Cascada Ouzoud, Maroc

Cascada Ouzoud este cea mai frumoasă și spectaculoasă cascadă ce am văzut-o până în prezent. Aceasta se află în Maroc, Africa, la 150 de km de orașul Marrakech.  Excursia în Maroc am făcut-o în septembrie 2018 și de acasă aveam pus în capul listei Cascada Ouzoud. De departe, una din minunățiile Marocului. Nu aș fi conceput să ratez asemenea obiectiv.

Cascada Ouzoud

Pentru cei care nu au mașină sunt nenumărate agenții de turism în Maroc care au în pachet Cascada Ouzoud. Eu am avut noroc cu prietenii români la care am și locuit, căci mi-au dat mașina lor să mă pot deplasa pe unde doream. Niște oameni de nota 10! Așadar, în prima dimineață pe continentul african am și pornit din Marrakech spre Cascada Ouzoud.

Cascada Ouzoud

Cascada Ouzoud

Cascada are o cădere în 3 trepte cu o lungime totală de 110 metri. Cea mai lungă cădere are 75 de metri. Frumusețea acesteia mi s-a părut remarcabilă. M-am îndrăgostit de Ouzoud la prima vedere!

Cascada Ouzoud

Deși drumul până aici trece prin diverse sate, aparent foarte sărace, șoselele sunt excelente. Prețurile sunt mai mari ca în România, cam peste tot. Marocanii vor încerca mereu să profite de pe urma turiștilor, dar dacă vă țineți bine la negociat va fi perfect. Negociatul e sport național în Maroc.

Cascada Ouzoud se află în satul Ouzoud, pe teritoriul provinciei Azilal, 150 de km nord-est de Marrakech. Pârâul pe care este formată se numește Oued Tissakht. Asta pentru curioși. Satele din împrejurimi sunt locuite de berberi care au ca principal scop pe lângă turism, morăritul și pomicultura. Apropo de morărit, Ouzoud înseamnă în berberă ’’procesul de măcinare a grânelor’’. Numele i se trage de la numeroasele mori care se află pe cursul apei.

Cascada Ouzoud

Satul este liniștit, cu locuri unde se poate parca contra cost, dar prețul e nesemnificativ. Eu prefer să dau bani când sunt în zone străine pentru a avea o mai mare siguranță că mașina este supravegheată. Locația este foarte populară, una dintre cele mai vizitate din Maroc.

Când ajungi în sat și vezi curgerea lină a pârâului nu ai zice deloc că te așteaptă o minunăție câteva sute de metri în aval. Dacă nu veniți cu agenție, aici sunt 2 posibilități: fie plătești un ghid local să vină cu tine, fie mergi singur și faci un tur complet. Ghizii, adică localnici care știu pe unde să te ducă cer 200 de dirhami dar poți negocia la 100 (47 de lei). Eu am ales să merg fără indicații ca să explorez locul singur.

Cascada Ouzoud

Turul de care menționam, constă în ocolirea întregii zone unde se află Cascada Ouzoud. De pe partea superioară a cascadei se pleacă spre dreapta, într-o coborâre ușoară printre măslini și alți copaci. Poteca duce câteva sute de metri mai jos de cascadă. De aici se trec câteva podețe și se trece efectiv prin diverse standuri amenajate și localuri până la baza căderii de apă. De pe traseu se poate admira perfect și în totalitate Cascada Ouzoud împreună cu toată valea.

Cascada Ouzoud

Cascada Ouzoud

Aspect important de menționat, pe lângă frumusețea copleșitoare a cascadei, locul este îmbogățit să zic așa, de prezența magoților. Magoții sunt o specie de maimuțe fără coadă (macac) care în zona aceasta umblă liberi și nestingheriți printre turiști. Îi poți admira pe marginea cascadei, sus pe copaci și uneori pot trece chiar pe lângă tine. Super mișto!

Perfect Focus

Magot_maimuta

De magot știu din copilărie, de pe cartoanele ilustrate din jocul Cărți cu Animale. Maimuța aceasta este singura primată, exceptând omul, care se regăsește în Europa. E vorba despre zona Gibraltarului. Faptul că am avut șansa să o văd liberă, ținând cont că este periclitată, m-a bucurat nespus.

Magot_macac

Magoti Gibraltar

Mi-a fost greu să aleg așa puține poze cu Cascada Ouzoud. Retrăind clipele petrecute acolo, îmi vine să postez suta de poze. 🙂

Ouzoud waterfall

Când spun Cascada Ouzoud, instant mă duce gândul la Africa, soare, apă, curcubeie și maimuțe. Paradisul, nu alta! Unde mai ai ocazia să vezi combinația asta? Vorbele sunt deșarte, pozele sunt cât o mie de cuvinte.

