Muntele Ceahlău, Vârful Toaca – partea II

Varful Toaca este cel mai înalt vârf de pe Muntele Ceahlau pe care se poate urca. O idee mai înalt decât Varful Toaca este Ocolașul Mare, cu 1907 metri. Totuși, aici este o rezervație în care este interzis accesul turiștilor!

Ocolasul Mare Ceahlau

Așadar se poate urca pe cel de-al doilea vârf ca mărime, Varful Toaca. Acesta are altitudinea de 1904 metri. Dacă ajungeți aici, sigur nu veți regreta. De sus aveți o panoramă  superbă a Lacului Izvorul Muntelui. Zis și Bicaz, lacul este format prin construcția barajului de pe râul Bistrița. Cică în zilele senine puteți zări de aici orașul Piatra-Neamț. Eu nicicum nu am reușit datorită luminii soarelui. În schimb am văzut din Piatra Neamț, Varful Toaca. Mă declar mulțumit. 🙂

Lacul Izvorul Muntelui

Aproape de Varful Toaca se află și câteva formațiuni stâncoase interesante. Cele mai cunoscute sunt Panaghia, Cușma Dorobanțului și Cununa Zimbrului. Mai sunt și altele la fel de interesante, cum ar fi Clăile lui Miron, Stânca Babei Dochia, dar eu nu am ajuns la ele. Poate în altă tură.

Cusma Dorobantului Ceahlau

Cușma Dorobanțului se află la cota 1600 de metri.

Cununa Zimbrului Ceahlau

Cununa Zimbrului e un ansamblu stâncos, unde se spune că și-ar fi aflat sfârșitul un zimbru urmărit de Dragoș Vodă, când acesta era la vânătoare.

Traseul spre Varful Toaca l-am făcut pe bandă roșie, din Durău. Mi-a luat vreo 4 ore, din care o oră a fost pauze și poze. Nici nu aveam cum, la câte flori deosebite am văzut.

Centaurea triumfettii

Garofita de munte

Evident, cap de listă e regina munților – floarea de colț. Am văzut vreo 20 de flori de colț. Nu mi-a venit să cred ce noroc am avut. Poate o să fac un articol cu flora montană căci sunt multe și chiar superbe.

Floare de colt

Floare de colt

Traseul spre Varful Toaca aș zice că e relativ mediu ca dificultate.  E o diferență de nivel de 950 de metri, deci se urcă suficient. Prima oră de urcare e doar prin pădure.

28_Muntele_CeahlauDe aici se poate ajunge rapid la Cabana Dochia. Pe traseu puteți poposi la Cabana Fântânele. Alte surse de apă nu sunt. Dar dacă opriți la Fântânele, răcoriți-vă cu o limonadă. Le fac excelente și costă 10 lei un litru. Cea mai bună alegere, mai ales dacă e vară.

Cabana Fantanele

Că am zis de Panaghia, vă spun pe scurt și legenda acesteia. Că merită această stâncă, ce se ridică semeț în fața turistului.

Panaghia_Ceahlau

Cică Panaghia fusese o fată de casă, ce trăise pe lângă Castelul Cnejilor. Acesta era foarte frumoasă și băieții satului opreau orice activitate când o vedeau. Bătrânii însă erau nemulțumiți și credeau că fata le fermeca băieții. Așa că au urcat-o pe Muntele Ceahlău, ca s-o piardă. Panaghia vru să se arunce de pe Varful Toaca, dar la apariția Soarelui printre neguri, fu vrăjită de acesta. Soarele la rându-i, fu topit de frumusețea fetei și întârzie asfințitul. A doua zi la fel, până când Noaptea se plânse lui Dumnezeu că Soarele îi fură din întuneric.

Aventura in Romania

Dumnezeu învăluie așadar Ceahlăul în neguri, pentru a reveni totul la normal. Fata, dorind să-și vadă iubitul Soare, vru să coboare de pe Varful Toaca, dar simți cum picioarele îi prind rădăcini pe munte. Până reuși Soarele să străpungă negurile, fata fu preschimbată în stâncă. Se spune că și azi Soarele zăbovește puțin deasupra Panaghiei, cea mai frumoasă stâncă a Muntelui Ceahlău. Panaghia se află la altitudinea de 1776 de metri.

Varful Toaca

Un aspect interesant și învăluit într-o aură de mister este evenimentul din 6 august. Varful Toaca împreună cu Vârful Piatra Ciobanului, sau mai bine spus, umbrele acestora, formează la răsărit, o hologramă piramidală.  Acest fenomen poate fi observat cam o oră și jumătate. Este un moment când mulți urcă pe munte special pentru acest fapt curios. Eu l-am ratat că am fost cu 2 săptămâni mai repede aici. Dar să știți că pe data de 6 august este ziua muntelui Ceahlău. 🙂

Varful Toaca

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cascada Duruitoarea, Cabana Dochia, Varful Toaca, Stațiunea și Mănăstirea Durău, Ruinele Castelului Cnejilor.

– puțin mai departe: Lacul Izvorul Muntelui, Piatra Teiului, Orașul Piatra Neamț, Cheile Bicazului, Cetatea Neamț, diverse mănăstiri, altele.

Activități ce se pot face la/pe Muntele Ceahlău:

– drumeții, relaxare, camping, poze și filmări, observarea florei și faunei specifice zonei.

Prima parte a articolului Muntele Ceahlău, Varful Toaca, o puteți citi aici. Dacă aveți întrebări, nu ezitați. 🙂

 

No Comments

Post A Comment

2 × two =