Dubai, o destinație mai mult decât exotică

Dubai este un oraș superb, cosmopolit, cu o evoluție absolut fantastică. E al doilea oraș vizitat de mine în Emiratele Arabe Unite și m-a atins profund. Am fost de-a dreptul fascinat de amprenta lăsată de om asupra acestor locuri. Mi se pare că și numai numele sună perfect: Dubai.

Dubai

Dacă până în urmă cu vreo 20-30 de ani nu era mai nimic deosebit pe aceste meleaguri, acum vei fi de-a dreptul impresionat dacă vei vizita orașul Dubai.

Prima dată l-am văzut din avion, căci am aterizat pe aeroportul Al Maktoum. Am și recunoscut, deși era noapte, celebrul hotel de 7 stele, Burj al Arab. Acesta, cu forma sa inconfundabilă, parcă mă aștepta să-l admir.

Prea mult timp nu am stat în Dubai, deoarece am locuit în Abu Dhabi. Doar am aterizat aici, am decolat și ca plimbare am avut o zi la dispoziție.

E prea puțin ca să mă pot lăuda cu prea multe. Ce joc de cuvinte… Totuși, în scurtul timp petrecut în Dubai, am reușit să văd cele mai impresionante clădiri, mașini, să servesc masa într-un loc memorabil și să mă plimb printr-un mall uriaș.

Lamborghini

Excursia spre Dubai a început cu drumul către celebra insulă palmier, despre care văzusem atâtea emisiuni la tv. Unde era doar apă odată, acum se ridică deasupra valurilor această insulă, creată cu niște costuri colosale. Dar rezultatul este pe măsură.  Cea mai impresionantă clădire de aici, este hotelul Atlantis. Acesta tronează falnic în cel mai îndepărtat arc de cerc al insulei, asta dacă ne raportăm la poziția față de uscat. Construcția este superbă, foarte mare și cu personal de nota 10.

Baraian Cristian

Cum arabii pun accent tot mai tare pe turism, serviciile lor sunt excelente. Cum te dai jos din mașină, te simți ca o vedetă când vezi cum angajați ai hotelului vin și te invită înăuntru, de parcarea mașinii ocupându-se ei.

Aici am vizitat parterul hotelului, unde comerțul e în floare. Poți cumpăra bijuterii, suveniruri, haine din cașmir și altele. Chiar au aici și un acvariu imens, pe care l-am vizitat. Diversitate foarte mare în acesta. Pentru că-mi plac reptilele, mi-au căzut ochii pe un aligator albinos, pe care l-aș fi luat acasă. M-am mulțumit cu o poză. 🙂

Dubai

Prețurile sunt chiar rezonabile ținând cont unde te afli. După o plimbare prin Atlantis, am ieșit să văd împrejurimile. Hotelul acesta este magnific. Parcă eram în 1001 de nopți.

Dubai

Foarte curios mi s-a părut că m-am întâlnit pe plaja hotelului, cu o cunoștință veche pe care nu o mai văzusem de vreo 15 ani.  De la mine din oraș de altfel. Ce șanse să fi fost? Mda.

De aici am pornit spre Hotelul Burj al Arab, singurul hotel de 7 stele din lume. Pe acesta l-am văzut doar de afară; am înțeles c-ar fi deschis doar pentru clienți  sau cu rezervări. Știu însă din poze ce lux există înăuntru…

Burj al Arab

Aici, în zonă, se află 2 dintre cele mai spectaculoase parcuri de distracții din lume. Dacă aveți timp, nu le ratați. Eu nu am avut timp, dar am recuperat la alte parcuri din Abu Dhabi.

Fotografiile mele nu-s foarte strălucite, era bun un aparat mai bun. Ca o paranteză, mă distrează mereu cum sunt lăudate și promovate diverse atracții turistice. Poze absolut superbe, fără picior de om în cadru. Însă când ajungi tu la fața locului realizezi că ești doar un alt om într-o mare de oameni. :))) Ce funny. De aceea, multe din poze le mai tai, le ajustez că, nah… Dar ca idee vă zic asta, deși sunt sigur că știați.

