Vârful la Om și coborâre pe La Lanțuri – Piatra Craiului III

Vârful la Om se mai numește și Piscul Baciului. Nu știu care denumire e mai veche dintre acestea două, dar nu asta e important ci faptul că acest vârf este cel mai cunoscut și cel mai înalt din masivul Piatra Craiului.

Varful_la_Om

Piscul Baciului

Vârful la Om are o altitudine de 2238 de metri. Deși mai mic față de alte vârfuri din Meridionali, ascensiunea pe acesta îți va rămâne cu siguranță întipărită în inimă și minte.

Piscul_Baciului

Se poate ajunge pe Vârful la Om dinspre nord, dacă se face creasta nordică în prealabil. Se poate ajunge și dinspre sud, dacă se face creasta sudică înainte. Se poate urca aici și dinspre est, de la cabana Curmătura, loc de unde am văzut că urcă mulți. Traseul este mai lejer. Asta am dedus din echipamentul de tip ’’parc’’ văzut la mai mulți și multe. Mă refer la adidași normali, pantaloni de zi cu zi și așa mai departe. În sfârșit, se poate ajunge pe Vârful la Om și dinspre vest, cu pornire de la cabana Plaiul Foii, loc de unde iar urcă mulți pentru celebra porțiune La Lanțuri, cunoscută și ca Drumul lui Deubel.

Șaua Grindului

Noi, cum am venit pe creasta nordică, vârful era practic ultima stație să zic așa înainte de coborâre. Aici am făcut o pauză mai lungă de relaxare. Vremea fiind superbă, veneau încontinuu drumeți. Eu de regulă prefer să fie lume mai puțină să simt din liniștea muntelui cât mai mult, cât mai plenar. E de înțeles că lumea vine să se bucure, să se pozeze, deci când sunt mulți e totul mai pe viteză că nah, nu poți acapara locul cum ai vrea. 😊

Pe lângă români, am întâlnit și străini. Prin Meridionali am întâlnit mai mereu străini dacă stau să-mi amintesc. Deci nu mergem doar noi la ei ci mai vin și ei pe la noi. E de bine.

După ce ne-am încărcat bateriile, am lăsat Vârful la Om în urmă și am pornit agale spre refugiul din Șaua Grindului (2206 m – poza de mai sus). Aici am ajuns în 10 minute căci e coborâre lejeră.

După refugiu, la nici 50 de metri începea coborârea noastră pe La Lanțuri. Deoarece cineva îmi recomandase să cobor pe La Lanțuri, am zis ’’hai să vedem cum o fi’’. Proastă alegere.

Șaua Grindului Crai

La_Lanturi

La_Lanturi

Era mai bine să fi urcat pe aici, să facem creasta și apoi să fi coborât pe Ciorânga. Coborârea pe La Lanțuri mi s-a părut dificilă și riscantă datorită rucsacului mare în primul rând, care mă destabiliza efectiv. Oricât mi-am strâns chingile rucsacului, acesta fiind greu, mă destabiliza. Pentru că în unele locuri vezi greu unde să pui vârful bocancului, deja devine clară situația.

La Lanțuri

La prima vedere mi-am zis ’’cât de greu poate fi pe aici?’’, doar o mulțime fac acest traseu. Da, îl fac mulți, dar pe urcare. Cei care se încumetă pe coborâre o fac fără rucsacuri, doar cu ghiozdane mici. Au mai coborât unii chiar în timpul coborârii noastre dar erau fără greutate considerabilă. Pe urcare, deși mai mult ca sigur te transpiră de te saturi, e mult mai bine deoarece vezi prizele pe care pui mâna, vezi încotro te îndrepți. E cu totul altceva.

La Lanturi Piatra Craiului

Apropo de prize, cred că în vreo 8-10 locuri am desprins bucăți de stâncă după ce în prealabil verificasem să am priză bună. Deci e indicat să veniți pe aici cu cască. Dacă pică vreo piatră și o iei fix în creștet se poate lăsa cu fatalități. Nu e de glumă. Traseul este semnalat ca și dificil și cu riscuri de căderi de pietre.

La Lanțuri

Pe aici în jos se merge. 🙂

Alt detaliu, spre finalul coborârii am desprins și un cablu din stâncă. Noroc că mă țineam bine că altfel picam și nu cred că era bine defel. Să scoți pitonul din perete pe o coborâre aproape verticală nu sună bine. Poate am avut eu ghinion, deși îmi aduc aminte că pe un alt munte mai pățisem o dată așa. A fost ok în final, asta e  important. Dar repet, pe traseele de genul trebuie atenție și grijă maximă. Pe munte chiar se moare uneori, ăsta e crudul adevăr.

Revenind La Lanțuri, acesta este denumit așa datorită celor vreo 10 porțiuni în care există asigurări pentru reducerea dificultății traseului.

La Lanțuri

La Lanțuri este un traseu tehnic în mare parte. Parcurgerea acestuia se face predominant pe mod 4×4. Să vă mai zic că au fost câteva porțiuni unde efectiv m-am îmbrățișat cu peretele? Doar pusul mâinilor simplu nu mai ajungea, parcă voiam să ne contopim unul cu celălalt. Ce intim… 😊)))

Traseu La Lanțuri

Pe traseu mai sunt și zone mai puțin abrupte unde se merge ca într-o plimbare. Dar astea-s rare, ca altfel n-ar fi vestită zonă. 🙂

Traseu Piscul Baciului

Traseu Varful la Om

La unele porțiuni, când ne uitam în jos ne întrebam: Serios? Pe aici trebuie să coborâm? Whaaat??? Mda, nu a fost ușor. Sunt doar stânci, prize, scrambling. Dar e frumos. Dacă vă simțiți în stare, merită experiența asta.

