Jeep safari prin deșert în Emiratele Arabe Unite

Jeep safari, denumit de unii și “dune bashing’’, este de fapt un fel de off-road cu mașini mari de genul Toyotei Landcruiser. Cel puțin în Abu Dhabi cam asta e treaba.

Jeep safari

Tradus, dune bashing înseamnă o izbitură/trântire/ciocnire de o dună de nisip. Logic, ținând cont că la acest jeep safari exact asta s-a făcut, ne-am cocoțat pe toate dunele și ne-am înfipt în nisip roțile. Foarte funny și cu un nivel ridicat de adrenalină. Bine, asta depinde mult de șoferul care conduce jeep-ul, dar eu am prins un șofer excelent. O să postez și un clip curând ca să vedeți, deși senzațiile pot fi doar trăite.

Jeep safari

Jeep safari-ul nu mi-era inițial pe lista cu obiective când am fost în Emiratele Arabe Unite, dar l-am primit cadou și nu am putut refuza. 😛

Să o luăm cu începutul. Jeep safari-ul apare pe lista majorității agențiilor din Emirate. Excursia a fost găsită rapid pe internet și la fel de rapid am avut un Landcruiser care ne aștepta în fața hotelului pentru a ne duce unde altundeva decât în deșert? Să fiu sincer, eram tare curios cum e nisipul aici, ce vegetație este și chiar speram la un apus mișto.

Jeep safari

Prețul excursiei nu îl știu, dar căutând pe internet vă pot zice că acestea sunt în jur de 50-80 de euro. În dirhami, moneda Emiratelor, vine în jur de 200-300. Cam tot atât și în lei, dirhamul fiind aproape la același nivel cu leul.

Pentru această sumă, ai inclus în primul rând, transport tur-retur din fața hotelului/cazării la tabăra beduinilor, care este punctul final al ieșirii. Ai masă asigurată, dune bashing-ul, vizitarea unei ferme de cămile și altele pe care mai bine le enumăr în ordine.

Jeep safari Abu Dhabi

Principalele activități făcute, incluse în preț:

– drumul, care durează în jur de vreo oră cu oprire la o fermă de cămile, unde e și prima pauză. Cămilele sunt animale foarte comune în lumea arabă.

Jeep safari

– jeep safari sau pe românește, ture cu mașina peste dunele de nisip: a fost super mișto, de vreo 2 ori chiar am crezut că ne răsturnăm cu siguranță, dar surprinzător, nu am făcut-o. Cauciucurile jeep-ului se dezumflă parțial pentru un plus de aderență și apoi șoferul chiar nu are milă de mașină, o forjează până se încinge de apoi stăm cu capota ridicată pentru răcirea motorului. Totul pentru distracția turistului. Așa da… Aici e o altă pauză de pozat și luat pulsul deșertului.

Jeep safari

Jeep safari

– plimbare pe cămilă: am zis să o fac și pe asta, dar nu vă așteptați la cine știe ce. A fost scurtă tare dar mie mi-a fost totuna.

Plimbare cu camila

– vizitat o tabără de beduini, unde au avut loc următoarele activități din listă. Mi-a plăcut aici că aveau covoare pe jos pe nisip, perne tradiționale pe care te puteai relaxa ca la mama acasă.

Jeep safari

Jeep safari

– dat cu placa pe dunele de nisip (sandboarding – au ei plăci în tabără). Aici vă sugerez să aveți sandale sau ceva de genul căci nisipul e necruțător și vă intră peste tot.

Jeep safari

– cină sub stelele deșertului. Mâncare tradițională, dar nu numai, pe scurt multă și bună.

– probat haine tradiționale. Seturi întregi de haine atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Probat, fotografiat, terminat. Poza e grăitoare. Calitate prea mare nu au pozele deoarece aveam un aparat relativ slab la mine și nici eu acum 2 ani nu eram un fotograf prea bun. 🙂

Baraian Cristian

– dans, belly dance mai concret, făcut de o femeie albă. Sigur nu era arăboaică tipa, deși mi-ar fi plăcut să văd una dansând. Aici am o amintire plăcută și jenantă, să zic așa. Să v-o spun să nu v-o spun!?… Hai că v-o zic.

Cred că în total erau vreo 35 de oameni cu toții, poate 40. Deși majoritatea stăteam pe nisip, pe covoare, lângă platoul unde urma să se danseze, pe cine credeți că a pus ochii femeia ca să-l ia la dans? Oh, boy! Da, pe mine. A venit tipa glonț în fața mea de zici că aveam miere pe mine, m-a luat de mână, m-a așezat în fața ei și m-a pus să dau din șolduri. Aoleu, ce momente! Niște pahare de vin servite înainte ar fi fost binevenite. 🙂 Doar un minut a durat dansul că apoi au fost invitate la dans femeile prezente. Bine că am scăpat. Oricum, de acum știu ce să fac când se anunța dans în schemă: fug rapid și mă ascund pe undeva. 🙂

Jeep safari

– fumat tradiționala Shisha, o narghilea de fapt. Pentru mine, nu suna prea sănătos, dar am încercat-o că deh, nu toată ziua ma aflu în vizită la beduini. Mai mult ca sigur că e mai bună ca ce avem noi prin țară, dar eu neavând termen de comparație, nu mă pot pronunța. Aspectul plăcut a fost că totul era într-o liniște exemplară. La un moment dat chiar s-au stins luminile (intenționat) și puteai simți că te poți contopi cu natura. Relaxare totală…

Jeep safari

Neinclus în prețul inițial a fost o plimbare cu atv-ul: o raită scurtă de 10 minute prin deșert, dar interesantă și ieftină. De asemenea, băuturile, ceai, sucuri, apă au fost contra cost dar cu prețuri rezonabile. Femeile pot opta pentru un tatuaj cu henna. Acesta, din ce știu, ține undeva la vreo 2 săptămâni și poate fi super artistic, depinde doar de imaginația desenatorului.

Jeep safari

La capitolul poze, arabii/beduinii nu au treabă și stau relaxați la pozat. Cred că le și place la unii.

Ca să nu uit, am putut admira apusul de soare de pe o dună de nisip. Frumos, dar datorită prafului deșertic cerul nu părea foarte clar, limpede. Asta e o problemă prin țările arabe deoarece nisipul e peste tot efectiv.

Jeep safari

Cam toate acestea au durat undeva la 4-5 ore, plus transportul. Vreo 6-7 ore în total.  O după-masă chiar plină aș spune.

În concluzie, jeep safari-ul trebuie să fie pe lista voastră dacă ajungeți pe aici. Sunt niște experiențe care le faci poate o dată în viață.

Baraian Cristian

Acum la ora la care scriu acest articol, am deja rezervate bilete spre Africa, în Maroc. Sunt curios ce jeep safari au marocanii. Îmi doresc tare mult să și petrec o noapte prin Sahara. Să vedem cum va fi. O să revin cu articole de genul după luna septembrie. Până atunci, călătorii superbe vă doresc!

No Comments

Post A Comment

two × three =