Bușteni – ce să faci, ce să vizitezi aici?
Bușteni este una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din România. Un loc plin de obiective turistice, care mai de care mai atractive. Fie că iubești natura, istoria, geografia, sporturile de iarnă sau doar vrei să te relaxezi, în Bușteni ai cam de toate.
Am trecut de multe ori prin Bușteni, dar numai de vreo 3 ori am rămas ca să vizitez minunățiile din această zonă sau din imediata proximitate a stațiunii.
Bușteni este o localitate din județul Prahova, aflată pe valea Prahovei chiar la baza Munților Bucegi. Județul Brașov e la o aruncătură de băț de această stațiune.
La Bușteni se ajunge ușor deoarece drumul DN1 (care leagă Brașovul de Ploiești) trece fix prin localitate. De asemenea, este și cale ferată cu stație chiar aici.
Ca să nu o întind cu scrisul, vă propun câteva obiective turistice ce merită vizitate dacă treceți sau opriți în Bușteni.
Munții Bucegi, Babele și Sfinxul
Dacă urci pe masivul Bucegi, vei avea panorame superbe asupra văii Prahovei și Bușteniului. Sunt nenumărate trasee montane aici și majoritatea urcă la Cabana Babele și la Cabana Omu.
Chiar dacă nu ești munțoman înrăit, tot îți recomand o urcare până la Sfinx. Se poate urca lejer cu telecabina de lângă hotelul Silva. Prețul e 70 de lei dus-întors cu reduceri pentru copii.
Nu recomand jeep-urile care urcă până la Cabana Babele deoarece mi se pare că nu simți mai defel magia muntelui așa. În plus sunt multe discuții în contradictoriu privind urcatul mașinilor pe munte. Ideea e că sunt variante. Trebuie doar să alegi.
Sfinxul nu mai are nevoie de nici o introducere, dar am scris totuși despre el mai demult.
Vârful Omu
Cel mai înalt vârf din masiv merită văzut măcar o dată în viață. Bucegii sunt munți înconjurați de legende și povești interesante. De pe Omu aveți panorame memorabile. În apropiere mai sunt 2 vârfuri mai puțin știute: Bucura Dumbravă și Capul Morarului. Toate 3 au peste 2500 de metri.
Crucea Eroilor
Aceasta se vede de la depărtare și de la nivelul șoselei. Noaptea, crucea e frumos iluminată. Este un monument ridicat în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Se poate ajunge la el ușor de la Cabana Babele (traseu lejer de o oră).
Cascada Urlătoarea
Este cea mai cunoscută cascadă din Bucegi. Traseul este foarte ușor spre ea și pornește de lângă telecabină. Am scris despre Urlătoarea acum un an.
Cascada Valea Spumoasă
Altă cascadă mai puțin cunoscută, aflată în partea opusă. De pe strada Telecabinei faceți dreapta pentru a ajunge aici. Eu am văzut-o iarna, am scris și despre de ea aici.
Mănăstirea Caraiman
Dacă vă plac lăcașurile de cult, nu ratați Mănăstirea Caraiman. Am fost aici, dar poze nu am. La următoarea vizită eventual. 🙂
Castelul Cantacuzino
Obiectiv de top al Stațiunii Bușteni, castelul se află vizavi de masivul Bucegi. Este super ușor de ajuns la el. Am scris și despre acesta aici. Din curtea castelului aveți o panoramă deosebită asupra stațiunii. E obligatoriu de vizitat.
Pârtia de ski Kalinderu
Pentru sportivi sau pasionați, aici vă puteți testa skiurile. Eu nu sunt neapărat fan al acestui sport, așa că vă pot doar sugera acest loc.
Chiar dacă se află în Sinaia, adică numai la 7 km de Bușteni, nu pot să nu menționez un alt obiectiv celebru: Castelul Peleș. Un adevărat monument arhitectural care pe mine m-a impresionat profund. De departe, Peleșul e cel mai frumos castel văzut vreodată. În incinta curții se poate vizita și Pelișorul, cu a sa cameră de aur.
Dacă aveți noroc și stați peste noapte în Bușteni, poate o să-l vedeți și pe regele muntelui – ursul brun. Exemplare de urs brun coboară constant la baza stațiunii în căutare de hrană. Sper ca data viitoare să mă reîntâlnesc cu acest animal deosebit. Evident, în condiții de siguranță. 🙂
No Comments