Sfinxul din Bucegi – Munții Bucegi

Sfinxul din Bucegi este un monument natural geomorfologic de mare importanță, situat pe platoul Munților Bucegi. Deși prin România mai sunt sfincși, Sfinxul din Bucegi este de departe cel mai cunoscut și mai vizitat. Acestui megalit antropomorf îi sunt atribuite numeroase povești misterioase, legendare, care de care mai plauzibile sau mai departe de realitate.

Sfinxul din Bucegi

Pentru geologi Sfinxul din Bucegi nu reprezintă vreun mister, deoarece aceștia consideră că vremea și eroziunea au dus la formarea acestuia. Dar sunt multe povești  care susțin că sfinxul ar fi fost sculptat de daci sau de extratereștri. E drept că stânca seamănă cu capul unui dac. Alții susțin că aici sunt energii benefice, misterioase și oculte. Personal, nu am simțit ceva deosebit când l-am vizitat. Dar nu contest nimic, fiecare crede ce consideră de cuviință. 🙂

Sfinxul din Muntii Bucegi

Sfinxul din Bucegi este situat la altitudinea de 2216 metri, are o înălțime de 8 metri și o lățime de 12 metri. De menționat că, la fel ca Sfinxul de la Topleț de exemplu, acesta are trăsături antropomorfe (asemănarea cu omul) doar privit din anumite unghiuri. Dacă îl privești din față nu o să spui că acesta ar fi un sfinx. Megalitul este orientat cu fața către nord.

Sfinxul din Bucegi

Accesul la acesta este foarte ușor dacă luați telecabina din Bușteni.  Traseul durează cam 10-12 minute până la Cabana Babele.

Telecabina Busteni

Trebuie avut grijă însă cu programul telecabinei, să prindeți ultima coborâre. Orarul telecabinei variază în funcție de anotimp, de vânt puternic și de revizii. Dacă rămâneți pe munte, va trebui să coborâți pe picioarele voastre. Prețul telecabinei este de 70 de lei dus-întors. De la Cabana Babele faceți 5 minute pe jos până la Sfinx.

Ca și bonus, dacă vizitați Sfinxul din Bucegi, veți vedea implicit și formațiunile numite Babele. Acestea sunt stânci spectaculoase considerate ca și Sfinxul, monumente ale naturii.

Babele Bucegi

Dacă sunteți echipați corespunzător puteți să luați la picior Platoul Bucegi, deoarece aveți ce vedea. În apropiere se află celebra Cruce a Eroilor, monument ridicat în cinstea eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. La 2 ore distanță de Sfinx se află cel mai înalt vârf din Munții Bucegi: Vârful Omu. Mai puteți vedea Vârful Coștila, Acele Morarului, Vârful Bucura Dumbravă, Cascada Ialomiței și altele.

Muntii Bucegi

Sfinxul din Bucegi este o formațiune spectaculoasă și merită văzută cel puțin o dată în viață. Escaladarea acestuia este strict interzisă, lângă el fiind și un panou care menționează asta. Din păcate la capitolul curățenie, locul nu stă foarte bine, dar asta e doar datorită turiștilor. Chiar îmi amintesc că am văzut sticle de bere la cota 2300. Mi-e greu să înțeleg cum cineva vine cu berile după el în zonă și este incapabil să le ducă goale înapoi… Ce lipsă de educație.

Revenind la sfinx, prea multe nu-s de zis. Mergeți și vizitați-l, că veți fi impresionați de frumusețea muntelui, vă asigur. 🙂

Aventura in Romania

Cărări însorite!

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Babele, Crucea Eroilor, Vârful Omu, Vârful Bucura Dumbravă, Acele Morarului, Cascada Ialomiței, Bușteni, Cascada Urlătoarea, altele.

– puțin mai departe: Peștera Ialomiței, Castelul Cantacuzino, Castelul Peleș, Sinaia, etc.

Activități ce se pot face la Sfinxul din Bucegi:

– poze și filmări, relaxare, drumeții pe munte.

No Comments

Post A Comment

sixteen − 2 =