Marrakech, Maroc
Marrakech este unul dintre cele mai mari și mai importante orașe din Maroc. Aici este locul unde am călcat prima dată pământul african. Îmi doream de ceva vreme să ajung oriunde prin Africa și Marocul se pare că mi-a îndeplinit această dorință. Evident, mai am pe listă țări ca Egiptul, Tanzania și alte locații din centrul continentului.
Marocul este un stat din nord-vestul Africii, cu ieșire la Mediterană și Atlantic. Este de 3 ori mai mare ca România. Totuși, pomenind de țara mea, îmi vine în gând cum susțineam sus și tare în Maroc că eu iubesc România. Prietenii știu de ce. 🙂
Menționând și cuvântul prieteni, trebuie spus că această excursie a fost posibilă cu largul ajutor al unor prieteni stabiliți în Marrakech la care am locuit și le-am folosit mașina. Mulțumesc.
Revenind la Marrakech, acesta este al 4-lea oraș ca mărime din Maroc. Urbea te fascinează și te șochează în același timp. Un oraș al contrastelor, cu o bogată istorie în spate. O să dezvolt îndată la ce mă refer.
Orașul Marrakech are o vechime de aproape un mileniu de pe vremea Imperiul Berber. Acesta se află la circa 150 de km de Oceanul Atlantic. Populația localității numără în jur de un milion de locuitori la care se adaugă un număr mare de turiști. Nu mai rețin pe unde citisem că se dorește atingerea pragului de 20 de milioane de turiști anual până în 2020. Ca să nu uit, să vă scriu din start că: dacă vreți să vizitați Marocul, când vă dați jos din avion să fugiți rapid la casele de control deoarece trebuie completată o hârtie cu detalii personale iar acest aspect vă poate prelungi șederea în aeroport cu 1-2 ore inutil. Primul pont. 🙂
Sunt atâtea de spus că nici nu știu cum să le înșir să nu vă plictisesc. Aeroportul din Marrakech este super frumos, îngrijit și e în ton cu frumusețea clădirilor văzute de pe fereastra avionului. Totuși, acest aspect e puternic contrat, să zic așa, de mizeria din locurile sărăcăcioase, care sunt multe, chiar multe în Maroc. Când am văzut aeroportul m-am și gândit ce lux e pe aici, dar nu… E totuși Africa. :)))
Orașul Marrakech este renumit pentru grădini, moschei, palate, pentru celebra piață Djamaa el Fna (cea mai mare piață din Africa), bulevardul Mohammed VI (unul dintre cele mai lungi bulevarde din Africa), night-clubul Pacha Marrakech (cel mai mare din Africa) și multe alte atracții pentru care e necesar o ”grămadă” de timp.
Am stat aici doar o săptămână, așa că nu am putut vedea totul dar mi-am atins în mare parte obiectivele propuse.
Ca să fiu concis: prima zi am vizitat Cascada Ouzoud, aflată la 150 de km de Marrakech. Zonă absolut superbă ce m-a impresionat profund. De departe, cea mai frumoasă cascadă văzută live de mine. Apă, baie, soare, magoți sălbatici, poze și fresh de portocale – cam așa a decurs prima zi. O să vorbesc mai pe larg într-un articol viitor despre ea.
A doua zi am pornit într-o excursie spre deșertul Sahara. Aceasta a durat 3 zile dar am vizitat mai multe obiective. Am străbătut Munții Atlas, am trecut prin Ait Benhaddou, un sat antic fortificat unde s-au filmat mari producții hollywood-iene, apoi vizitate alte zone deosebite și așa mai departe până în Merzouga, locul de unde a început distracția pe cămile. Aici e pont ca să știți, să nu alegeți excursii de 2 zile spre deșert că toate agențiile or să vă aburească și o să vă ducă în zone mai slab cotate să zic așa, pur turistice. Pentru a simți cu adevărat din magia Saharei și a vă bucura de cât mai multe obiective e nevoie de minim 3 zile. O să scriu pe larg și despre Sahara cu proxima ocazie.
Ziua 5 am mers la ocean, într-o lagună superbă – Oualidia, unde ne-am dat cu atv-urile pe mal și am vizitat diverse locuri care de care mai interesante. Evident, am făcut baie în Atlantic dar apa era cam rece. M-aș fi așteptat să fie mai caldă la început de septembrie.
În ziua 6 am mers la Grădinile Majorelle și în piața Djamaa el Fna pentru cumpărături. Vizavi de Grădinile Majorelle se află și Muzeul Yves Saint Laurent. Muzeul nu l-am vizitat dar știu că e în cinstea creatorului de modă care și-a afirmat dragostea față de Marrakech.
Aici a fost problematică treaba deoarece cred că am făcut o indigestie cruntă. Asta mi-a compromis parțial ziua dar spre seară mi-am mai revenit. A fost o zi cu peripeții. De la vizitarea wc-urilor publice per forța, la căutarea unui burger cu carne de cămilă (găsiți la Cafe Clock) prin ploaie torențială și evitarea la mustață a unui motociclist ce circula noaptea, pe contrasens, fără far și de-a curmezișul. Serios???… Da.
Spunând aceasta, aici e unul din minusurile Marrakech-ului, părerea mea. E haos pe străzi. Efectiv pe zebră nu ai prioritate ca și pieton. Nu oprește nimeni ca să te lase să treci, dar poți trece prin orice alte zone că ești lăsat. E plin de bicicliști și motocicliști care habar nu au să circule pe drumurile publice. Am văzut pe mulți pe contrasens, cu copii neasigurați defel, conducând cu o mână în buzunar și alte și alte situații ciudate.