Cascada Ouzoud

Pe lângă ce am enumerat, Cascada Ouzoud mai înseamnă și drumeții. Prin zonă sunt peisaje pitorești de-a dreptul. Să revin la traseu, de la baza cascadei se urcă spre dreapta pe scări din beton până sus de unde începe traseul. Peste tot aveți ocazia să faceți poze, să vă opriți să mâncați sau să vă achiziționați diverse suveniruri. Aici am băut cel mai bun suc de portocale din viața mea. Super gustos!

Cascada Ouzoud

Cascada Ouzoud

Apropo de suveniruri, ce m-a impresionat pe traseu, e că am fost opriți, eu cu iubita, de un marocan ce vindea covoare, preșuri și tot felul de pături. Deși nu doream să luăm nimic, am fost profund impresionat de gestul acestuia. Ne-a oferit și chiar a împachetat un covoraș mic, roșu, pe care i l-a făcut cadou iubitei. Omul era de o simplitate exemplară. Am refuzat politicos cadoul deoarece nu au viață chiar ușoară aici întreprinzătorii aceștia mici. În plus, bagajul pentru avion se anunța plin la refuz. Am stat în povești cu omul, ne-am făcut poze și ne-am bucurat de schimbul de experiențe. Numele său suna așa: El Kassimi Moulay Abdelaaziz. I-am promis că pun o poză cu el pe site când fac articolul cu Cascada Ouzoud. Deci, dacă sunteți prin zonă și doriți un suvenir de genul, vi-l recomand pe acesta. 🙂

Cascada Ouzoud

Ce m-a surprins iar puțin, deși era super cald, a fost răceala apei. Sub absolut nici o formă nu se putea să ajung aici la Cascada Ouzoud și să nu fac o baie. Erau mai mulți copii care tot săreau de pe o stâncă în apă, așa că, hop și eu. M-a surprins cât de rece era apa. Ceva în genul Tarniței, în luna aprilie-mai. Dar a fost plăcut și memorabil.

Cascades d'Ouzoud

Cascada Ouzoud

Evident, am făcut nenumărate poze, clipuri, dar nu am cum să le postez toate. Dacă ajungeți în Maroc, e obligatoriu să veniți și la Cascada Ouzoud. E unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale regatului.

Cascada Ouzoud

Excursiile cu agențiile sunt undeva de pe la 30-35 de euro în sus. Dar negociați. În plus, să fiți atenți că niciodată ghidul sau masa nu sunt incluse în prețuri exceptând dacă v-ați înțeles pentru aceasta sau e specificat în ofertă. Orice serviciu cât de banal, se plătește. Ceea ce e de fapt normal.

Nici nu mai știu ce voiam să mai scriu legat de Cascada Ouzoud. Sper că n-am uitat ceva important. Dacă aveți întrebări, în secțiunea de comentarii vă răspund cu drag.

Printre alte activități decât cele menționate în articol, mai puteți să vă dați cu barca la Cascada Ouzoud. Nu mai rețin prețurile dar ce vă pot spune e că vă plimbă doar câteva minute până la baza căderii de apă. Dacă nu vreți să înotați, atunci asta este o opțiune în cazul în care vreți să ajungeți cât mai aproape de cascadă. Dar o să vă udați și așa din cauza vânturării apei.

Cascada Ouzoud

De asemenea, există o peșteră care se poate vizita, dar nu am ajuns la ea. Sunt oameni care se aventurează pe stâncile umede din spatele căderii de apă. Eu eram în șlapi, așadar nu am avut ce face, că altfel probabil mă cățăram pe oriunde puteam. :)))

Cascada Ouzoud

În Maroc se vorbește franceza foarte mult. Evident, araba e limba oficială. Dar spun asta deoarece îmi plăcea cum sună numele în franceză: Cascades d’Ouzoud. Ca un fel de invitație parcă. Sau poate asta e doar în capul meu. 🙂

Cert este că, excursia aceasta a fost una dintre cele mai frumoase și mai împlinitoare. De fapt, nici nu pot alege între excursia în Maroc și cea din Emiratele Arabe. Mă gândesc oare cum va fi când voi decide odată să vizitez Thailanda și India…

Cascada Ouzoud

În final, Cascada Ouzoud îmi va rămâne pentru totdeauna în inimă. Este un loc spectaculos pe care vi-l recomand cu căldură.

No Comments

Post A Comment

nineteen − 4 =