Mai departe, am plecat spre cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa. Deși în Dubai e plin de zgârie nori, unul este deasupra tuturor. Burj Khalifa deține de ceva vreme acest record (2008) și dacă te afli la baza ei vei înțelege clar de ce. Efectiv construcția pare interminabilă. Îți dai capul serios pe spate pentru a o putea admira. Are nu mai puțin de 829,8 metri!

Dubai from top of Burj Khalifa

Pentru o vedere panoramică se poate urca, cu rezervare doar, la etajul 124 la restaurantul At.Mosphere. Cheltuiala minimă pentru a ajunge aici este de 200 de dirhami. Asta înseamnă cam 200 de lei. Eu aș fi urcat și pe zi și pe noapte, dar dacă am stat doar o zi și nu am avut rezervare, nu am mai fost. Dar merită, căci văd asta în pozele primite de la prieteni. Deci rezervare, să țineți minte.

Burj Khalifa

Ce e și mai interesant, e că pe fețele clădirii sunt amplasate lumini. Practic clădirea își schimbă culoarea mai mereu. Încet, rapid, de la roșu la albastru, la verde la toate nuanțele posibile. Nu pot să nu mă gândesc ce muncă titanică a fost necesară…

Burj Khalifa at night

Pe lângă aceste aspecte, aici se află și unul dintre cele mai mari mall-uri, precum și o celebră fântână arteziană dansatoare. Sau mai corect spus, fântâni arteziene.  Jocul jeturilor de apă, coroborat cu luminile superbe fac din această zonă un punct de interes deosebit.

Am avut norocul să iau cina chiar la restaurantul în aer liber de la marginea fântânii. Am avut parte de un show de neuitat. Cam la fiecare jumătate de oră, pe muzică, jeturile de apă încep să danseze frenetic timp de 3-5 minute. Spectacol de zile mari. Nici nu știi ce să faci. Să pozezi, să filmezi, să te uiți? 🙂

the dancing fountain Dubai

Aici am petrecut ceasuri bune. Efectiv nu-mi venea să mai plec. Dar trebuia. Nu înainte de a vizita Dubai Mall-ul și a cumpăra câte ceva. Apropo, au și aici un ditamai acvariul unde poți admira rechini chiar mari. Și ce mi se pare super mișto este că se poate negocia prin magazinele mall-ului.

Opulența este la ea acasă, e clar. Sunt bani foarte mulți aici și implicit se dezvoltă totul într-un ritm amețitor. Bravo lor.

Dubai Mall

Ce vreau să mai menționez aici, este că dacă studiați doar internetul  s-ar putea să nu fie prea în regulă. Adică, pozele existente deja, multe sunt absolut uluitoare. Totul, de pe oriunde din lumea asta, ne este prezentat într-o manieră atât de superbă și vandabilă, încât ne facem să ne dorim de multe ori cai verzi pe pereți, să zic așa pe șleau.

Eu mă gândesc mereu că e mai bine să rămân realist. Să nu am așteptări prea multe, prea pompoase, căci nu e constructiv. Dubai -ul este o zonă remarcabilă, deci mă simt recunoscător că l-am văzut. Admit că e o destinație ce aș revedea-o oricând, însă tot la România mă gândesc. 🙂

Prin Dubai se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Burj Khalifa, Burj al Arab, Atlantis-ul, Dubai Zoo, Moscheea Jumeirah, Insula Palmier, Insulele Lumii, Fântâna dansatoare, aqua-parkuri și multe altele.

– mai departe: Abu Dhabi, Al Ain, Sharjah, Ferrari World, Emirates Palace, etc.

Activități ce se pot face în Dubai:

– de toate, bani să ai. 🙂

La modul serios, aici chiar ai enorm de multe de făcut. De la vizitarea impresionantelor construcții la cele mai tari parcuri de distracție, cluburi, acvarii, plaje, moschei, mall-uri și lista poate continuu mult și bine.

Drum bun spre Dubai!

 

No Comments

Post A Comment

seventeen − 8 =