Lacul Iezer sau harta României creată de natură

Lacul Iezer este poate cel mai cunoscut lac din Munții Rodnei. Acesta are un aspect inedit. Cum spune și titlul, Lacul Iezer are aproape forma României. Bine, hai, cu puțină imaginație. 🙂

Lacul Iezer

Este un lac glaciar situat chiar sub cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, anume Pietrosul Rodnei. Eu am vizitat lacul o singură dată, chiar în această vară, când am urcat pe Pietrosul.  Lacul este situat la altitudinea de 1825 de metri. Are o suprafață de 3450 de metri pătrați cu o adâncime maximă de 2,5 metri.

Muntii Rodnei

Lacul atrage mulți turiști atât datorită formei sale cât și a poziționării. Cine nu vrea să facă traseul spre minunățiile astea din Orientali?…

Lacul Iezer

Spre lac se poate ajunge din stațiunea Borșa. Traseul este unul scurt. Este adevărat că e doar urcuș, dar chiar merită.  Înainte de lac se află stația meteo și zone de campare. Există o porțiune unde se poate face focul. Asta m-a surprins puțin, pentru că de regulă foc nu se face pe munte. Dar în Munții Rodnei sunt vreo 3-4 locații unde focul este permis.

Când ajungi la Lacul Iezer e obligatoriu să faci un popas, dacă ai alte destinații, evident. Lacul îți încântă efectiv sufletul. Este superb, cu o apă clară și cu marmote roind în jurul său. Exact, marmote, căci am văzut vreo 4 în nici 5 minute.  Căldarea în care se află lacul, munții semeți,  liniștea, iarba verde și cerul azuriu te fac să-ți amintești de poeziile lui Eminescu. Îți vine să te întinzi pe jos și să te bucuri de natura  manifestată la superlativ.

Pietrosul Rodnei

Eu am fost primul turist ajuns sus la lac în ziua când l-am vizitat. Mi-am dorit mult să fiu doar cu muntele, lacul și fauna locală. Speram și la o capră neagră dar nu a fost să fie.

Vreau să vă zic că Lacul Iezer, după cum se poate vedea din poze, are forma menționată doar dacă este privit de sus. Trebuie să urcați puțin pentru a-l putea admira în toată splendoarea.

Baraian Cristian

Și o amintire pentru site-ul nostru drag. 🙂

Aventura in Romania

Traseul spre lac se face pe bandă albastră și durează cam 2 ore. Mie atât mi-a luat și chiar nu m-am grăbit. Din contră, mă mai opream pe ici pe colo să culeg afine. În perioada iulie-august e plin de afine pe aici.

Aceasta minune a naturii este inclusă în patrimoniul UNESCO. Asta datorită diversității de aici, atât ca floră cât și ca faună.  Puteți admira gențiana punctată, anemona alpină, bujorul de munte sau chiar floarea de colț. Ca faună, dacă aveți noroc o să zăriți marmote, poate capra neagră sau acvila de munte.

În încheiere ce să vă mai spun? Vizitați Lacul Iezer și dați-mi un feedback ulterior. Sunt ferm convins că o să-l aveți în minte pentru totdeauna.

Lacul Iezer

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Borșa, Pietrosul Rodnei, Mănăstirea Pietroasa, Lacurile Buhăescu, flora și fauna locală.

– puțin mai departe: Cascada Cailor, Lacurile Lala Mare, Lala Mică și Știol, Vârful Ineu.

Activități ce se pot face la Lacul Iezer:

–camping, poze și filmări, relaxare, drumeții montane, parapantă.

8 Comments
 • Lavinia
  Posted at 19:19h, 27 februarie Răspunde

  Bună seara! Oare in luna Mai încă este zăpadă acolo? Mulțumesc.

  • Cristi
   Posted at 00:58h, 01 martie Răspunde

   Bună seara. Depinde mult de vreme, dar uneori pe munții înalți persista zăpada până în iunie. Anul trecut în Rodnei am văzut zăpadă la mijlocul lui iulie. Bine, mă refer la mici porțiuni, nimic care să încurce drumețul. Cred că vă puteți duce liniștită la Iezer în mai. Oricum, puteți studia vremea înainte și eventual întrebat cabanierul de la releu. Poate găsiți vreun nr. de telefon pe net. Succes!

 • Cristina
  Posted at 15:01h, 05 septembrie Răspunde

  Buna ziua. Va referiti la Manastirea Pietroasa, nu? Multumesc!

  • Cristi
   Posted at 23:38h, 07 septembrie Răspunde

   Bună. Exact despre ea e vorba.

 • COnstantin
  Posted at 12:32h, 25 august Răspunde

  Salut, se poate ajunge cu un duster pana la manastire(schitul borsa)? sau se poate merge pana la statia meteo?

  • Cristi
   Posted at 12:22h, 30 august Răspunde

   Salut. Cand am fost eu se putea. Am urcat cu masina cu garda joasa. Nu ar trebui sa ai probleme din punctul acesta de vedere.

 • Gabriela
  Posted at 15:04h, 28 iulie Răspunde

  Salut! De unde anume ai plecat pentru a face traseul de 2h? In majoritatea informatiilor pe care le gasesc, citesc doar de 4h pe banda albastra.
  Multumesc

  • Cristi
   Posted at 10:02h, 10 august Răspunde

   Am plecat de la Manastire, unde mi-am si lasat masina. Am mers destul de bine, nu pot sa zic ca m-am grabit foarte tare. 4 ore mi se pare mult sa faci pana la lac… in 4 ore ajungi pana pe Pietrosul Rodnei. Depinde cum mergi. Sunt unele trasee la care am scos jumatate din timpul afisat iar la altele am depasit chiar cu mult. Sunt “n” variabile.

Post A Comment

10 + five =