Că vorbim de minusuri, să nu vă șocheze mizeria din zonele sărace. Plin de sticle de plastic, pungi, hârtii, o infinitate de case din cârpici și oameni ce par că nu au nici o ocupație. Totuși, aspect interesant că drumurile, aici mă refer la asfalt, par mult mai bune ca ale noastre.
Vreau să vă mai zic despre piața Djamaa el Fna că aici puteți cumpăra cred că orice. E imensă piața și se află în patrimoniul UNESCO din 1985. Aici se îmbină perfect tradiționalul cu modernismul, trecutul și prezentul, vechiul și noul. O forfotă… nebunie curată. 🙂
Mi-a plăcut, dar prețurile m-au surprins. Sunt multe mai scumpe ca în Dubai. Vin foarte mulți turiști și atunci comercianții profită. Pur și simplu te ard cu prima ocazie ivită. E important să negociați aici. De fapt, negociatul este la el acasă. Am scos produse și la jumătate din prețul cerut. Totuși, când am traversat munții Atlas, am oprit la mai multe cooperative, unde deși se putea nu prea am negociat decât puțin deoarece de aici poți cumpăra produse naturale, făcute manual și parcă ți-e cam jenă să negociezi, chiar milă. În fine.
Piața aceasta se află în centrul istoric vechi al Marrakech-ului, în Medina. Nu puteți veni în Marrakech fără să vedeți Djamaa el Fna.
De asemenea, ar trebui vizitată și Moschea Koutoubia. Impropriu spus vizitat, că o puteți vedea doar din afară, de fapt. Asta dacă nu știți cumva să citiți din Coran, că dacă știți puteți intra înăuntru. Se vede minaretul moscheii în spatele meu, în poza de mai sus.
Aici, menționez că nici o clădire din Marrakech nu poate fi mai înaltă decât moschea Koutoubia, simbolul orașului. Minaretul acesteia e cel mai înalt din oraș (77 de metri), probabil din cauza respectului față de religie.
De asemenea, 99 la % din clădiri sunt portocalii/cărămizii. Doar la școli am văzut alte culori. Acum că scriu asta mă întreb cum o fi prin orașul Fez, care e colorat mult în albastru!? Știu că pe litoral sunt clădirile vopsite alb sau alb-albastru. Am văzut asta prin Safi și prin Oualidia. Interesant.
Dacă nu aveți mașină aici sau nu doriți să închiriați una să știți că taxiurile sunt cam ca și în Cluj ca preț. Totuși, să fiți pregătiți să vi se ceară de 2, 3, 5 ori prețul pe o cursă deoarece sunteți… turiști. Nu vă speriați și negociați, sunt și taximetriști mai de bună credință. Eu de la 100 de dirhami am ajuns la 40, singura dată când am luat taxi-ul.
Apropo de mașini, e plin de dacii în Marrakech. Când zic plin, mă refer că nu sunt acasă atâtea dacii câte am văzut aici. Efectiv una după alta. Logan nou sau vechi, Sandero, Lodgy, Duster, Dokker și 1300. Da, am aflat că există o fabrică Dacia-Renault în Maroc și cum mașinile sunt mai accesibile și destul de fiabile față de altele, lumea își cumpără la greu. Majoritatea taxiurilor sunt dacii.
Să aveți grijă ce mâncați mai ales dacă consumați carne. La căldurile care sunt în Marrakech, carnea care de multe ori este atârnată toată ziua deasupra tejghelelor nu inspiră defel încredere. Iar apa, vă sugerez să o consumați doar îmbuteliată sau fresh-uri. Au în Maroc un fresh de portocale de ai bea cu butoiul. :))
Mâncarea tradițională este Tajine, legume fierte sub capac (cartofi, morcovi, ardei și alte câteva legume). Poate fi și cu carne. Mai au Pastilla, un fel de plăcintă dulceagă cu carne de pui sau mai rar, porumbel. Omletă berberă, care față de a noastră are și legume și altele care nu m-au prea impresionat. Dulciurile sunt ticsite de zahăr, dar fructele sunt excelente.
Am întins-o destul cu articolul, așa că voi detalia pe viitor experiențele trăite în Marrakech și celelalte zone vizitate. Doar de bani vă mai scriu. Dirhamul este moneda oficială în Maroc ș cel mai bun schimb îl găsiți la cazino sau în aeroport. Valuta este apreciată bine dacă o să vă convină convertire ei.
Ce să vezi prin Marrakech:
– în oraș: Djamaa el Fna, muzeul YSL, Grădinile Menara, Agdal, Majorelle, moschea Koutoubia, Medina, Waterpark-ul Oasiria, palatul Bahia, etc.
– puțin mai departe: Cascada Ouzoud, Safi, Oualidia, Casablanca. Foarte departe: deșertul Sahara, Merzouga, Erg Chebi.
Activități ce se pot face în Marrakech:
– vizite la grădini, muzee, piețe, studierea culturii marocane, a tradițiilor, vezi viața de noapte și multe altele.
Muresan Robert
Posted at 13:49h, 23 ianuarieFoarte frumoase zonele acelea recomand oricui sa viziteze daca au ocazia si sa nu stea pe ganduri. Eu am fost in zona aceea si m-as intoarce in orice clipa pentru frumusetile naturale si pentru diferenta culturala care pentru un om necunoscator poate insemna ceva cu totul aparte.
Cristi
Posted at 15:03h, 23 ianuarieAsa este. Sunt locuri care merita vazute, explorate, multe de o frumusete aparte.