Ait Ben Haddou – păreri, impresii
Ait Ben Haddou este unul din locurile deosebite văzute prin Maroc. Până recent numele acesta nu-mi spunea mai nimic, dar după vizita făcută aici mi-am dat seama că de fapt am văzut acest loc în o mulțime de filme. Chiar mi se pare mereu interesant când mă aflu undeva și descopăr că e de fapt un loc celebru.
Ait Ben Haddou este de fapt un fost sat fortificat ce se află în drumul ce merge spre deșertul african Sahara. Așa am ajuns și eu să văd locul acesta, pentru că de fapt mergeam spre Sahara, într-o tabără berberă.
Fortăreața a fost părăsită aproape în totalitate, aici mai trăind doar 4 familii care se ocupă cu vânzarea diverselor lucruri făcute manual aici. Poți vedea covoare, țesături, eșarfe, vase, genți și multe altele.
Majoritatea sătenilor locuiesc peste valea cu apă sărată ce desparte vechea fortăreață de un sat mai nou care le face viața mai ușoară. Când vin turiști se pun oamenii în mișcare și totul pare că nu ar fi cam părăsit. Aceeași poveste e când sunt filmări. Unii localnici sunt angajați pe perioada filmărilor și aceștia îți pot povesti tot felul în timpul vizitei.
Revenind la Ait Ben Haddou, arhitectura de aici este tipic marocană. Totul este aici alcătuit din pământ dar trebuie să admit că de la depărtare arată super fain. Probabil de asta a și ajuns locul să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Asta s-a întâmplat în 1987. Locul datează undeva de prin secolul al XVII-lea.
Ait Ben Haddou se află în provincia Ouarzazate la baza munților Atlas într-o zonă deșertică. Să fiu sincer, absolut defel nu mi-ar plăcea să trăiesc în așa loc. Ca vizită, este mișto și dă bine în poze, dar cam atât. Localnicii nu au viață ușoară pe aici din cauza solului și a climei. Apropo de poze, locul se vede superb de pe malul opus. Panorama de la începutul articolului este elocventă.
În excursia către deșertul Sahara (am pornit din Marrakech), noi am stat aici undeva la vreo 2-3 ceasuri. Urcarea până în vârful dealului se face cu un ghid, care e unul dintre localnici de fapt. Ghizii se plătesc separat în Maroc. Dar ce m-a surprins e că aceștia știu mai multe limbi. Ghidul care ne-a însoțit până sus vorbea vreo 4-5 limbi. Mi s-a părut admirabil pentru un localnic dintr-o zonă săracă să știe atâtea limbi străine.
Oamenii prin zonă sunt prietenoși și respectuoși. Evident, cei care comercializează diverse produse vor să te atragă să le cumperi marfa. Mie personal mi s-a părut Marocul foarte scump. Mai scump ca în Dubai, mai scump ca în multe părți pe unde am umblat. Ait Ben Haddou nu face excepție. Pentru o porție de tajine, mâncarea lor tradițională, se plătea 50-60 de lei. O porție de tajine constă într-o farfurie de cartofi fierți, bucăți de morcov, 2 felii de roșii, mazăre, puțin dovlecel și condimente. Practic câteva legume fierte ca să-ți amăgești foamea. Am mâncat doar o dată de probă. Sunt în schimb multe alte mâncăruri ce se pot încerca. Nu intru în detalii acum, am mai vorbit despre ele la articolul cu Marrakech.
Cum ziceam mai sus, Ait Ben Haddou este celebru pentru filmele care s-au turnat pe aici. Dintre acestea pot menționa unele super cunoscute: Iisus din Nazareth, Marco Polo, Giuvaerul Nilului, Mumia, Gladiatorul, Babel, Prince of Persia, Game of Thrones, Ali Baba, Indiana Jones și multe altele. V-am zis, locația dă excelent pe sticlă. Dacă treceți prin zonă, merită văzută fără discuție.
Eu am prins o zi foarte călduroasă când am fost aici de aceea vă recomand să aveți apă la voi. E zonă aridă, deșertică, care pe căldură cere apă, nu glumă. Sau excelentul lor suc de portocale. 🙂
Per global, mă bucur că am văzut locul acesta. Mereu mă gândesc când mă duc într-o excursie să văd cât mai mult din ceea ce mă interesează. Vreau să fac/probez/trăiesc locul respectiv. Nu se știe dacă vreodată mai ajung în locul respectiv iar bani am timp toată viața să tot fac.
Să nu uitați, dacă ajungeți prin Ait Ben Haddou, aproape totul se poate negocia. Asta e valabil prin tot Marocul de fapt. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da. 🙂
Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.
No Comments