Sfântu Gheorghe, Delta Dunării – ultima parte

Sfantu Gheorghe este ultima așezare omenească pe brațul cu același nume.  Cursul Brațului Sfantu Gheorghe este orientat spre sud-est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării.

Sfantu Gheorghe

Este singurul braț care la vărsare formează o deltă secundară. Asta datorită și insulelor Sacalin care se află la gura de vărsare în mare.

Capul Buival, este cel mai estic punct al zonei. Chiar aici se poate vedea un apus de soare deosebit.

Aventura in Romania

Zona este mult mai liniștită ca la Sulina, dar parcă mai sălbatică. Mă rog, așa am simțit.

Cormoran

În Sfantu Gheorghe am vrut să ajung deoarece știam de mulți ani că prin zonă sunt vipere. Vipera ursinii mai exact, zisă și de stepă. O specie cu venin mai slab decât vipera comună sau cea cu corn și care trăiește doar prin Dobrogea. Din păcate nu am găsit nici una, deși am patrulat destul de serios zonele în cauză. În schimb am văzut mai mulți șerpi de casă. Chiar și în sat pe drum. Prin drum mă refer la nisip gol, ca și la Letea. Aici avem un pui de șarpe de casă, dar mort săracul. Probabil din cauza căldurii.

Sarpe de casa

Cazare nu am avut  asigurată când am ajuns în Sfantu Gheorghe, de aceea am căutat pe internet chiar după ce m-am dat jos din barcă. Norocul a fost că pe unde am sunat nu era nimic disponibil. De ce spun asta? Pentru că cineva, dintre gazdele sunate, mi-a recomandat pe o doamnă, Luiza. Am zis, hai fie, să mergem să vedem ce condiții sunt. Vreau să zic că ne-am simțit minunat aici. O casă drăguță, aranjată, curată, ce-ți inducea de cum intrai, o stare de acasă. Chiar rar mi-a plăcut undeva așa mult. Locația e pe strada 3.

Gazda, o femeie de nota 10*! Atentă, drăguță, harnică, ne-a și gătit tot ce am cerut. Prețurile excelente. Am mâncat la dânsa de ne-am lins degetele la propriu. Dacă ajungeți prin zonă, sunați-o! Credeți-mă că-mi veți mulțumi. Acesta este numărul dânsei: 0787606670.

Cu cazarea și hrana fiind asigurați, tot ce mai rămânea era să ne bucurăm de natură, soare, plajă. Plajă care, la fel ca în Sulina, a fost perfectă.

Sfantu Gheorghe

Există și o pădure tânără în apropiere, dar este îngrădită, plus câteva canale mici. Pe acestea, dacă aveți noroc ca mine, puteți vedea cormorani, egrete, stârci, și alte păsări.

Cormoran Delta

Paianjenul viespe

Se pot face și de aici excursii la insulele Sacalin sau pe canalele Dunării. De menționat că spre Tulcea, de aici nu merge nimeni în afară de Navrom. Totuși aici în port vin și nave mai mari, de lux. Probabil cu străini…

Satul Sfantu Gheorghe e relativ mic, dar poți găsi cam de toate aici. Plaja e la vreo 2 km de centru, dar sunt dubițe în regim de taxi. Pentru 2 sau 3 lei vă iau de pe plajă și vă lasă unde doriți, sau invers.

Green Village

Ca turiști am văzut mult tineret și străini. Are ceva aparte Sfantu Gheorghe. Te face să-ți dorești să revii. Contribuie la asta și terasa care se află chiar la intrare pe plajă. Parcă seamănă cu o terasă de pe la tropice.

plaja Sfantu Gheorghe

Eu cu siguranță mai vin pe aici. Am stat doar 2 zile, mult prea puțin ca să-mi ajungă.  Prea multe nu vă mai povestesc că probabil v-ați plictisit după primele 4 părți. 🙂

Update: de la scrierea acestui articol am mai fost o săptămână în deltă și urmează altă săptămână în zonă. Iubesc delta, asta e clar.

Cu ocazia asta vă mai recomand ceva. Dacă vă plac plimbările cu barca, dacă vreți să vedeți păsările de pe Insula Sacalin sau un apus deosebit la epava Tuzla vi-l recomand pe Rareș, un tip care cunoaște zona foarte bine și are prețuri bune. Noi chiar la el ne cazăm iar căci am fost super mulțumiți. Acesta e nr. lui de telefon: 0766545344. De menționat că nevasta lui gătește pentru grupuri mai mari, deci puteți mânca tradițional aici la ei. Gătește bine, chiar merită: Diana – 0787 689 757.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– Insulele Sacalinul Mare și Sacalinul Mic, Gura de vărsare, apusul de soare, diverse păsări, reptile, flora specifică, altele.

Activități ce se pot face în Sfantu Gheorghe:

– plajă, înot, plimbări cu barca, pescuit, poze și filmări, relaxare, birdwatching.

 

4 Comments
 • Kinga
  Posted at 15:35h, 01 iulie Răspunde

  Buna! Multumim pentru recomandâri! Suntem în Sfântu Gheorghe.
  Am mâncat la dna Luiza. O gazdă extraordinară, cea mai bună mâncare din localitate.
  Recomandăm ?

  • Cristi
   Posted at 20:51h, 02 iulie Răspunde

   Buna.
   Frumos, ma bucur pt voi. Sa o salutati din partea mea. Peste o luna ii vizitam si noi. 🙂

 • Chis Marius Cristian
  Posted at 18:45h, 24 octombrie Răspunde

  Salut,

  Felicitari pentru blog!
  Ma fascineaza modul tau de a transfera impresiile, de care ai avut parte in aceste calatorii. Fotografii frumoase.
  Sper sa ajung candva in zona respectiva.

  Toate cele bune
  Cristian Chis

  • Cristi
   Posted at 18:06h, 27 octombrie Răspunde

   Salut. Iti multumesc pentru vizita si apreciere. Da, in Sfantul Gheorghe e frumos, mai altfel, merita vizitat fara discutie. Ma rog, toata delta de altfel. Numai bine si tie, Cristian!

Post A Comment

thirteen − 4 =