Cheile Bicazului, o minunăție a naturii

Cheile Bicazului sunt printre cele mai cunoscute chei din România. Acestea sunt spectaculoase, căci cuprind porțiuni atât de apropiate încât ai impresia că se ating pe alocuri.

Cheile Bicazului

Cheile s-au format în decursul a milioane de ani datorită eroziunii apelor râului Bicaz. Zona a fost și este un punct important de legătură între Transilvania și Moldova.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt o arie protejată și fac parte din rezervația Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Aici există o floră și o faună bogată. Printre cele mai importante animale din zonă se numără capra neagră, râsul și ursul brun. Ca floră, aici crește floarea de colț și mai multe specii de orhidee.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt localizate în județele Harghita și Neamț, în Munții Hășmașului. Mai exact acestea pornesc din zona Lacului Roșu și se întind pe 6 km. Totuși, cea mai vizitată porțiune este cea de după tunel. Cu o lungime de sub 1 km și cu pereți verticali de 3-4 sute de metri înălțime, ce aproape se pupă, această zonă e inconfundabilă.

Cheile Bicazului

De-a lungul timpului, aceasta zonă a fost botezată de către oameni. Sunt 3 porțiuni cu nume foarte sugestive: Pridvorul Iadului, Poarta Iadului și Gâtul Iadului. Pentru unii șoferi par nesigure cheile, deoarece pe alocuri treci efectiv cu mașina pe sub munte. Mă mai întreb și eu uneori când văd de-astea, dacă se desprinde vreo bucată de stâncă? Cred că am văzut prea multe filme. 🙂

Cheile Bicazului

La capetele acesteia sunt și numeroase tarabe și chioșcuri de unde se pot cumpăra diverse obiecte de artizanat, lucruri tradiționale, suveniruri și altele. Drumul care le străbate este DN 12C. Acesta leagă localitățile Bicaz de Gheorgheni. Starea lui este acceptabilă. Eu am venit dinspre Piatra Neamț când le-am vizitat ultima dată. Sunt foarte slabe șanse să vedeți cheile fără oameni care se plimbă pe drum. Fiind așa cunoscute, majoritatea se opresc să-și facă poze sau să admire pereții impresionați ai cheilor.

Cheile Bicazului

De menționat că drumul spre Gheorgheni și mult după, până spre Praid, este superb. Plin de serpentine, lung și cu pante accentuate, de parcă ai fi pe Transfăgărășan. Rețin bine asta, căci aici mi s-a spart un furtun de la instalația de răcire a mașinii. Am băgat nenumărați litri de apă  pentru răcirea motorului, ca să ajung acasă. Aventură în România, nu glumă. 🙂

Revenind la Cheile Bicazului, un alt aspect interesant este că pe alocuri razele soarelui nu ajung niciodată. Versanții fiind atât de înalți cât și plini de curbe, e lesne de înțeles de ce. Ca să nu uit, dacă veniți dinspre localitatea Bicaz, la ieșirea din porțiunea menționată o să vedeți o stâncă imensă cu o cruce pe ea. Aceasta se numește Piatra Altarului. Are o înălțime de 1120 de metri și este escaladată constant de alpiniști. Plus că dă și bine în poze. 🙂

Piatra Altarului Bicaz

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacul Roșu, Cheile Bicăjelului, Piatra Altarului, Cheile Șugăului, altele.

– puțin mai departe: Barajul Izvorul Muntelui, Parcul Național Ceahlău.

Activități ce se pot face la (în) Cheile Bicazului:

– alpinism, poze și filmări, drumeții pe munte, plimbări cu barca pe Lacul Roșu.

Cărări însorite!

No Comments

Post A Comment

4 × 1 =