Mănăstiri deosebite ce merită vizitate, partea a II-a

7. Manastirea Nicula

Manastirea Nicula

Cea mai importantă mănăstire din județul Cluj, Nicula, se află la 50 de km de reședința de județ, în proximitatea orașului Gherla. Aceasta este cunoscută pentru icoana Fecioarei Maria, despre care se spune că ar fi plâns. Aici se fac pelerinaje mari în data de 15 august când e Adormirea Maicii Domnului. Manastirea originală a fost distrusă într-un incendiu și era datată  din secolul al XVIII-lea. Aceasta a fost înlocuită cu alta dar e închisă publicului. Slujbele se țin în biserica mare, care la rându-i va fi înlocuită de una nouă ce se ridică în spatele acesteia.

8. Mănăstirea Sâmbăta (Brâncoveanu)

Manastirea Sambata

Aflată în satul Sâmbăta de Sus din Brașov, manastirea a fost ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu în anul 1696. Manastirea a fost un puternic centru spiritual și cultural pentru românii din Țara Făgărașului. A fost dărâmată complet în 1785 dar apoi reconstruită în 1928. Aici există o colecție impresionantă de icoane pictate pe sticlă. În incinta mănăstirii este deosebit de frumos totul. De la intrarea în curte îți poți da seama de buna organizare și îngrijire a acesteia. Manastirea am vizitat-o o singură dată, dar sper să mai revin. Este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România.

9. Mănăstirea Secu

Manastirea Secu

Manastirea Secu  este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Munții Neamțului. Istoria sa începe în prima parte a secolului al XV-lea. Construcția din jurul mănăstirii este masivă, cu ziduri de apărare, specifice veacurilor trecute. Manastirea Secu adăpostește o bucățică din lemnul Sfintei Cruci. Curtea interioară îndeamnă la pace și liniște. Aici nu este nici măcar semnal la telefon. Mănăstirea Secu se află la 19 km de Târgu Neamț. Ea merită vizitată împreună cu mănăstirile Neamț, Agapia, Văratec și Sihăstria. Toate sunt destul de aproape una de alta.

10. Mănăstirea Sihăstria

Manastirea Sihastria

Sihăstria este situată doar 3 km mai sus de Secu. Ambele sunt mănăstiri de călugări. Este o mănăstire ce mi-a plăcut foarte mult, unde am servit masa, din bunăvoința călugărilor de acolo. Am avut și ocazia să rămân peste noapte, dar am ales să plec deoarece era după-masa și aveam drumuri lungi de făcut. Data viitoare sigur rămân. Este gratis, ți se oferă o chilie, mâncare și trebuie doar să participi la slujbele ce se țin noaptea și dimineața. Sunt niște oameni minunați acolo. Sihăstria are o istorie de doar 3 secole, dar zbuciumată. Aici a fost stareț cunoscutul părinte Cleopa. Locația mănăstirii e perfectă pentru retrageri din cotidian. Clar, trebuie vizitată dacă sunteți prin zonă.

11. Mănăstirea Pietroasa

Pietrosul Rodnei

Mănăstirea Pietroasa se află la poalele Pietrosului Rodnei. Mă rog, la altitudinea de 1000 de metri, dar pentru că se ajunge cu mașina aici, e ca și cum ar fi la poalele muntelui. Este o mănăstire de măicuțe, construită în 2007 în stil maramureșean. Mi-a plăcut manastirea deoarece admir tradiționalul maramureșenilor, cât și datorită faptului că, manastirea te pregătește parcă pentru ascensiunea pe cel mai înalt munte din Carpații Orientali. Oricum sunt recunoscător pentru apa de aici, căci în căldurile de iulie, după ce făcusem traseul spre vârf, mănăstirea aceasta a fost ca o grație pentru mine. Și din ce în ce mai mulți turiști se opresc aici înainte de a escalada muntele. Mănăstirea seamănă cu Bârsana, iar zona este superbă. De pe Vârful Pietrosul Rodnei se poate observa manastirea.

12. Mănăstirea Durău

Manastirea Durau

Mănăstirea Durău se află la poalele Ceahlăului, în stațiunea omonimă. Manastirea este datată documentar în anul 1779 dar se știe că un schit era aici din 1600. Este o manastire de maici, vizitată constant de turiștii ce vin pe munte. Aici mă încadrez și eu, în pelerinajul făcut în vară. Dacă sunteți prin zonă, nu ezitați să vizitați manastirea și să vă luați ceva din bunătățile ce le fac măicuțele aici. Am mâncat niște prăjituri excelente aici. Din păcate, nu-mi explic cum, dar aceasta mi-e singura poză de aici.

13. Mănăstirea Râmetea

Manastirea Rametea

Ultima mănăstire din listă, aceasta este situată la 3-4 km de Râmetea, județul Alba și la 20 de km de Turda. Un loc liniștit și frumos unde se poate opri după o eventuală tură prin Munții Trascăului. Nu de alta, dar eu așa am procedat. 🙂  Manastirea este relativ nouă, din 1998 și este îngrijită de măicuțe. Este o mănăstire simplă dar locația ei o face interesantă și atractivă.

 

Am mai vizitat și alte mănăstiri celebre ca Rohia, Râșca, Râmeț, dar nu am poze. Iar pe lista mea de vizitat sunt altele ca Putna, Sucevița, Moldovița, Văratec, Curtea de Argeș, Cozia și Prislop. Doar timp să fie și o să apară articole și cu acestea. 🙂

Prima parte a articolului se poate citi aici.

No Comments

Post A Comment

2 × five =