Sulina, golful Musura și insula K – Delta Dunării, partea a II-a
Sulina a fost primul braț al Dunării, ales pentru excursia mea. Acesta e cel mai scurt și cel mai direct către mare. Am ales Sulina deoarece aveam în plan să văd și Pădurea Letea, poate și Mila 23.
Brațul Sulina are o lungime de circa 70 de km, dar se lungește de la an la an. Ca idee, farul vechi de aici e deja în centrul orașului. Deci s-a reconstruit alt far la 2 km depărtare. Aluviunile aduse de fluviul Dunărea sunt responsabile de acest fenomen.
Conform statisticilor, pe brațul Sulina curge cam 18% din apa Dunării. Neimportant aș zice, deoarece, cum spuneam, canalele sunt baza în deltă. Din Sulina se pot face nenumărate excursii cu diverse ambarcațiuni. În centru sunt mulți care oferă servicii de acest gen. Eu am fost în 3 excursii pe canale și a fost superb. Pozele nu sunt toate prea reușite din cauza vremii. Dar momentele petrecute aici au meritat toți banii.
Din experiențele avute, vi-l pot recomanda cu căldură pe Florian, care organizează excursii prin deltă cu barca. E serios, bun cunoscător al păsărilor, cu prețuri rezonabile și, cel mai important, respectă natura. Am fost cu el la Pădurea Letea și la Sfântu Gheorghe. Dacă sunteți prin zonă și doriți să vizitați canalele deltei, sunați-l cu încredere: 0743804348.
Revenind la Sulina, prima ieșire a fost la mare. Să văd și eu unde se varsă Dunărea în Marea Neagră. Abia așteptam să-mi plimb picioarele prin nisip. Eram în deltă pentru prima oară. Plaja de aici este perfectă. Pe lângă faptul că are cel mai fin nisip de pe întreg litoralul, înaintarea în mare se face treptat și foarte lin. Intri în apă, mergi 100 de metri și abia apoi îți trece apa peste cap. Nu te tai în scoici sau bolovani și alte cele. E de revenit aici. Nota 10. 🙂
Seara am fost cu barca la gura de vărsare și în golful Musura. Excursie decisă la primul panou cu reclame pe care l-am văzut. Tipic. :)))
Zonă e absolut superbă, cu o epavă ce-mi amintea de Costinești.
Plus mult lăudata insulă K sau cum mai e cunoscută, insula păsărilor. Am optat pentru ieșirea de seară căci erau cele mai mari șanse să vedem pelicani. Și am văzut. Mulți, chiar mulți, sute efectiv. Ca idee, prețul plimbării a fost 40 de lei. Detalii găsiți pe toate panourile din centru.
Aici se adună pelicanii, și nu numai, în grupuri foarte mari și se odihnesc peste noapte. De apropiat nu ne-am putut apropia prea mult. Cred că eram la vreo 100-150 de metri de insulă pentru a nu-i deranja. Toți cei veniți cu barca aici făceau la fel. Regulile nescrise probabil și foarte bine fac. Dar venind spre oraș înapoi, după niște stuf am văzut o familie întreagă de pelicani, destul de aproape. Parcă ne așteptau zburătoarele exact pe noi să le pozăm. Ce noroc.
Singurul aspect neplăcut a fost că era înnorat. Așa că n-am prins apusul (cică ar fi superb aici), dar am poză cu apusul din ziua anterioară. 😛
Vizavi de fauna zonei, să aveți grijă pe unde călcați. Spun asta că pe străzile și cărările Sulinei este plin de broaște Bufo viridis. Sar astea peste tot de parcă ar fi orașul lor, nu al oamenilor.
Cazări se găsesc ușor prin Sulina, restaurante la tot pasul și bărci la fel. Prețurile mi s-au părut acceptabile majoritatea. Căci dacă vreți să gustați sturion de exemplu, acesta are prețuri piperate. 50 de lei 200 de grame. Ținând cont că e de crescătorie sau adus cine știe de pe unde, mi se pare scump. La noi este strict protejat sturionul. De icre negre nici nu poate fi vorba. Așa că aveți grijă să nu luați de alea de știucă vopsite. Am auzit că se practică.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Gura de vărsare, Golful Musura, Insula Păsărilor, Epava, Farul Vechi și Nou, Canalul Bărbosu (e plin de nuferi aici).
– puțin mai departe: Mila 23, Pădurea Letea, Cardon, Sfântu Gheorghe, altele.
Activități ce se pot face la Sulina:
– plimbări pe canalele Dunării, degustări meniuri tradiționale, pescuit, birdwatching, plajă, poze și filmări.
Puteți citi partea a I-a, despre deltă în general, aici.
Puteți citi partea următoare, despre Pădurea Letea, aici.
No Comments