Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino este un obiectiv turistic de top din stațiunea Bușteni, construit la începutul secolului al XX-lea,  la dorința lui Gheorghe Grigore Cantacuzino. Acest castel l-am vizitat fugitiv o singură dată, toamna trecută. Din păcate, i-am văzut doar curtea și clădirea la exterior. La interior trebuia să aștept aproape o oră pentru a putea intra alături de un ghid cu un grup de persoane. Pe când am realizat că a trecut ora, eu fiind prin curte, se intrase deja și ar fi trebuit să aștept altă oră. Fiind și grăbit am lăsat interiorul pe altădată. Vă spun asta ca să știți cum se procedează la intrare: organizat din oră în oră cu ghid, zilnic între orele 10-19 (sâmbăta e până la 20).

Castelul Cantacuzino

Aflat pe Valea Prahovei, cum spuneam, Castelul Cantacuzino este o clădire impozantă ce a înlocuit o veche cabană de vânătoare a Cantacuzinilor, într-o zonă superbă din toate punctele de vedere. Dacă stai pe băncile parcului din incinta castelului, poți admira în zilele senine crestele Munților Bucegi. Panorama care ți se înfățișează ochilor e splendidă. E de înțeles de ce s-a ales acest loc pentru construirea edificiului.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino a fost folosit ca reședință de vacanță și pentru organizarea evenimentelor familiale importante. După anul 1948, are loc naționalizarea și castelul devine sanatoriu. În prezent, acesta funcționează ca muzeu (a fost retrocedat), aici fiind organizate deseori galerii de artă. Știu că la interior castelul adăpostește picturi murale cu membrii importanți ai familiei Cantacuzino, în mărime naturală.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino este construit din piatră cioplită și cărămidă, având o suprafață de aproape 3200 de metri pătrați. Zidurile acestuia, coloanele, lemnăria, scările și tot ceea ce se poate vedea la exterior, îți poate indica oarecum bogăția și importanța clădirii. La interior am văzut doar poze, dar e clar că e lux înăuntru.

Castelul Cantacuzino

Ce mi-a plăcut mult a fost parcul din fața castelului. De cum intri în incinta edificiului, ochii îți sunt atrași de parcul de pe partea stângă a aleii principale. Poți admira aici verdele ierbii, castelul în spate, munții în față, fântâni arteziene și o curgere de apă ce te duce cu gândul la o cascadă. Parcul ideal…

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino

La Castelul Cantacuzino  se ajunge f ușor din centrul Bușteniului, din fața primăriei. Se trece calea ferată pe strada Griviței și se intră pe strada Zamora. Se merge câteva sute de metri și se ajunge în fața castelului. Simplu ca bună ziua. Este loc de parcare liberă în zonă, cât și în incinta castelului (contra cost).

Castelul Cantacuzino

Castelul CantacuzinoPrin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Stațiunea Bușteni, Mănăstirea Caraiman, Poiana Țapului, Cascada Urlătoarea, Cascada Valea Spumoasă, Babele și Sfinxul.

– puțin mai departe: stațiunile de pe valea Prahovei, Parcul Natural Bucegi, Castelele Peleș, Pelișor, altele.

Activități ce se pot face la/lângă Castelul Cantacuzino:

– vizitarea galeriilor de artă desfășurate aici, poze și filmări, urcare cu telecabina pe Platoul Bucegi relaxare, drumeții montane.

No Comments

Post A Comment

8 − 7 =