Lacul Dracului
Când am auzit numele de Lacul Dracului și Cheile Nerei, am știut clar că vreau să văd aceste meleaguri. Când adori natura, o adori cu tot ceea ce îți oferă ea. Nu prea ai cum să nu te bucuri de orice loc mai deosebit cum este și acesta.
Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din România. Acesta este considerat monument al naturii. Lacul se află în Munții Locvei, în județul Caraș Severin. Îl găsiți pe traseul Cheilor Nerei, pe malul stâng al râului. Împreună cu cheile fac parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.
Lacul Dracului are o suprafață de aproximativ 700 m², cu o adâncime între 9-12 metri. Pe internet se găsesc mărturii cum că ar fi mult mai adânc, chiar fără fund. Localnicii spun că oricine se încumetă să se scufunde în apele lacului nu mai iese niciodată la suprafață. Alții mai realiști susțin că datorită canalelor subterane se nasc tot felul de curenți periculoși care ar putea provoca dispariția unui om. Evident, dacă nu este echipat corespunzător pentru scufundare. Cine știe…
Formarea lacului s-a produs datorită prăbușirii tavanului Peșterii Dracului. Inițial lacul a fost subteran, așa că prăbușirea a dus la apariția acestuia la suprafață. Un aspect ce poate doar să încânte turiștii ce-l vizitează. Peștera este greu accesibilă, în timpul ploilor abundente fiind de nepătruns, deoarece se inundă complet.
Apa de aici are nuanțe absolut deosebite de albastru-verzui. Ele depind de regulă de culorile cerului care sunt oglindite în lac. Seamănă cu Lacul Ochiul Beiului dar nu este la fel de transparent. Și este mai mare. Oricum , mie personal culoarea lacului mi se pare de basm, magică oarecum. Ca toată zona de altfel. Lacul este alimentat în principal de apele râului Nera prin diverse canale subterane. Dar și de ploi. Sunt și pești aici, păstrăv dacă nu greșesc. Dar pescuitul e interzis. 😛
Numele de Lacul Dracului se spune că ar fi apărut în urma unei povești ce-l are ca subiect pe dracul.
Cică într-o bună zi, unui păstor ce își plimba liniștit caprele pe malul râului, în apropierea lacului, îi apăru dracul în față. Diavolul îi propune un rămășag păstorului. Mai exact să vadă dacă poate să-i frigă un pește fără ca acesta să se îndoaie în foc. Păstorul nu se pierde cu firea. Acceptă și la rându-i îi propune dracului să-i frigă capul unei capre, fără ca acesteia sa-i apară vreun rânjet în foc. Păstorul ia peștele și înfige în acesta o țepușă, reușind să-l frigă fără să-i schimbe forma. Dracul , însă, oricum a încercat cu capul de capră, nu a reușit să împiedice apariția rânjetului datorat căldurii focului ce făcea carnea să se ridice, dezvelind astfel dinții caprei. Dându-și seama că pierde pariul în fața păstorului, dracul se aruncă de supărare în apele lacului. De atunci așa i-a și rămas numele: Lacul Dracului.
Traseul către acest lac se poate face prin mai multe părți. Dinspre Șopotu Nou, dinspre Sasca Română, marcaj cu bandă roșie, de la Podul Beiului sau peste dealuri din Cărbunari.
Eu mi-am lăsat mașina la Podul Beiului. Vizitasem în ziua precedentă Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița, deci mi-a fost mai convenabil. Am pornit dimineața devreme prin Cheile Nerei spre Cantonul Damian, cu destinația Lacul Dracului. Inițial voisem să fac traseul acesta dus-întors. Dar mi-a luat destul de mult timp până am ajuns la lac, cred ca vreo 7-8 ore. Așa că am decis la întoarcere să fac alt traseu. Am urcat dealul ce duce înspre Cărbunari. Apoi am trecut pe lângă Ogașul Porcului. Pentru că nu prea sunt marcaje am și greșit traseul o dată. Dar nimic grav. Iar după vreo 3 ore de mers am ajuns în Cărbunari. De aici am plătit pe cineva care m-a dus cu mașina prin Sasca Montană până la Podul Bei. Simplu. De aici aveam eu de mers mai departe înspre Moldova Veche în aceeași seară. 🙂
De menționat că sunt vipere cu corn prin zonă. Că se trece și prin apă iar dacă au fost ploi multe, Nera poate să te surprindă neplăcut. Deci atenție. Se merge și prin zona denumită “La Cârlige”, și printr-o porțiune prevăzută cu lanțuri. Vorbim totuși de unele dintre cele mai sălbatice chei din România. Vă sugerez să aveți bocanci, apă și mâncare destulă. Traseul nu este foarte greu, dar nici ușor. În schimb, e lung. Dar frumos. 🙂
Un aspect negativ legat de Lacul Dracului este că ar putea fi afectat nivelul apei. Asta dacă se aprobă construcția microcentralelor pe râul Nera. Aspect pe care eu personal îl consider distructiv. Lacul Dracului are nenumărați vizitatori și asta ar fi frumos să rămână așa. Sunt curios ce va fi pe viitor.
Până una alta, mă gândesc la următoarea tură prin zona aceasta. 🙂
Prin zonă se pot vizita următoarele:
– în apropiere (prin trecere): Cheile Nerei, La Tunele, Cantonul Damian, Poiana Meliugului.
– puțin mai departe: Cascada La Văioaga, Beușnița, Șușara, Lacul Ochiul Beiului.
Activități ce se pot face lângă Lacul Dracului:
– rafting pe Nera, poze și filmări, ture pe munte.
Aura-Maria-Daria Munteanu
Posted at 08:01h, 09 iulieBuna, ai putea te rog sa imi spui unde mai exact ai ajuns in Carbunari? Planuiesc sa fac traseul incepand de acolo, insa nu gasesc pe internet de unde exact incepe traseul.
Cristi
Posted at 18:31h, 14 iulieBuna. Sincer nu prea pot deoarece a fost prima si unica data cand am ajuns in Carbunari. Dar daca ajungi acolo imposibil sa nu iti spuna localnici pe unde sa mergi. Este drum marcat, mai slab la vremea aceea dar poate acum e mai bine. Nu stiu sa zic. Trebuie mers si vazut.