Pietrosul Rodnei
Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Munții Rodnei, respectiv din Carpații Orientali. Acesta are o altitudine de 2303 metri. După cum era de așteptat, pe lista mea se afla la priorități. Pe lângă frumusețea muntelui, aici se află și un celebru lac ce voiam să-l văd de mulți ani. Lacul Iezer, ce imită harta României, dar despre care puteți citi aici. Că merită, nu de alta. 🙂
Vârful Pietrosul Rodnei se află pe teritoriul județului Maramureș, dar masivul este împărțit între Maramureș și Bistrița Năsăud. Povestea acestui traseu începe într-o dimineață devreme la ora 3, când foarte decis mi-am făcut bagajul și am șters-o de acasă. Amânările prea multe nu fac bine sănătății. Iar drept medicament suprem avem o porție din doza muntoasă, care te pune instant pe picioare.
Traseul începe din localitatea Borșa, pe Bandă Albastră. Primii vreo 3-4 km se pot face cu grijă cam cu orice mașină, pe un drum cu pietre. Străzii, dacă poate fi numită așa, i se zice Avram Iancu (update: ultima ieșire aici, în 2023, strada e asfaltată până la mănăstire). Aceasta duce până sus la stația meteo, dar accesul este interzis puțin mai sus de Mănăstirea Pietroasa. Așa că mașina am lăsat-o în zona schitului, iar de aici am luat-o la picior spre culmile pitorești ale Carpaților Orientali. Spun pitorești deoarece zona este absolut superbă, plină de flori în luna iulie, de verdele crud al ierbii și cerul albastru azuriu care te fac să nu mai pleci de aici.
Recent, am urcat iar pe Pietrosul Rodnei și am filmat în 4k drumeția, în caz că vreți să vedeți.
Durata traseului e undeva la 3,5-4 ore. Depinde evident de fiecare cum urcă de rapid, de bagaj, etc. Până la stația meteo am făcut vreo 1,5 ore. De la stație la Lacul Iezer – 5 minute, iar de la lac până sus pe vârf alte 1,5 ore. Ruta nu este prea dificilă dar te solicită bine. Totuși ce contează acest aspect când în față ai asemenea minunăție?
Prima jumătate a traseului se face doar prin pădure, abia de la stație ieșind în golul alpin. Zona seamănă tare cu Retezatul, mai precis zona lacului Pietrele. Parcă avem aceleași flori, aceiași bujori de munte, aceiași jnepeni și aceleași lespezi de piatră. De menționat că în zona stației este permisă camparea. În câteva locuri din acest Parc Național este permis și focul.
Alt aspect simpatic este că zona e plină de marmote. Eu am fost primul pe traseu când am ajuns și am văzut vreo 4. Una chiar aproape de vârf. Cu pozele e mai greu că deh, nu prea au ele chef de aparatele noastre. Pe traseu am văzut și un iepure și o vulpe. Dar la fel, scumpi tare la pozat.
În schimb am pozat crestele și florile văzute. Ai aici un peisaj care te face să uiți de toate problemele. Dar ți le reamintește drumul prin Borșa. Mai ales că de aici am plecat spre Cascada Cailor, pe un drum infernal. Drum ce o ține vreo 60 de km tot într-o reparație. Când apucam să schimb în viteza a 3-a mă bucuram efectiv. Clar vă recomand această zonă la anul, după ce va fi drumul terminat. Sper! Dacă nu, returul sa-l faceți tot prin vest. Eu am mers Cluj, Beclean, Moisei, Borșa, dar cum am zis am continuat pe drumul infernului, până după Cârlibaba. (Update: și acest drum este asfaltat și e o plăcere condusul pe aici în prezent).
Revenind la Pietrosul Rodnei, menționez că există pe traseu și o sursă de apă cam la vreun ceas de la startul rutei. Chiar pe drum, pe partea stângă. Cică ar fi bună și apa din lacul Iezer, dar asta rămâne la latitudinea fiecăruia. Eu am mai băut apă de prin lacurile munților și am fost ok. De echipament vreau să vă recomand pantalonii lungi, bagaj ușor dacă nu doriți camparea și obligatoriu pelerina și aparatul foto. Deși s-a anunțat vreme însorită cu cer senin pe toată durata zilei, dintr-o dată am avut parte de o ceață densă și vânt puternic. Spre vârf se aflau petice de zăpadă, deși era 7 iulie, fapt ce ne indică că totuși trebuie să fim echipați corespunzător.
În rest, traseul se poate face cam de oricine. Eu am întâlnit un localnic ce îmi spunea că a urcat și de 5 ori pe săptămână, pe vârf. Probabil adora muntele. Un maramureșean de treabă la vreo 55 de ani, care mi-a oferit cazare gratis. Bogdaproste! Doar că nu am înnoptat acolo deoarece am vrut să ajung în zona Moldovei. Mai exact, seara mă aflam lângă mănăstirea Voroneț.
Aș dori să vă mai spun că mi-am sucit gâtul peste tot după capre negre… nimic. Am auzit că au fost împușcate majoritatea. Păcat. Era chiar fain să văd iar vreuna. Conform anumitor sondaje cică ar fi fost anul trecut vreo 110 exemplare. Sincer nu prea cred. Cu atâția braconieri… în fine.
Pietrosul Rodnei este un vârf ce nu trebuie să lipsească din lista nici unui iubitor de munte.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Borșa, Lacul Iezer, Mănăstirea Pietroasa, Lacurile Buhăescu.
– puțin mai departe: Cascada Cailor, Lacurile Lala Mare, Lala Mică și Știol, Vârful Ineu.
Activități ce se pot face la Pietrosul Rodnei:
– drumeții montane, camping, poze și filmări, relaxare, parapantă.
No Comments