La Lanțuri Piatra Craiului

Traseu La Lanturi

La_Lanturi_Piatra_Craiului

Fratele meu după tura asta mi-a spus că el nu mai vine niciodată cu mine. Nu i-a plăcut defel coborârea aceasta. Sper să reușesc să-l conving într-o zi să vină cu mine aici, dar pe urcare. Că aș vrea să fac creasta sudică. Vedem, nu e grabă…

La_Lanțuri_Piatra_Craiului

Poze cu mine nu prea am căci din cauza responsabilității pe care o simțeam pentru el, nu i-am cerut să-mi facă poze. Am doar un selfie amărât pe care nu știu dacă să-l postez. Aveam pe cap o pălărie albă, ciudată, care îmi știrbește din seriozitate. 😊))))

Ca să nu-mi uit ideea, am înțeles de ce unii consideră La Lanțuri ca fiind cel mai greu traseu de la noi. Pe lângă aspectele enumerate, ruta e și lungă. Ne-a luat coborârea din creastă până la Zăplaz 3 ore fix. Fără rucsacuri probabil făceam vreo 2 ore și jumătate.

La Lanțuri Crai

Traseul La Lanțuri seamănă cu urcarea pe Piatra Singuratică din Munții Hășmașului. E unica porțiune cam la fel ce-mi vine acum în minte. Bine, acolo vorbim de un traseu de 10 minute nu de 3 ore. Dar asta așa, ca idee, pentru cei care încă n-au ajuns La Lanțuri dar au fost prin Hășmaș.

Să nu uit, marcajul folosit pe acest traseu este banda roșie. De la refugiul din Șaua Grindului, banda roșie coboară spre Zăplaz, spre refugiul Șpirlea, Plaiul Foii și merge mai departe către creasta Făgărașului. Deci, de rătăcire a traseului nu prea poate fi vorba, marcajul fiind des întâlnit.

Că am tot pomenit de Zăplaz, aici e finalul porțiunii numită La Lanțuri. La Zăplaz este de fapt o ditamai formațiunea stâncoasă care pe vremuri se crede că ar fi fost peșteră. Acum, aici nu mai există un tavan căci sub acțiunea apei acesta s-ar fi prăbușit, astfel formându-se acest loc interesant și spectaculos.

La Zăplaz

La Zaplaz Piatra Craiului

La Zăplaz seamănă oarecum cu Coșul Boului din Scărița Belioara aflată în masivul Muntele Mare din Carpații Occidentali. De asemenea, seamănă cu Cerdacul Stanciului, tot din Crai, zonă unde deocamdată n-am ajuns.

La Zăplaz Piatra Craiului

La Zăplaz se află la altitudinea de 1640 de metri. De aici rezultă că La Lanțuri are o diferență de nivel de aproape 600 de metri.

De la Zăplaz până la refugiul Șpirlea (1410 m altitudine) am mai făcut 45 de minute de coborâre mai rezonabilă. Aici în zonă se află și un izvor. Mi-l amintesc perfect deoarece eram rupți de sete. Cei 8 litri de apă pe care i-am avut amândoi au fost insuficienți pentru noi. E mai aiurea când prin zonele de creastă nu sunt lacuri sau izvoare și trebuie cărată apa de jos…

Refugiul Șpirlea

După o binemeritată pauză, de la izvor am mai făcut încă o oră și jumătate, fix cât scria și pe indicatoare. Total, de la Vârful la Om până la cabana Plaiul Foii (850 m altitudine), cu tot cu pauze am făcut 6 ore si jumătate.

Traseu_La_Lanțuri

De aici, cineva s-a oferit să ne ducă până la mașina mea care era vreun kilometru mai departe. Am apreciat că nu mai aveam chef de pedalat cu bocancii și pe asfalt.

După ce ne-am schimbat, am pornit la drum că mă așteptau ore bune de condus până la Cluj. Dar, deși obosiți nevoie mare, excursia prin Crai am catalogat-o ca fiind  de vis. Pentru mine cel puțin, a fost de neuitat. O să revin aici cu siguranță. Am mai spus, mi-am propus să urc pe La Lanțuri și apoi să continui pe creasta sudică. Vreau să ajung și pe la Cerdacul Stanciului și la Marele Grohotiș. Nu știu când va fi, dar e pe listă. 😊

Piatra Craiul vazut din Plaiul Foii

În încheiere, mai scriu o dată traseul complet făcut:

Un km înainte de Plaiul Foii – Refugiul Speranțelor (1685 m) – Brâul Ciorânga – Vârful și Refugiul Ascuțit (2133 m) – Creasta Nordică – Vârful la Om (2238 m) – Refugiul din Șaua Grindului (2206 m) – La Lanțuri – La Zăplaz (1640 m) – Refugiul Șpirlea (1410 m) – Plaiul Foii (850 m).

Prima parte a traseului de la start până pe Vârful Ascuțit se poate citi aici.

A doua parte care e despre Creasta Nordică până pe Vârful la Om, se poate citi aici.

No Comments

Post A Comment

two × 1 =