Piatra Teiului (Stânca Dracului)

Piatra Teiului am văzut-o o singură dată, când am mers în Parcul Național Ceahlău. Nu știam la vremea aceea mai nimic despre aceasta, dar mi-a atras atenția și am oprit mașina pentru câteva poze. Piatra Teiului este denumită și Stânca Dracului de către localnici, existând și câteva legende pe tema aceasta.

Piatra Teiului

Piatra Teiului este o stâncă celebră din județul Neamț ce poate fi văzută în Poiana Largului. Această poiană se află la capătul Lacului Izvorul Muntelui și zona e secată câteva luni pe an. Uneori însă, poiana este inundată și stânca este parțial sub ape. Piatra Teiului se vede perfect de pe viaductul care trece peste Poiana Largului. De la capătul viaductului până la stâncă sunt aproximativ 150-200 de metri. Viaductul (DN15) face legătura între Moldova și Transilvania prin unirea a 4 șosele. Cea mai tranzitată probabil, fiind Târgu-Neamț – Vatra Dornei sau Toplița.

Poiana Largului

Piatra Teiului

Piatra Teiului este un bloc calcaros, cu o înălțime de 23 de metri și face parte dintr-o arie protejată (rezervație geologică) de 0,2 hectare. Este declarată monument al naturii prin unicitatea sa din 1951.

Mi s-a părut interesant faptul că de aici se vede perfect Vârful Toaca și Stânca Panaghia din masivul Ceahlău. A doua zi, după ce am făcut poze de aici spre Toaca, mă aflam efectiv în Vârful Toaca și făceam poze spre Piatra Teiului. Deoarece am menționat ambele blocuri de piatră, Panaghia și Piatra Teiului, mai că aș îndrăzni să spun că acestea seamănă. Și pentru că sunt oarecum față în față, dar la distanță, pot doar să mă minunez de atracțiile muntelui, vorbind așa, în general…

Poiana Largului

Varful Toaca Ceahlau

Una din legendele legate de Stânca Dracului face referire la o tentativă a diavolului de a bloca râul Bistrița. Acesta ar fi rupt din Muntele Ceahlău stânca și a zburat cu ea spre Poiana Largului. Pentru că se iveau zorile, diavolul a lăsat stânca să pice și a fugit să se ascundă. De atunci, i-a rămas numele de Stânca Dracului. Apoi, în timp, oamenii i-au schimbat denumirea în Piatra Teiului, datorită unei mlădițe de tei ce crescuse pe vârful stâncii.

Stanca DraculuiAici, în poză erau câțiva cai care pășteau liniștiți în poiană.

Una peste alta, o stâncă interesantă. Dacă treceți peste viaduct, opriți-vă și aruncați o privire asupra locului. Ditamai blocul de piatră în mijlocul poienii plate, e ceva…

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Stațiunea Durău, Parcul Național Ceahlău, Lacul Izvorul Muntelui.

– puțin mai departe: Mănăstirile Neamț, Secu, Sihăstria, Cetatea Neamț.

Activități ce se pot face la Piatra Teiului:

– relaxare, poze și filmări. Pentru alte activități, vă sugerez vizitarea Parcului Național Ceahlău sau alte zone. Prea multe nu sunt de făcut aici, acesta fiind doar un punct de tranzit.

No Comments

Post A Comment

ten + eight =