Mocănița de la Sovata

De Mocănița de la Sovata știam de vreo 2 ani când, în trecere fiind prin zonă, am pozat un afiș legat de acest subiect. Nu am acordat atenție mare atunci din cauza unei furtuni și a serii ce se apropia. Dar am notat acest obiectiv pe listă și am așteptat să văd cum se vor lega lucrurile cu proxima vizită prin zonă.

Mocănița de la Sovata

Între timp m-am dus cu Mocănița de pe Valea Vaserului și am fost impresionat. Mie mi-a plăcut maxim. Deci era clar că voi face o călătorie și cu Mocănița de la Sovata. Zis și făcut. Update: am fost și cu Mocănița Huțulca din Bucovina.

În luna august a anului trecut, am mers într-un weekend cu iubita mea la Sovata. Aveam pe listă Lacul Ursului (pe care îl văzusem acum vreo 10 ani dar nu făcusem baie în el), stațiunea în sine, mocănița, o noapte la cort pentru a poza galaxia Calea Lactee, satul Corund și Cetatea Sighișoarei la retur.

Mocănița de la Sovata

Mocănița de la Sovata este una dintre atracțiile principale ale stațiunii cu același nume. Calea ferată folosită de mocăniță este doar un tronson de 14 km cu o istorie de peste un secol. Punctul de start al traseului este gara din stațiune cu final la Câmpu Cetății și retur.

Mocănița de la Sovata

Începutul utilizării în scop turistic a liniei ferate a fost în august 2011. Zona parcursă de mocăniță este pitorească, lejeră și durează 2 ore tur-retur, cu o pauză pentru întoarcerea locomotivei, poze și diverse cumpărături de la standurile aflate la Câmpu Cetății.

Mocănița de la Sovata

Din ce îmi amintesc sunt  câteva intervale de plecare – 11:00, 13:30 și 17:00. Prețul biletelor pentru o călătorie dus întors cu Mocănița de la Sovata este de 35 de lei adulții, 20 de lei copiii până la 14 ani și bătrânii peste 65 de ani. Copiii sub 4 ani au gratis.

Mocănița de la Sovata

Vă recomand să sunați din timp deși îmbarcarea se face în ordinea sosirii. Nu se pot rezerva bilete înainte. Dar domnul Mircea, care se ocupă de bunul mers al excursiei este un om de nota 10. Nu am auzit de oameni lăsați pe dinafară. Noi am fost invitații dânsului, ocazie prin care îi mulțumesc din nou. Acesta e numărul la care vă puteți interesa de mocăniță: 0743 160 556.

Mocănița de la Sovata

Pe traseu călătorii sunt însoțiți și de o doamnă, pe nume Carmen, care întreține atmosfera și povestește despre istoria și traseul mocăniței. Dotată cu o portavoce, este apreciată de călători și în special de copii. Pe mine m-a distrat maxim cum a reușit să-i facă chiar și pe adulți să cânte și să bată din palme. O atitudine pozitivă și veselă.

Mocănița de la Sovata

Apropo de bătut din palme, să știți că pasagerii aplaudă la fiecare fluierat de mocăniță. Asta e tradiția. De asemenea cei din tren fac cu mâna la toți oamenii văzuți pe traseu. Cum ziceam, voie bună și veselie. 🙂

Mocănița de la Sovata

Mocănița de la Sovata este compusă din locomotivă și 3 vagoane. Locomotiva cu aburi a fost construită în 1949 în Polonia, are viteza maximă de 35 km/h și o autonomie de 30 de km. Mă distrează mereu când aud/citesc sau îmi amintesc de descrierea vitezei locomotivei căci i se zice iuțeală. Iuțeală maximă, X km/h.  :))

Mocănița de la Sovata

Oricum, pe traseu nu cred că depășește nicăieri 20 de km/h. Asta pentru a avea timp să admirați frumusețile locului. Din ce am auzit, unii au noroc să vadă și animale mari pe traseu, ca cerbi și urși.

Revenind la locomotivă, aceasta are o capacitate a rezervorului de apă de 3 mc și a combustibilului de 3 tone. Combustibilul folosit este cărbunele sau lemnul de esență tare.

Mocănița de la Sovata

Mocănița de la Sovata

Ca să nu uit, la Câmpu Cetății se poate vedea păstrăvăria. Sunt vreo 4 km până acolo dar sunt mașini care vă duc contra cost. Dacă optați să mai cercetați zona trebuie să știți că e de ajuns să îi spuneți domnului Mircea ce doriți și ulterior să vă reîntoarceți cu următoarea tură făcută de mocăniță. Mi se pare că returul se face la 12:00, 14:30 și 18:00.

Nu mai înșir prea multe rânduri și vă las să studiați pozele. Dacă sunteți prin zonă, nu ratați Mocănița de la Sovata. Sunt locuri cu mare potențial turistic.

Mocănița de la Sovata

Deși este mai mică și mai necunoscută decât Mocănița de pe Valea Vaserului, Mocănița de la Sovata își face treaba, reușește să te detașeze de stres și să te poarte prin locuri unde natura încă se mai simte ca la ea acasă.

Mocănița de la Sovata

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacul Ursului, Muntele de Sare.

– puțin mai departe: stațiunea Praid, Salina Praid, centrul de ceramică și olărit din satul Corund.

Activități ce se pot face pe lângă mocăniță:

– tratamente la ștrandul Lacul Ursului, agrement, poze și filmări, relaxare, cazări pensiuni, achiziții suveniruri și altele.

Personal, traseul cu Mocănița de la Sovata mi-a lăsat o amintire plăcută și cu siguranță când mai vin prin zonă, îl refac. Până una alta, sper să ajung și la alte mocănițe că știu că mai sunt vreo două la noi în țară. 🙂

No Comments

Post A Comment

11 + 3 =