Mocănița de pe Valea Vaserului

Mocanita de pe Valea Vaserului este singura cale ferată forestieră din lume care mai funcționează în prezent. Punctul de pornire al acestei căi ferate este localitatea Vișeu de Sus, județul Maramureș.

Mocanita Valea Vaserului

Pentru turiști, călătoriile cu mocanita se fac de regulă până la stația Paltin. Din Vișeu de Sus până la Paltin sunt 21,6 km. Traseul merge mult înspre nord și vest, doar că e folosit pentru producție. Stația Coman e finalul căii ferate.

Mocanita

Locomotivele folosite pentru transportul lemnelor sunt Diesel, tocmai pentru a prelungi în timp cât mai mult viața mocănițelor, evident, spre deliciul turiștilor. Mocanita, după cum probabil știe oricine, este un tren cu ecartament îngust ce folosește ca și combustibil, presiunea aburului. Pentru a obține acest abur e nevoie de lemn, cărbune, ulei și apă. Pentru a se deplasa circa 20 de km, o locomotivă pe aburi folosește în jur de 5 m³ de lemn, 6 m³ de apă, 30 de kg de cărbuni și 15 litri de ulei. Cheltuială serioasă, nu glumă. Mocanita mai este denumită și trenul cu aburi. Pozele sunt grăitoare în acest sens. 🙂

Mocanita Valea Vaserului

Mocanita

Mocanita de pe Valea Vaserului reprezintă o adevărată bogăție pentru acestă zonă. Traseul parcurs de aceasta este pitoresc. Eu mi-am dorit de mult să-l parcurg iarna, dar lucrurile s-au aranjat pentru astă toamnă. Vremea de era mai bună, ar fi fost perfect.

Mocanita Valea Vaserului

Valea Vaserului

Valea Vaserului este o vale sălbatică, împădurită, din Parcul Natural Munții Maramureșului. Acesta, dacă rețin bine, este cel mai mare parc natural din România. Istoria acestei văi este una zbuciumată, fascinantă și care păstrează urme interesante ale istoriei secolului XX.

Valea Vaserului

În stația Paltin este un mini muzeu (ca o cabana mică) unde se pot vedea tablouri, poze și descrieri istorice legate de această vale. De asemenea, aici e amenajat și un loc de popas unde se poate servi masa. De regulă în această stație se așteaptă cam 2 ore pentru a permite mocăniței să se întoarcă. Pe traseu mocanita face alte 2 pauze scurte pentru alimentarea cu apă. Moment prielnic pentru pozat.

Mocanita Statia Paltin

Baraian Cristian

Un obiectiv la care nu am ajuns, îl constituie cele 3 tunele aflate între cantonul Bardău și stația Botizu. Peste tot am văzut poze cu mocanita trecând pe sub aceste tunele, dar din păcate traseul pentru turiști nu le includ. Am făcut măcar o poză la un afiș din gară.

Mocanita Viseu

De menționat că am văzut un vagon plin de biciclete mountain bike când am pornit pe traseu. Deduc că cicloturismul e în creștere pe aici. Probabil unii vor să înainteze dincolo de stația Paltin. Ca să nu uit, așa arata un compartiment. Acesta este încălzit și cu geamuri ce se pot deschide.

Mocanita Viseu

Mocanita cu care am fost eu avea locomotiva Bavaria. Aceasta e o locomotivă cu abur veche din 1954, construită la Reșița. Dar am văzut-o și pe cea de-a doua locomotivă reșițeană, denumită Elveția. Totuși, cele mai vechi locomotive de aici sunt Măriuța și Krauss. Prima e din 1910, construită la Berlin și e favorita turiștilor. A doua e din 1921, fabricată la Linz.

Mocanita

Mocanita funcționează în principiu din mai până în octombrie. Totuși, sunt multe evenimente și date speciale când mocanita este pusă în funcțiune pentru turiști. Rezervarea prealabilă este obligatorie. Deși e bine să vă faceți rezervare și în timpul sezonului. Nu de alta, dar să nu rămâneți pe dinafară. Vorbind cu oamenii de pe acolo, am aflat că vara geme stațiunea de vizitatori. Aici vin foarte mulți străini, chiar de prin țări îndepărtate ca Australia, Japonia și China. Mocanita de pe Valea Vaserului are renume internațional.

Mocanita

De asemenea, am înțeles că ar exista uneori riscul ca mocanita să folosească o locomotivă diesel și la transportul turiștilor. Cred că nimeni nu vrea așa ceva, deoarece locomotiva cu abur e tot farmecul. De aceea, dacă ajungeți prin zonă, să vă interesați vizavi de acest aspect.

Mocanita

Rezervări se pot face online sau la fața locului. Programul este zilnic. Prețurile nu sunt mici dar nici foarte mari. Pentru adulți ele pornesc de la 55 de lei dus-întors. De lângă casa de bilete se pot cumpăra diverse suveniruri. Este un magazin mic chiar de lângă casa de bilete. Aici există și parcare gratuită pentru cei ce vin cu mașina. De asemenea, sunt locomotive, garnituri și vă puteți face poze din toate pozițiile posibile. 🙂

Mocanita Viseu

Pentru aventurieri, pe Valea Vaserului se poate practica rafting-ul. Pentru pasionații de drumeții, e bine de știut că nu sunt trasee marcate prin zonă. Și e indicat să nu vă apropiați prea mult de granița cu Ucraina și nici să vă aventurați singuri prin pădurea de aici. E una dintre cele mai întinse din țară, nu e locuită și nu e nici semnal la telefon.

Raul Vaser

Prea multe despre mocanita nu vă mai spun, căci ea trebuie ’’probată’’. E o experiență plăcută pe care sper și eu să o repet. O ultimă poză făcută la magnetul ce l-am adus pentru colecția de pe frigider. 🙂

Mocanita Valea Vaserului

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Vișeu de Sus, Valea Vaserului, Munții Maramureșului.

– puțin mai departe: Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel, Borșa, Munții Rodnei.

Activități ce se pot face pe Valea Vaserului:

– traseul cu mocanita, relaxare, ture cu bicicleta, rafting, camping, poze și filmări.

1 Comment
  • Vasile Boscai
    Posted at 14:45h, 22 iunie Răspunde

    Frumos!

Post A Comment

eighteen − five =