Parcul Național Krka – Croația

Parcul Național Krka este al doilea loc superb după celebrul Plitvice, pe care l-am vizitat când am fost în Croația. Acesta m-a fermecat efectiv, la cel mai sincer mod.

Parcul Național Krka

Deși Plitvice are câteva cascade superbe pe lângă lacurile sale uluitoare, Parcul Național Krka mi-a rămas întipărit în minte pentru cascadele sale impresionante la baza cărora am putut să mă scald în voie, aspect pe care mi l-aș fi dorit și în Plitvice dar era interzis. 😊

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

Skradinski_buk_Krka

Parcurile au similarități între ele, dar sunt totuși destul de diferite. Krka mi s-a părut mai atractiv oarecum, mai relaxant și mai primitor. În Plitvice era nebunie când am fost, plin de lume, pe alocuri trebuia să te oprești pe pod să treacă cei din sens opus. În Krka a fost mai lejer, cum ziceam se poate face baie și e totul mai ieftin, atât intrarea cât și produsele din incinta parcului. Dacă rețin bine, parcarea a fost la liber față de Plitvice unde am plătit o sumă cam mare pentru o zi. În fine.

Parcul Național Krka

Baraian Cristian

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka este denumit așa după râul pe cursul căruia se află: Krka. Parcul are o suprafață de 109 km pătrați și a fost declarat parc național în 1985. Cel mai apropiat oraș este Sibenik.

Krka_Croatia

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

Aspectul deosebit al acestui parc îl oferă cascadele de travertin, la fel ca în Plitvice. Avem și noi în România mai multe zone asemănătoare, cum ar fi: Cascadele Beușniței, Bigăr, Clocota, Șipote și altele. De fapt, travertinul este stânca predominantă în zonă, aceasta fiind de fapt o depunere a carbonatului de calciu din ape pe vegetație. Locul se calcifiază, este și destul de poros, aspecte care dau ulterior formele deosebite pe care le vedem. Tuful acesta calcaros se folosește des în amenajări, deoarece arată bine ca ornament.

Parcul Național Krka

Aventura in Romania

În Parcul Național Krka există o mare varietate florală și faunistică. Spun asta deoarece am văzut menționate pe panouri specii de reptile de care nici nu știam. Pe unele le avem și noi prin sudul țării, cum ar fi vipera cu corn sau țestoasa bănățeană. În Krka se află și cea mai mare densitate de lavandă din întreaga Europă. Sunt câteva superlative în locul acesta…

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

De asemenea, și la capitolul avifaună stă foarte bine acest parc deoarece în migrația lor, multe din păsările Europei trec pe aici. Pentru ornitologi e paradis curat. 😊

Pe lângă astea, Parcul Național Krka abundă și în monumente culturale, istorice cum ar fi apeductul de la Scardona de pe vremea romanilor, cetățile Trosenj, Necven și celebra mănăstire franciscană a Fecioarei Maria aflată pe insula Visovac.

Visovac_Krka

N-am reușit să văd prea multe deoarece parcul fiind foarte mare, ai nevoie de mult timp la dispoziție. Aici n-am făcut excursie cu barca și acum că scriu aceste rânduri realizez câte am fi putut face. Ar fi trebuit vizitată și parcursă zile în șir zona pentru o impresie clară. Poate revenim vreodată. Vă las o poză cu harta obiectivelor.

Harta Parcul Național Krka

Pornirea este de la Lozovac, unde e și punct de informare, intrarea în parc, parcarea și așa mai departe. Noi ne-am dus de acolo cu autobuzul până în zona cascadelor Skradinski. Autobuzul este inclus în prețul biletului. De acolo am luat-o la picior și am admirat traseul, căci sunt puncte de belvedere destule. La un moment dat am trecut un pod îngust de lemn unde era arhiplin de lume. Mi-a plăcut aici, că se vedeau cascadele foarte bine. Când am realizat că se poate face baie am fost în delir. 😊) Păi era o căldură, vă dați seama, mijloc de august, numai bine. Zona asta a fost cea mai aglomerată, în rest lejer.

Parcul Național Krka

De fapt, aici la cascadele Skradinski se opresc majoritatea. Aici este zona cea mai atractivă din Parcul Național Krka. Croații cel puțin, așa consideră. Doar în locul acesta sunt 17 cascade, una la capătul celeilalte – o splendoare. Aceste căderi de apă se pot admira de pe ambele maluri ale râului Krka.

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

Cascadele de aici sunt considerate printre cele mai frumoase din Europa. Pe merit, spun și eu. 😊

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

Ca și mărime, acestea sunt cele mai mari cascade de travertin de pe continent. Mă rog, mă refer la sistemul întreg al cascadelor.

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

Aici am stat mai mult timp iar apoi ne-am întors cu autobuzul la mașină. Apoi am condus 36 de km până în centrul parcului, la o altă zonă importantă, Roski slap unde e o suită de cascade, o cetate, peșteri. Aici am fi avut neapărată nevoie de plimbare cu barca dar am decis să ne relaxăm doar. Sunt trasee de drumeție în zonă, trasee de bicicletă, practic toate opțiunile de deplasare.

Traseu Parcul Național Krka

Roski slap este a doua zonă ca număr de vizitatori. Am stat și aici la leneveală dar acum parcă îmi doresc să fi făcut o drumeție la picior. Nu rețin motivul acum de ce am optat doar să ne relaxăm.

Parcul Național Krka

Roski Slap Krka

Cert este că aici se află o rută cu câteva puncte de belvedere și puncte de atracție. Ruta se numește Stinice – Roski slap – Ozidana și are 8.5 km. Acum citesc pe cărțulia pe care am păstrat-o  că ar fi una dintre cele mai apreciate și iubite rute de drumeție. Great!… Trebuie să revin clar în Parcul Național Krka. Dacă revin, cred că o să aleg ruta cu vaporul. Știu că dacă se dorește vizitarea mănăstirii de pe insula Visovac acest lucru e posibil doar pe calea apei.

Parcul Național Krka

Să nu uit să menționez, că drumul de la intrarea în parc până la Roski slap este superb! Plin de serpentine, stâncos pe alocuri și cu apele râului ba într-o parte, ba în alta. Iar vegetația mediteraneană îi dă un aer de vacanță de vară cum nu se poate mai bine.

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka

Una peste alta, Parcul Național Krka merită vizitat dacă sunteți prin Croația. Eu, de regulă îmi doresc ca țara mea să fie promovată, lăudată, dar admit că sunt atâtea zone absolut incredibile în restul țărilor încât trebuie să fiu obiectiv. Evident, mă refer la țările vizitate de mine, care sunt destule până acum.

Deci, în concluzie, asta trebuie ținut minte: Parcul Național Krka se poate vizita parțial cu mașina personală, dar e recomandat să o faceți și cu vaporul. Dacă aș mai veni în zonă aș aloca măcar 2 zile pentru a putea vedea cât mai multe. Poate n-ar strica o vizită primăvara, căci lunile iulie-august sunt cele mai aglomerate.

Parcul_Național_Krka

Nu sunt la curent cu prețurile în prezent dar acestea erau cam la jumate față de Plitvice. Oricum, ambele parcuri merită văzute căci sunt într-adevăr de neuitat.

Parcul Național Krka o să-mi rămână întipărit în minte mai aparte. Energia locului, atmosfera, vremea pe care am prins-o aici, bălăceala, minunățiile de cascade, toate astea mi-au dat atunci o stare minunată. Chiar sper să revin într-o bună zi aici…

No Comments

Post A Comment

17 + 19 =