Prin Delta Dunării, pe canale și lacuri – partea a IV-a
Ca să văd mai multe de prin delta, am decis după Sulina, să vizitez și Sfântu Gheorghe. De acasă îmi făcusem planul cu traseele ce mi le doream, dar parcă acestea nu erau prea bine puse la punct. Inițial voisem să plec din Sulina înapoi în Tulcea și din Tulcea să plec spre Sfântu Gheorghe. Dar pierdeam mult timp așa. Plus că programul feribotului era total neadecvat pentru ce voiam. Așa că m-am interesat în Sulina și am găsit barcă ce pleca spre Sfântu Gheorghe. Ruta se anunța interesantă. Urma să navigăm prin delta pe cel puțin 3 lacuri mari și câteva canale. Deci clar era faună și floră de văzut.
Ne-am trezit dimineața devreme ca să ajungem la barca lui Florian, ghidul cu care fusesem și la Letea. Excursia aceasta era mai lungă, dura aproape toată ziua. Bine că în mod normal era dus-întors, dar eu urma să rămân de tot în Sfântu Gheorghe. Mi-am ocupat locul în barcă pregătit să fotografiez cât mai multe de prin delta.
Traseul, cum ziceam, a început din Sulina. Primul canal pe care am intrat a fost Busurca. Foarte liniștit, plin de stuf, cu câte o salcie pe mal ici și colo. Nici nu am pornit bine că păsările deltei s-au și făcut auzite. Cu ochii în patru, am reușit să văd prima oră, diverse găinușe, stârci pitici, pescăruși și chiar o pereche de broaște țestoase. Emys orbicularis se numește specia care se află prin delta.
De pe canalul Busurca am intrat pe canalul Roșu-Împuțita. Aici am văzut și câțiva nuferi superbi.
Vremea a fost superbă toată ziua. Pozele însă nu sunt prea reușite, căci din barcă în viteză, e chiar dificil să pozezi. Plus că păsările nu prea vor să stea la pozat dacă nu ai un super aparat… 🙂
Apoi a început zona de lacuri. Primul a fost Roșuleț, apoi Roșu, care e mult mai mare și al treilea Tătaru. Aici deja au apărut pelicani, vreo trei specii diferite de cocostârci, egrete și chiar un răpitor. Ce fel de răpitor nu pot spune deoarece acesta plana sus tare pe cer. Imposibil să-mi dau seama.
Pe lacuri am văzut chiar multe ambarcațiuni. Unele cu pescari din zonă, altele cu turiști sau pescari veniți la relaxare. Acum că scriu aceste rânduri îmi amintesc că am văzut și doi preoți care erau chiar să dea cu barca peste noi. Veneau cu o viteză de zici ca se aflau pe autostradă. Barca noastră era într-un cot de canal și abia ne-au evitat popii. Probabil voiau să ajungă mai repede la Domnul. :)))
După cele trei lacuri a urmat canalul Tătaru, acesta fiind și ultimul. Aici am gonit ca la curse până în port la Sfântu Gheorghe. Mie personal chiar mi-a plăcut mult tura asta. Prin delta e ”obligatoriu” să ieși în ture de genul. Păsările cele mai interesante și frumoase doar așa pot fi văzute. Dar dacă doriți poze profi, mergeți cu un aparat serios și cu obiective de calitate și zoom mare. Sau dacă doriți doar să le admirați, vă recomand un binoclu mai profi. 😉
Ca timp, am făcut până la destinație fix 4 ore. Prețul a fost 140 de lei dus-întors. Probabil că în prezent sunt alte tarife.
Tura pe scurt:
Sulina – Canalul Busurca – Canalul Roșu–Împuțita – Lacul Roșuleț – Lacul Roșu – Lacul Tătaru – Canalul Tătaru – Sfântu Gheorghe.
Păsări observate:
– pelicani comuni, stârci pitici, stârci cenușii, stârc roșu, stârc de noapte, pescăruș, lișiță, dumbrăveancă, egretă mare, egretă mică, găinușă de baltă, erete de stuf, posibil codalb.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– diverse păsări, reptile, flora specifică, altele.
Activități ce se pot face prin delta:
– plimbări cu barca, pescuit, poze și filmări, relaxare, birdwatching.
Partea a III-a, despre Pădurea Letea, o puteți citi aici.
Ultima parte, despre Sfântu Gheorghe, poate fi citită aici.
No Comments