Cheile Turenilor

Cheile Turenilor reprezintă o arie protejată, destul de sălbatică, aflată între Tureni și Copăceni, la 20 de km de Cluj-Napoca. Cheile Turenilor mai sunt denumite și Cheile Turului de către localnici. Acestea au o suprafață de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km. Formarea lor se datorează pârâului Valea Racilor, care a străpuns calcarele din zonă dinspre nord.

Cheile Turenilor

Ca să ajungeți în chei, de pe șoseaua E60 (E81), în dreptul comunei Tureni, se virează pe drumul comunal 103G, care vă duce pe lângă primărie. După primărie se ține stânga și în vreo 500 de metri sunteți la intrarea în chei. În poza de mai jos se vede intrarea în chei.

Cheile Turenilor

Se poate intra și dinspre Copăceni: virați de pe aceeași șosea pe drumul 72 care vă lasă exact în fața rezervației. În poza de mai jos se vede cel de-al doilea capăt al cheilor.

Cheile Turenilor

Mie mi se par cheile mai interesante dinspre Tureni. Par mai neatinse de om, deși este o veche carieră chiar aproape de intrare. Vă recomand să le parcurgeți pe firul apei la venire și apoi să urcați în creastă pentru întoarcere. Eu așa am procedat.

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor se pot parcurge atât pe cursul apei, cât și pe creastă. În funcție de ce preferați, vă alegeți traseul urmat. Prin chei efectiv, slabe șanse să nu vă udați deloc. În plus, zona fiind mai sălbatică și neamenajată, parcurgerea cheilor poate fi puțin mai grea.

Cheile Turenilor

Dacă vă plac crestele, să știți că traseul de creastă nu e așa greu. În plus, aveți panorame deosebite. Din ce se mai vede pe cursul apei, traseul e marcat slab cu punct albastru, dar oricum nu vă puteți rătăci.

Nu-mi mai amintesc decât vag, dar citisem pe undeva că aceste chei sunt cele printre cele mai reprezentative chei tinere din România. Dacă ne raportăm la vârsta cheilor, există chei tinere, mature sau bătrâne. Dar nu intru acum în detalii. 🙂

Cheile Tureni

Revenind, crestele cheilor nu sunt foarte înalte și nu presupun efort deosebit. Ca și timp de parcurgere se pot face tur-retur în 2-3 ore. Prima dată când am fost aici, pe firul apei (cu pauze nenumărate pentru poze și căutări de animale) am făcut cam 2 ore la dus, cu urcat cu tot în creastă. La retur, pe creastă, am făcut jumătate de oră.

Pereții calcaroși ai cheilor ascund multe peșteri (vreo 26 sau 29 la număr) și zone interesante. Mi-a atras atenția un colț de stâncă găurit aproape perfect. Cu ce minunății ne încântă natura asta…

Cheile Turului

Unii pereți ai cheilor par friabili de parcă acum stau să se desprindă. Precipitațiile, vântul și eroziunea își iau rolul în serios aici.

Cheile Turenilor

Pe vârfuri sunt cuiburi de păsări răpitoare. Am văzut și eu un șorecar mare care la un moment dat era agasat și hărțuit de 2 păsări mai mici. A fost interesant episodul acesta.

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Alte viețuitoare văzute de mine au fost gușteri, buhai de baltă, libelule și diverse insecte. Dar unii cred că sunt și o pereche de acvile prin zonă. Probabil aceleași din zona Cheilor Turzii.

În Cheile Turenilor, pe firul apei, o să vedeți și două cascade mici de circa 1 metru, bune pentru o poză cu expunere lungă. Zona este frumoasă ca un întreg, ca o bucată mică de sălbăticie neafectată prea tare de om. Deocamdată…

Cheile Turenilor

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cheile Turzii, Salina Turda.

– puțin mai departe: Cluj-Napoca, Cheile Borzești, Cascada Ciucaș și multe altele.

Activități ce se pot face la Cheile Turenilor:

–  drumeții, escaladă, relaxare, poze și filmări, observarea florei și faunei locale. Puțin mai sus, se poate pescui pe lacurile formate pe Valea Racilor.

Tags:
,
5 Comments
  • Flo Gam
    Posted at 08:48h, 02 septembrie Răspunde

    Multumesc

  • Natalia
    Posted at 07:19h, 10 iunie Răspunde

    Did you need an Via Ferrata gear to do this hike? We’d like to head there in September. I watched another video of someone entering the gorge and he had Via Ferrata gear with him. Your photos look amazing!

    • Cristi
      Posted at 22:15h, 27 iunie Răspunde

      No, you don’t need that gear. If you want just to cross the gorges you can do it pretty easily without any equipment.

  • Anca Lar
    Posted at 07:01h, 13 martie Răspunde

    Vin cu o precizare aceste chei au fost populate de acvilă , corbi, șoimi , vinderel, vidra , jderi,buha mare, lilieci, pisica salbatică, cobitis tenae, și alte specii protejate, familia de acvile si vidrele din Cheile Turzii nu s-au mutat aici deranjate de turismul excesiv si necontrolat preferând alte zone decat Cheile Turenilor in care sa aiba liniste.
    Puținele exemplare care mai exista acum în Cheile Turenilor nu au nici o șansă de supraviețuire având in vedere ca aceste chei sunt mici ca suprafată , turismul este necontrolat, programul de vizitare este non-stop, turiștii mișuna prin ele de dimineata până noaptea inclusiv si mai ales inafara traseelor marcate, fregvent insotiti de caini lasati sa se plimbe liberi desi accesul cu caini este interzis .
    Pesterile sunt vizitate necontrolat si vandalizate in conditiile in care o parte sunt nu doar situri arheologice dar sunt si populate cu specii protejate,
    Doar in ultimii 2 ani au disparut deja numeroase exemplare din mai multe specii.
    Putini stiu ca zona este si parc arheologic, o atractie pentru cautatorii de comori care au fost zariti in zona fregvent in ultimii ani.

    • Cristi
      Posted at 12:11h, 27 martie Răspunde

      Mda, cam trist ce spuneti. Din pacate, la noi se respecta natura tot mai putin pe zi ce trece. Intr-o zi vom plati pentru lipsa de grija si respect fata de ea…

Post A Comment

10 − nine =