Stufărișul de la Sic

Stufarisul de la Sic este o rezervație de tip avifaunistic, din comuna Sic, județul Cluj. Stufarisul de la Sic este interesant prin prisma faptului că aici se află cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Stufarisul de la Sic este casă, loc de cuibărit sau hibernare pentru numeroase păsări și alte animale. De aceea, rezervația a mai căpătat numele de Delta Clujului sau Delta Transilvaniei.

Stufarisul_de_la_Sic

Stufarisul de la Sic se află la nici 50 de km de orașul Cluj-Napoca. Vă recomand să alegeți traseul Cluj-Napoca – Răscruci – Gherla  – Lacul Știucilor – Stufarisul de la Sic, deși e mai lung puțin. Șoseaua pe varianta mai scurtă, Cluj-Napoca – Jucu – Coasta – Sic, este distrusă. Din păcate eu pe aici am venit în toamnă, că nu m-am interesat în prealabil de drum. Rezervația se află pe partea stângă dacă veniți dinspre Gherla.

Stufarisurile de la Sic

La Stufarisul de la Sic regăsim zone de stepă, sărături, pajiști, păduri și logic, stufăriș și papură. De asemenea sunt și zone mlăștinoase și iazuri. Toate acestea ascund o biodiversitate remarcabilă.

Stufarisul de la Sic

Pentru a traversa rezervația, sătenii din Sic au amenajat și întrețin, o punte lungă din lemn, 2 foișoare și un turn. Personal, am tot respectul pentru acest fapt. Datorită acestei punți m-am putut bucura de liniștea și farmecul acestui loc. Mai ales că erau doar câteva persoane aici. De vis…

Stufarisul de la Sic

Foișoarele din rezervație sunt loc perfect de servit masa, stat la umbră sau relaxare. Aici găsiți și descrieri ale păsărilor care trăiesc în zonă. În turn se poate urca pentru o privire mai amplă a stufărișului. Mă rog, o parte din el, căci Stufarisul de la Sic este mult mai întins decât se vede. Zona vizitată este cât lungimea punții (câteva sute de metri), dar totalul rezervației e undeva la 260 de hectare.

Stufarisul de la Sic

Stufarisul de la Sic

La Stufarisul de la Sic s-au observat păsări rare, ca buhaiul de baltă, stârcul pitic, stârcul de noapte, egretă, pițigoiul de stuf. La acestea se adaugă și răpitoare, precum eretele de stuf, buha și șorecarul comun. Eu nu am avut norocul să văd nimic, decât libelule. Totul părea cam uscat și relativ pustiu, deși era cald.

Stufarisul de la Sic

Dacă vizitați locul, să vă luați aparate foto cu zoom mare, poate aveți șansa să zăriți ceva păsări. Locul este perfect și pentru ședințe foto. Am văzut o mireasă care dădea bine în peisaj. Meritul stufului, clar. 🙂

Stufarisul de la Sic

Stufarisul de la Sic este efectiv o oază de liniște și plăcere. Marea de stuf de aici te rupe total de agitația orașului. Este o zonă ideală, ce alungă stresul cotidian. O să revin la vară pentru a cerceta locul mai amănunțit. 🙂

Aventura in Romania

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacul Știucilor, Mănăstirea Nicula, Castelul Banffy din Bonțida, Orașul Gherla, Biserica Reformată-Calvină (monument istoric din secolul al XIII-lea).

– puțin mai departe: Rezervația Valea Legiilor, Orașul Cluj-Napoca, Lacul Țaga.

Activități ce se pot face la Stufarisul de la Sic:

– observarea păsărilor (birdwatching), relaxare, poze și filmări.

No Comments

Post A Comment

two × two =