Creasta Cocoșului, Munții Gutâi

Creasta Cocoșului este o formațiune muntoasă crenelată, destul de cunoscută din Munții Gutâi. Forma ei m-a făcut să-mi doresc să o escaladez de când am văzut-o prima dată prin poze, pe net. Cum am însă o ditamai lista de obiective turistice (atât naturale cât și antropice) de văzut/vizitat/parcurs, am tot amânat dar până anul acesta. 🙂

Creasta Cocoșului

Într-o frumoasă zi de mai, după ce rămăsesem o noapte prin Maramureș, am dat o fugă cu fratele meu până pe Creasta Cocoșului. Acest nume vine de la asemănarea izbitoare a muntelui cu creasta unui cocoș. De la depărtare se vede perfect.

Creasta Cocoșului

Puncte de belvedere sunt atât din Pasul Gutâi cât și de pe traseu. Eu am putut admira creasta și de pe balconul camerei de unde am fost cazat în Desești la pensiunea Irina, pe care o recomand cu căldură. Am fost omeniți acolo ca la carte cu mâncare tradițională făcută la casă. Nota 10!

Creasta Cocoșului

Creasta Cocoșului

Apropo de Pasul Gutâi, drumul este perfect și e o plăcere să-l parcurgi la volan. Drumul fusese pentru mine ani de zile un motiv să tot amân drumeția pe Creasta Cocoșului deoarece era nasol. Acum, asfaltul e super bun iar muntele vă așteaptă. 🙂

Creasta Cocoșului

Traseul până pe Creasta Cocoșului, cel cu pornire din Pasul Gutâi, este unul relativ ușor cu o scurtă urcare mai serioasă pe final, dar nimic prea solicitant. Ca și durată e undeva la vreo 2 ore doar dus și este marcat cu bandă roșie. Mă rog, pe acesta l-am parcurs eu. Mai sunt rute pe cruce albastră din Mara sau pe cruce roșie din Breb. Până în Pasul Gutâi cred că oricine știe cum să ajungă – trăiască Maps-ul. 😛

Creasta Cocoșului

Menționez că intrarea pe traseu se face chiar de lângă hanul de la șosea ce se află în construcție. E ditamai parcarea în zonă, nu se poate rata locul.

Creasta Cocoșului are o altitudine maximă de 1428 de metri și are o lungime de vreo 2-3 sute de metri. De la baza crestei se vede perfect și Vârful Gutâi, cel mai înalt pisc din Munții Gutâi cu ai săi 1443 de metri. Aceștia fac parte din Munții Maramureșului – Carpații Orientali.

Creasta Cocoșului

Varful Gutai

De asemenea, Creasta Cocoșului este inclusă în rezervația naturală de 50 de hectare care a fost înființată în anul 1954.

Traseul care pornește din Pasul Gutâi este și traseu de moutain bike. Din păcate am văzut și vreo 15 motociclete de teren și atv-uri prin zonă. Când mă gândesc la fauna locală… Acest aspect nu aduce decât stricăciuni zonei.

Creasta Cocoșului

Creasta Cocoșului

Apropo de faună, aici m-am reîntâlnit cu o reptilă pe care o caut mereu în drumețiile mele: vipera berus (vipera comună). Chiar rețin perfect cum după vreun ceas de plimbat lejer pe traseu am ajuns la o poiană larga unde era doar un jneapăn și i-am zis fratelui meu că sigur aici găsesc vreuna. Și nu mică mi-a fost mirarea când pe o crenguță ce să vezi? Un pui de viperă ce stătea nemișcat așteptând aparatul foto.

Vipera_Creasta Cocoșului

Deși, mai nou de multe ori las animalele în situ, acum am tras puțin șarpele mai pe iarbă să-l pot poza. A fost primul șarpe văzut pe traseu, la coborâre mai văzând unul de casă și unul de apă.

Revenind la traseu, când am ajuns la baza crestei, abia am așteptat să mă cocoț pe crenelurile ce-mi ’’făceau cu ochiul’’. Poate din poze nu vă dați seama dar de sus pare periculos. Nu recomand să faceți ca mine. Am văzut mai mulți care s-au urcat și au încercat să parcurgă creasta. Eu m-am dus doar câțiva zeci de metri. Trebuie atenție maximă căci accidentele nu ocolesc pe nimeni.

Creasta Cocoșului

Creasta Cocoșului

După o jumătate de oră de repaus binemeritat am făcut returul la mașină. De obicei mă duc destul de alert pe munte, dar de data aceasta am avut timp berechet și pentru stat și pentru pozat. Traseul acesta poate fi făcut de aproape oricine. Locul este frumos și merită văzut.

Creasta Cocoșului

Creasta Cocoșului

Prin zonă mai puteți vizita și:

– în apropiere: Tăurile Chendroaiei, Tăul Morărenilor, păstrăvăria din Mara cu Cascada Happy Fish.

– puțin mai departe: Cheile Tătarului, Lacul de Smarald din Baia Sprie, Mănăstirea Bârsana.

Activități ce se pot face pe/la Creasta Cocoșului:

– ciclism, alpinism, escaladă, drumeții, speo-turism, poze și filmări, studiul faunei și florei.

Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.

 

No Comments

Post A Comment

eighteen − sixteen =