, colorate ori în steagul Ungariei ori al României. Eu am avut ocazia să le văd ambele.
Ce se întâmplă de fapt? Ungurii, poate locuitorii Rîmetei, că aici majoritari sunt maghiari, vopsesc bornele în culorile iubite. Românii care urcă pe Piatra Secuiului, nu se lasă mai prejos și le revopsesc în culorile tricolorului. 🙂
Când am fost prima dată aici, prin 2013 cineva dăduse foc vegetației de pe vârf. Dacă rețin bine zona este arie protejată. Spun asta deoarece se vede în unele poze fumul de pe creste. Ar trebui unii să învățăm să apreciem mai mult natura…
Un alt aspect interesant observat este că, deși am văzut de-a lungul anilor nenumărate lăcuste, niciodată nu am zărit vreuna de culoare vișinie-roșiatică. Lăcusta văzută pe Piatra Secuiului mi-a atras atenția și am reușit să o prind să-i fac o poză.
La capitolul faună, am mai văzut gușteri, diverse păsări și fantastic de multe și diverse lăcuste. Dar fauna locală este destul de variată și bogată. Trebuie doar să ai norocul să o vezi. 🙂
De pe Piatra Secuiului se poate vedea un alt obiectiv turistic din zonă și anume, Cetatea Colțești (Trascăului). Am fost și aici, dar o să scriu despre cetate într-un alt articol. Sau se poate face o drumeție mai scurtă doar până la cunoscuta Grotă a Studenților. Este clip din vara aceasta.
Dacă poposiți prin sat, să știți că oamenii sunt foarte primitori. Aveți ce vedea și aici, de la muzeul etnografic la casele tradiționale și de asemenea puteți ’’gusta’’ din tradiția culinară a locuitorilor. Sunt și destule chioșcuri cu o mulțime de obiecte de artizanat și suveniruri de vânzare.
Ce mi-a plăcut mult în Rîmetea a fost liniștea. Mă gândesc că mi-ar plăcea să am aici o casă de vacanță. Sunt atâtea de făcut și văzut prin locurile astea…
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cetatea Colțești, Cheile Vălișoarei, Siloșului, Plaiului, Valea Arieșului, altele.
– puțin mai departe: Cheile Borzești, Turzii, Râmețului, Cascada Șipote, Platoul Bedeleu, Cetatea Aiudului, Salina Turda, etc.
Activități ce se pot face la Piatra Secuiului:
– drumeții, relaxare, camping, escaladă, parapantă, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.
Serban Leoca
Posted at 00:50h, 07 noiembrieSatul se numește Rimetea, cu “i”, nu Rîmetea, cu “î”.
Cristi
Posted at 20:49h, 10 noiembrieAsa este, dar la vremea cand am scris articolul asa stiam. Chiar si acum multi folosesc cuvantul eronat. Ma rog, sunt multe zone unde se folosesc 2 sau mai multe denumiri. Acum, pe considerente de SEO, nu corectez in articol. Poate cand voi lucra la interfata site-ului…