Bocancii de munte

Bocancii de munte i-am considerat mereu cel mai important aspect pentru drumețiile montane. Ca și la anvelopele de la mașină, mi se par accesoriul numărul 1 pe care trebuie să-l luăm în considerare. Apoi vine îmbrăcămintea, rucsacul și restul.

Am preferat mereu bocancii de munte înalți deși am avut mai demult și ghete joase. Asta deoarece îmi place să-mi simt glezna protejată. Nu o dată mi s-a întâmplat să alunec și să-mi meargă glezna într-o parte sau pur și simplu să calc strâmb pe diverse coborâri mai abrupte sau pe teren accidentat. Bocancii de munte cu carâmb înalt îți salvează glezna în situații de genul.

Bocanci de iarna

Bocancii de munte

Bocancii de munte de iarna

Nu o sa intru în detalii foarte tehnice ci o să descriu doar câteva aspecte din experiența mea. Piața este extrem de diversificată, acum existând bocanci pentru absolut toate gusturile și nevoile.

Ultimii ani am folosit câteva perechi de bocanci. Cel mai mult mi-au plăcut bocancii de la Zamberlan. Firma asta italiană produce bocanci excelenți. Am avut o pereche de 3 sezoane de la ei (Zenith 150 GTX) care m-au mulțumit maxim. Erau ușori, aderență fantastică pe uscat pe orice suprafață, destul de bună pe ud. Evident, cum zice și numele, cu membrană Goretex, super confortabili și destul de rezistenți. Am sute de ieșiri cu ei. Din prima clipă când i-am încălțat am avut rara impresie că au fost făcuți special pentru piciorul meu. I-am luat din Italia, din Canazei. Din păcate talpa e deja prea roasă și o să-i mai țin doar pentru mers prin apă prin chei unde nu ai alternativă, cum ar fi Cheile Madei, Glodului, etc.

Bocanci de munte Zamberlan

Bocanci Zamberlan

Fiind model vechi, nu am găsit altă pereche în România. Singurele locuri de unde i-as fi putut lua erau Ucraina și Lituania. Cu transport ajungeau la 1.000 de lei dar cu multe semne de întrebare. Dacă găseam aici îmi luam fără discuție la prețul ăsta. Acești bocanci nu mi-au creat niciodată vreo problemă sau deranj. Au fost ideali…

În prezent, bocancii de munte de 3 sezoane pe care-i folosesc sunt de la Scarpa (ZG Trek). Aceștia i-am luat de la Alpin Expe din Cluj-Napoca. Mi-au plăcut structura lor, cum îi simțeam în picior, greutate, înălțime și modelul tălpii, care e un criteriu important pentru mine.

La prima tură cu ei, acum în toamnă pe Vârful Custura din Retezat, mi-am dat seama că sunt cam rigizi pentru gustul meu și pentru tipul drumețiilor pe care le fac. De asemenea, mă jenau destul de tare în zona călcâiului și puțin la degete, asta în condițiile în care eu port 43 dar îmi iau bocanci 44 căci sunt mai lat în picior. Ca idee, am probat nenumărate perechi și de la alte firme cum ar fi La Sportiva (care mă strângeau tare chiar și la nr. 45), Kayland, Aku, Salomon, Meindl, Salewa, Lowa și alții. Majoritatea sunt făcuți pe calapod mai îngust sau cel mult normal, ceea ce e insuficient pentru cei cu tălpi mai late.

Bocancii de munte Scarpa Zg trek

Bocanci Scarpa

La a doua drumeție, până la Porțile Închise deasupra Tăului Țapului, i-am simțit o idee mai bine în picior. La a treia, pe Vârful Toaca în Ceahlău, i-am simțit și mai ok. A patra tură, pe Vârful Bihor, deja ne simțim destul de bine. Bocancii aceștia îți oferă siguranță, stabilitate, membrana Goretex își face datoria. Pe uscat sunt excelenți, pe umed e bine. Pe stâncile umede e nevoie de atenție sporită indiferent de numele firmei. Singurul aspect nepotrivit pentru mine a rămas rigiditatea care sigur va mai ceda în timp.

Totuși, e bine când vă luați bocanci de munte ca aceștia să vă vină cât mai bine din start. Orice inconvenient la probare, pe munte se poate dovedi un chin.

Ce m-a surprins plăcut acum vreo 3 ani au fost însă niște bocanci care nu-s neapărat specifici de munte dar au făcut față cu succes peste tot. Este vorba despre o pereche de Skechers (Relment Pelmo) care se pretează la ture de iarnă. Pot confirma asta. I-am luat la un preț banal și am făcut cu ei deja multe ture serioase de iarnă pe Muntele Mare, Vlădeasa, Giumalău, Călimani, Hășmaș, Trascău și alții. Chiar dacă am stat cu ei în zăpadă o zi întreagă, nu s-au udat și apa nu a pătruns niciodată înăuntru deși ei sunt din piele întoarsă. Probabil Suede, mă gândesc, nu știu concret.

Bocancii de munte de 4 sezoane

Bocanci Skechers

Au deja 3 ani și i-am dat de vreo 2 ori cu o soluție hidrofobă. Sunt comozi, aderență bună, destul de ușori și nu au provocat vreun disconfort niciodată. O să vedem cât rezistă în timp, în special pe la cusături. Deocamdată nota 10 de la mine!

