Lacul Roșu, un lac de poveste

Lacul Rosu este unul dintre cele mai cunoscute lacuri din țara noastră.  Acest aspect se datorează atât poveștilor legate de formarea acestuia, cât și a numărului mare de turiști care îl vizitează. Lacul Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din România.

Formarea acestuia s-a produs în anul 1838 în urma unei uriașe alunecări de teren, care a blocat apele pârâurilor Roșu, Suhard, Licoș și Oii. Nenumărați copaci au fost smulși, rupți și suciți odată cu alunecarea de teren. Aceștia au rămas în vale, ulterior fiind acoperiți de apele blocate ce au început să formeze lacul. În prezent, la suprafața lacului se pot vedea o mulțime de trunchiuri ieșite din apă ce dau un aspect inedit apelor. Exact asta îi atrage pe turiști.

Lacul Rosu

Lacul Roșu se află în apropierea drumului DN12C, care leagă orașul Gheorgheni de Bicaz, județul Harghita. Mai concret, dacă porniți din Gheorgheni după 26 de km pe partea stângă se află Lacul Rosu. Drumurile pe aici sunt bune în prezent, peisajele fiind de o frumusețe remarcabilă. Dacă veniți dinspre Cheile Bicazului, la 5 km după ieșirea din chei, lacul e pe dreapta. Nu se poate rata.

Lacul face parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Muntele Hășmaș este unul din cei mai interesanți și atractivi munți din Carpații Orientali. Acest fapt contribuie din plin la renumele lacului. Suprafața apei este de aproximativ 11 hectare, cu o adâncime maximă de 9-10 metri.

Lacul Rosu

Lacul Rosu mai este denumit și Ghilcoș (Gyilkos), în special de către maghiari din zonă. Această denumire se traduce prin ucigaș. Se spune că la momentul alunecării ar fi murit oameni din satul aflat în valea inundată. Din 1936 denumirea oficială a lacului devine Lacul Rosu. Unii susțin că denumirea oficială ar proveni de la apele roșiatice ale lacului. Nu știu ce să zic, că eu am văzut lacul de 2 ori și a fost verde ca smaraldul. Mă rog, asta e mai puțin important. 🙂

Ca de obicei, că românilor le-au plăcut legendele mereu, există și câteva povești despre apariția lacului. Cea mai cunoscută face referire la o tânără superbă, Estera. Aceasta avea un iubit care fusese luat în armată. Rămânând singură, fata este răpită de un haiduc și pentru a scăpa cere ajutor munților. Aceștia, impresionați fiind de ruga fetei, se desprind și în alunecarea lor îngroapă fata, haiducul și un cioban cu turma sa de oi. Din alunecarea muntelui se blochează valea și astfel ia naștere Lacul Rosu.  Ce buni suntem la povești…  🙂

Lacul Rosu

Lacul Rosu este o destinație ce nu trebuie ratată dacă sunteți prin zonă. Aici sunt și posibilități de cazare, servire a mesei, iar de la debarcaderul de pe malul apei se pot închiria bărci pentru o plimbare în larg. Nu se poate vâsli peste tot datorită trunchiurilor ieșite din apă, dar sigur vă va plăcea. De asemenea, din preajma lacului se pot face nenumărate trasee montane. Chiar citisem pe undeva că prin zonă sunt multe capre negre, dar și lupi, râși și urși. Deci, locația perfectă pentru un aventurier. 🙂

Lacul Rosu

Să știți că la noi mai există un lac denumit Lacul Rosu. Acesta se află în zona Deltei Dunării, pe canalul ce leagă Sulina de Sfântu Gheorghe. Ambele le-am văzut la distanță de o lună vara trecută. Dacă sunteți curioși, puteți citi articolele aferente.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Piatra Altarului, Suhardul, Cheile Bicazului, Cheile Bicăjelului, Masivul Hășmașul Mare, Piatra Singuratică.

– puțin mai departe: Parcul Național Ceahlău, Cascada Duruitoarea, Piatra-Neamț, Lacul Izvorul Muntelui, Gheorgheni.

Activități ce se pot face la Lacul Rosu:

– relaxare, plimbări cu barca, drumeții montane, alpinism și escaladă, poze și filmări, achiziții suveniruri, observarea florei și faunei din zonă.

No Comments

Post A Comment

two × five =