Cheile Borzești, sălbatice și neștiute
Cheile Borzesti le-am descoperit acum un an datorită unui prieten. Am făcut împreună o drumeție prin zonă pentru a vedea cascadele și cataractele create de Valea Borzești. Locul este relativ sălbatic și de puțini știut. Acest aspect te ajută să simți mai bine natura, fauna sau flora locală. Eu venind iarna aici, când totul era înghețat, m-am bucurat doar de liniștea naturii. Dar a fost perfect.
Cheile Borzesti se află la 48 de km de Cluj-Napoca și 17 km de Turda. Deci un loc relativ aproape, unde te poți rupe lejer de cotidian. Cheile Borzesti reprezintă o rezervație naturală protejată, din 1994. Ele aparțin de comuna clujeană Iara. Valea Borzești (numită și Berchiș) se varsă în râul Arieș, aproape de intrarea în chei. Aici mă refer la intrarea dinspre Buru. Cheile Borzesti se pot parcurge și dinspre satul Borzești.
Pentru a ajunge la intrarea menționată, dacă veniți dinspre Turda, înainte cu 4 km de Buru, se virează scurt dreapta. Și iar dreapta. Într-o sută de metri există un panou care anunță începutul cheilor. Traseul în sine e relativ ușor, dacă nu aveți nimic împotrivă să intrați în apă. Eu am avut noroc că era totul înghețat și a fost super lejeră plimbarea. Ruta se face pe marcaj cu cerc roșu, pe firul apei. Este și un marcaj triunghi roșu, dar acesta evită apa. Personal, recomand traseul prin apă. Nu vă udați prea mult și e mult mai frumos.
Nici nu se intră bine în chei că și apare prima cascadă. Cea mai mare să tot aibă vreo 10 metri înălțime. Dar nu am ajuns până la ea. Sunt mai multe căderi de apă pe traseu, care de care mai spectaculoase.
Zona împădurită bine, oferă protecție și ascunzători bune faunei locale. Nu am văzut nici un animal dar, conform panoului informativ, aici sunt lupi, vulpi, bursuci, mistreți, căprioare, diverse reptile și păsări.
Cheile Borzesti au pereți relativ mici, verticali pe alocuri, acesta fiind motivul principal pentru apariția cascadelor.
Datorită frigului, cascadele erau înghețate aproape complet la suprafață. Totuși, sculpturile naturale din gheață m-au surprins plăcut. Peste tot am putut admira țurțuri și stropi de apă înghețați sub forme diverse care mai de care mai interesante.
Un aspect excelent a fost că nu am văzut gunoaie sau resturi pe traseu. Sper că așa vor și rămâne aceste chei.
Ca durată de timp, cred că am petrecut aproape jumătate de zi prin chei. Fără grabă defel. Am înaintat până la cascada care se vede la poza de profil, cam vreun km. Traseul mai continuă de aici, dar la vremea aceea nu știam. Deci trebuie să refac traseul complet. Preferabil pe vreme caldă. Până una alta, am pozat la gheață la greu. 🙂
Poate la anul o să merg iar prin Cheile Borzesti, să surprind natura la viață, căci văd că ea nu moare nici la ger. Mușchiul de pe copaci confirmă asta.
Totuși, nu știu când și cum, căci am atâtea alte obiective pe listă încât… Voi vedea. 🙂
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cascada Ciucaș, Cheile Turzii, Salina Turda, Râmetea, Piatra Secuiului.
– puțin mai departe: Cheile Tureni, Cascada Șipote, Cetatea Trascăului, Platoul Bedeleu, Scărița-Belioara, altele.
Activități ce se pot face în Cheile Borzesti:
– drumeții, relaxare, camping pe Valea Arieșului, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.
No Comments