Salina Praid, județul Harghita

Salina Praid este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute saline din România. Anul trecut am revăzut-o după aproape 10 ani. Pozele nu sunt foarte strălucite căci sunt făcute cu telefonul, dar mă revanșez cu proxima ocazie. 🙂

Salina Praid

La Salina din Praid se ajunge lejer, deoarece e chiar în localitate. Singurul aspect de care depinde vizitatorul este că accesul în mină efectiv se face cu autobuzul. Este un autobuz ce face 2 ture pe oră dus-întors. Drumul durează câteva minute doar și gata, vă aflați în buricul pământului. Lungimea traseului este undeva la 1,3 km cu o adâncime de peste 120 de metri.

Salina Praid

În apropiere de salină funcționează și un ștrand, dar nu rețin dacă au legătura una cu alta. Am fost și la ștrand (e apă sărată, deci perfectă pentru cei ce nu știu înota, deoarece apa te ține la suprafață) dar fiind pe fugă am stat vreo 2 ore doar. Intrarea în ștrand a fost 20 de lei, iar intrarea în salină, 30 de lei. Orarul de vară e zilnic între 08-20, ultima intrare fiind la 18:50. Iarna e doar până la ora 16.

Salina Praid

Aceste 2 obiective sunt atracțiile principale din Praid. Mai este și o mocăniță prin zonă, dar nu am fost cu ea. Ca să nu uit, menționez și drumul 13B, care vine dinspre Gheorgheni și este de vis. O plăcere să conduci pe aici.

La Salina Praid se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Aceasta a ieșit la suprafață și a format cunoscutul Deal al Sării, plin de rocă și stâncă albă crestată (altitudine 576 m). Începutul extragerii de sare de aici e de pe vremea romanilor. În acele timpuri, sarea era o valoroasă marfă de comerț.

Salina Praid

Pe vremuri, sarea se extrăgea la Salina Praid cu icuri de lemn. Ulterior s-a modernizat totul. În urma extragerii sării, s-au format spații subterane imense, unde temperatura (16 °C) și umiditatea sunt relativ constante. Să nu coborâți în salină doar în tricou că vă va fi rece.

La Salina Praid  se practică tratamente medicale de multă vreme, informații legate de acest subiect putând fi citite pe afișele din subteran. Chiar mă uit la o poză făcută jos în salină și citesc că aici vin câteva sute de mii de vizitatori anual. Mulți dintre aceștia sunt pentru speleoterapie. Asemănător cu Salina de la Turda de altfel. Pe lângă tratamente, la Salina Praid se pot face multe alte lucruri, în special pentru copii. S-au amenajat diverse terenuri de joacă, cățărări, un mic cinema 3D, un muzeu și chiar o capelă. Există semnal la telefon, internet, prize și tot tacâmul.

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid are în componență mai multe mine, cele mai importante fiind Mina Gheorghe Doja, Mina Iosif și Mina Paralelă. Ca și comparație, Salina Turda îmi place mult mai mult, dar gusturile nu se discută.

Nu departe de Salina Praid se află celebra stațiune Sovata. Aici puteți vedea Lacul Ursu, cel mai mare lac heliotermal din lume. De asemenea, există o cale ferată pentru mocăniță. Am fost și pe aici, dar detalii într-un alt articol. Vă recomand să vizitați zona, nu o să regretați.

Salina Praid

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere:  Dealul Sării, ștrandul cu apă sărată.

– puțin mai departe: Stațiunea Sovata, Lacul Ursu, mocănița, centrul de ceramică și olărit din satul Corund.

Activități ce se pot face la Salina Praid:

– vizitarea în sine a salinei, tratamente, agrement, poze și filmări, relaxare, cazări pensiuni, achiziții suveniruri și altele.

No Comments

Post A Comment

four × three =