Deșert safari cu cămila

Deșert safari cu cămila! Erg Chebbi pe cămilă! Merzouga și deșertul african! Pe cămilă prin Sahara! Așa sunau o mulțime de anunțuri de pe net înainte de a ajunge în Africa. Mă documentam despre o treabă de acest gen. Evident că eram curios de cum ar decurge experiența asta. În 2016 fusesem în Emiratele Arabe Unite și mă urcasem acolo pe o cămilă, tot prin deșert. Nu mi s-a părut nu știu ce atunci, dar acum era vorba și de o noapte petrecută la cort, sub cerul saharian. Pe lângă asta aveam parte de un drum mai serios pe cămile, o seară care includea o cină tradițională cu specific berber, plus că aveam șansa să văd un cer negru, nepoluat, potrivit pentru fotografierea Centrului Galactic.

Deșert_safari_cu_cămila

Deșert_safari_cu_cămila

Deoarece în Maroc urma să locuiesc la niște prieteni am zis până la urmă că voi aștepta să fiu sfătuit acolo legat de acest deșert safari cu cămila. Nu de alta, dar cu siguranță ei ar fi știut mai bine ce și cum. Clar, așa a și fost. Pe lângă că am aflat tot felul de informații, chiar ne-au obținut și o reducere plus locuri pe scaunele din față ale microbuzului cu care ne-am deplasat până la limita deșertului.

Deșert_safari_cu_cămila

Concret, excursia a costat 75 de euro de persoană și a durat 3 zile. Traseul a fost următorul: MarrakechAit Ben Haddou – Quarzazate – Dades Valley – Imzzoudar – Tinghir – Merzouga – Erg Chebbi (punct final deșert safari cu cămila).

Deșert_safari_cu_cămila

Drumeția asta era undeva la vreo 600 de km doar dus. Urma să traversăm Munții Atlas, nenumărate localități mici, porțiuni deșertice, până aproape de granița cu Algeria. Cele 2 nopți de cazare urma să le petrecem la un hotel mic din Dades  Valley (Hotelul Kasbah de la Vallee) și una la cort, în deșert. Ceva mai amplu față de cum a fost la deșert safari-ul cu mașina în Emirate.

Deșert_safari_cu_cămila

Deșert_safari_cu_cămila

Mâncare aveam asigurată două cine și un mic dejun. Pentru restul de mese ne-a dus ghidul pe la diverse localuri și chiar ne-am căutat noi ce să mâncăm.

Omleta berbera Africa

Omleta berbera.

Acest deșert safari cu cămila a reprezentat una din dorințele mele privind obiectivele Marocului. Totuși, deși în proporție de 90% mi-a plăcut maxim excursia aceasta, 10 procente, nu prea. Spun asta deoarece cămilele mi s-au părut cam chinuite. Mă refer la faptul că sunt legate de picioarele îndoite, strâns, toată noaptea. Mi s-a părut cam mult pentru bietele animale.

Maroc_Deșert_safari_cu_cămila

Aventura in Romania

În plus, călăritul cămilelor îți cam rupe fundul pe românește. La întoarcere chiar m-am dat jos de pe cămilă. De fapt, am fost singurul care a ales să meargă pe jos prin nisipul deșertului decât călare. Colac peste pupăză mi-am mai rupt și pantalonii în fund. :))

Africa Aventura in Romania

Evident, e de înțeles de ce se mai folosesc cămilele. Prin deșert cam nu prea ai cu ce să mergi fără bătăi mari de cap. Cămilele sunt perfect adaptate pentru viața în așa condiții.

Deșert_safari_cu_cămila

Deșert_safari_cu_cămila

Revenind, acest deșert safari cu cămila, toată treaba de fapt, a durat undeva la vreo 14-15 ore. Plecare de la mașină după-masa pe cămile, campat la zona de corturi într-o vale, gătit, mâncat, pozat, cântat, discuții, somn și retur. Am fost un grup de 10 oameni plus niște marocani tineri, însoțitorii noștri.

Deșertul Sahara

Dacă rețin bine, au fost 5 spanioli, un cuplu de englezi, o chinezoaică sau japoneză (asta nu mai știu că toți seamănă, scuze :P) și eu cu iubita plus marocanii. Localnici simpli, dar care știau mai multe limbi. Eu noroc că mai înțeleg și puțină spaniolă că așa am putut discuta cu toți. 😊

Deșert_safari_cu_cămila

Corturile de care am tot zis sunt de fapt foarte mari, cu cuverturi groase așezate pe jos și pe laterale pentru a oferi protecție contra vântului. Chiar a fost super ok. Pozele sunt elocvente.

Deșert_safari_cu_cămila

Cerul a fost deosebit căci am putut vedea Centrul galactic deși au mai fost și câțiva nori. Dimineața a fost chiar umed și a picurat puțin ceea ce m-a surprins. Că nah, totuși e deșert. Apropo de deșert, Erg Chebbi, după cum îi spune și numele e un erg care e la limita Saharei. Zona e foarte vestită în Maroc. Pe vremuri pe aici treceau des caravanele cu mărfuri.

Deșert_safari_cu_cămila

Acest erg este destul de întins, cu o lățime de 6-7 km și o lungime de 28-30 de km. Foarte multe agenții de turism din Merzouga oferă acest tip de serviciu – deșert safari cu cămila. Toate iau turiștii pentru o noapte la cort în interiorul ergului. Poate nu știți toți ce e ală un erg dar vă zic eu că-mi amintesc de pe a 6-a de la geografie. Ergul este o zonă deșertică mai mare formată din dune de nisip. Simplu.

Una din mâncărurile tradiționale din Maroc este Tajine. Ea constă din legume fierte sub capac plus mirodenii. Dar pe lângă asta în acest deșert safari cu cămila au fost servite și cărnuri, bere, ceai. Apropo de ceai, ceaiul de mentă marocan este celebru și foarte, foarte bun. Chiar vă recomand, dacă ajungeți în Maroc, consumați ceai de mentă și suc de portocale proaspăt. Un deliciu!

Câteva poze și cu Galaxia, dacă tot am menționat-o.

Sahara Milky Way

Africa Milky Way

Nu mai rețin la cât ne-am culcat, dar după câteva ore de povești ne-am retras în cortul nostru pentru somn. Nici nu mai rețin cum a trecut noaptea. Dimineața la 6 am fost în picioare. M-am mai plimbat pe lângă cort, ne-am spălat puțin și ne-am făcut bagajele pentru  plecare. Pe la 7 am pornit spre locul de unde pornisem cu o seară înainte: Localul ’’Lac du Sahara’’, așa se numea destinația noastră.

Cum am spus mai sus, am ales să merg desculț prin nisipul deșertului. Cred că, cămila mea a fost tare relaxată, la fel și fundul meu. 😊)) Oricum, așa am avut ocazia să mai fac poze deși vremea era total nepotrivită. Înnorat, cețos și vânt cu nisip pe alocuri.

Deșert_safari_cu_cămila

Una peste alta a fost o experiență inedită acest deșert safari cu cămila. Nu pot să zic că m-a dat pe spate, dar ținând cont de câte am văzut în cele 3 zile cât am traversat Marocul pe lățime, a fost frumos și am rămas cu amintiri plăcute. Despre unele locuri am mai scris pe site, despre altele voi scrie în viitor.

No Comments

Post A Comment

four + 11 =