De menționat că de vreo 8-9 ani port încălțăminte Skechers. Am și acum pe lângă alte firme, 7 perechi de papuci de la ei. Nu cred să fie pe piață încălțăminte mai comodă ca și Skechers-ul. Și nu mă sponsorizează ei, ca să fie clar asta.

Pentru că am avut o experiență așa plăcută cu bocancii de la Skechers, acum în toamnă mi-am mai luat o pereche, puțin diferiți (Selmen Telago), cică tot de 4 sezoane. Aceștia însă m-au distrus efectiv pe urcarea și coborârea circuitului Scărița-Belioara. Pe urcare mă jena foarte tare zona superioară a carâmbului, chiar limita, buza bocancilor. Putea fi zona asta o idee mai groasă și mai maleabilă căci presa constant pe tibie și lateralul ei. Pe coborâre mă jena zona degetelor căci oricât strângeam bocancii, piciorul mergea spre în față. Nu mi s-au părut buni nici la condus până în zona punctului de start al traseului.

Bocancii de munte_4 sezoane

Bocancii de munte Skechers

La a doua tură, am făcut un traseu mai lejer dar numai prin zăpadă jumătate de zi. Nu s-au udat, piciorul a fost perfect uscat. Ca și confort fost mai bine dar rămâne de văzut cât o să-i folosesc. Ce m-a surprins la ei este însă aderența. Traseul Scărița-Belioara nu este tocmai ușor, ci are porțiuni abrupte pe alocuri. Dacă mai pui și frunze umede, noroi, atunci ai un teren chiar dificil. Efectiv nu am alunecat nici măcar o dată cu ei. Îți oferă o siguranță la călcare cum oferă alții pe uscat sau plat. Dacă erau mai comozi puteau fi și ăștia ideali..

De menționat că folosesc, exceptând Zamberlan-ul, doar șosete speciale. De astea de fițe, adică  termo, antibeșici, uscare rapidă și alte criterii, foarte bune de altfel. La Zamberlan n-am avut nevoie absolut niciodată de așa ceva. Ăia au mers brici cu orice fel de șosete. Dar ce e ciudat e că piciorul intră mai greu în Zamberlan, adică forțez puțin intrarea pe când la restul piciorul alunecă frumos și lejer, el singur. Și totuși, cu Zamberlan-ul mă simt cel mai bine apoi, parcă nici n-am bocanci în picioare, așa-s de comozi. Foarte interesant acest fapt…

În concluzie, bocancii de munte e bine să fie cât mai buni din start. Din păcate, multe magazine nu au zone special amenajate pentru probe serioase. Evident, după o ieșire niciun magazin nu vă permite returul bocancilor. Asta e aiurea dar de înțeles. Așa că rămâne o loterie alegerea bocancilor în special pentru cei ca mine care au picior mai lat. Fratele meu, indiferent de felul încălțămintei, orice își ia, îi vine perfect din prima. Rara avis…

Bocancii de munte pe care îi voi folosi preponderent vor fi cei de la Scarpa, de la care mă aștept să fie tot mai buni. De curios, i-am luat la o tură și prin zăpadă să văd cum se comportă. E de bine. 🙂

Bocancii de munte (să-i numim așa) de la Skechers îi voi folosi la turele de iarnă. Văd că la capitolul impermeabilitate se prezintă excelent.

Pentru cei avansați sau cei care fac ture săptămânal, evident sunt multe aspecte de luat în calcul. Bocancii de munte au atâtea proprietăți încât e nevoie de studiu serios ca să știi ce să alegi. Vrei bocanci lejeri, ușori, flexibili și comozi, devine clar că nu pot avea rezistență foarte mare. Vrei ceva mai tehnic, mai rigizi, e clar că nu poți face ture lungi cu ei. Vrei o doză de impermeabilitate, clar îți iei ceva cu Goretex sau membrane similare. Vrei ceva sintetic, vrei piele, de care – Suede, Nubuc? Vrei talpă Vibram, Omnigrip și ce variante or mai fi? Vrei aderență bună pe uscat, pe ud, pe stâncă, pe zăpadă? Trebuie analizate toate aspectele posibile.

De menționat că Goretex-ul nu e realmente impermeabil ci asigură numai o perioadă de timp acest aspect. Dacă stai cu ei într-o ploaie serioasă câteva ore, te vei uda la picioare. La fel e și cu zăpada sau mersul prin rouă. Dacă te plimbi câteva ore, te poți uda. Goretex-ul e o membrană din mai multe straturi care permite apei să nu pătrundă în bocanc, repet – o perioadă de timp doar. Totodată, permite aerului să iasă, adică transpirației, căci altfel te uzi și mai repede. Molecula de aer e mai mică decât cea de apă, ăsta fiind de fapt șmecheria.

Bocancii de munte de care eu am nevoie sunt un mix din toate astea. Un fel de all-season dar care să exceleze peste tot. Dar așa ceva nu există. De aceea e nevoie de mai multe perechi. Criteriul principal e dat de sezoanele drumețiilor, apoi urmează restul. Voi ce folosiți? Ce bocanci v-au plăcut? Ce aspecte vi se par cele mai importante?

 

 

Tags:
No Comments

Post A Comment

three + 12 =