Cascada Bâlea

Cascada Bâlea este una din căderile de apă arhicunoscute din Munții Făgăraș. Oricine parcurge Transfăgărășanul o poate vedea chiar și de la nivelul șoselei. Cred că e cea mai mare cascadă din acest masiv. Evident, pentru a o putea admira cum trebuie, e nevoie de o scurtă drumeție până la baza ei.

Cascada Bâlea

Cascada Bâlea

Cascada Balea vazuta de pe Transfagarasan

Traseul spre Cascada Bâlea nu este foarte solicitant, deși sunt câteva porțiuni spre final care necesită puțină atenție. Ca și durată de timp, eu am făcut vreo 40 de minute de la Hotelul Bâlea Cascadă, chiar din curba mare unde sunt comercianții. Marcajul folosit este punct roșu. Tot de aici pleacă și telecabina spre Bâlea Lac.

Cascada Bâlea

Cascada Bâlea

Cascada Bâlea are o cădere de circa 60 de metri dar dacă te raportezi efectiv și la porțiunile slab înclinate, atunci vorbim de lungimi mai considerabile. Cascada se află la peste 1200 de metri altitudine.

Cascada Bâlea

Cascada Urlătoarea Bâlei

Cascada Bâlea e formată pe cursul pârâului cu același nume, pârâu care izvorăște din celebrul Lac Bâlea. Cascada Bâlea mai este denumită și Urlătoarea Bâlei, deși rar am auzit acest nume. Majoritatea folosesc numele tradițional.

Deși nu are debit extraordinar, cascada este frumoasă și vizitată de multă lume. Fiind un traseu relativ ușor e de înțeles acest lucru.

Cascada Balea

Cu telecabina de aici n-am fost niciodată dar am văzut poze cu cascada din aer. Poate fac o plimbare la iarnă prin zonă. De regulă prefer mersul pe jos, dar iarna fără telecabină nu prea ai ce face. Și o dronă ar fi excelentă, dar de multe ori nu duc nici aparatul foto cu mine, deci mai reflectez și la acest aspect deși cu drona ai total alte perspective. Poate iau una în viitorul nu prea îndepărtat. 😛

La fel ca orice cădere de apă, deși n-am fost primăvara aici, mă gândesc că se vede spectaculos cascada în lunile martie-iunie.

Pozele sunt făcute aproape toate cu telefonul, în afară de una singură. Le refac la următoarea drumeție prin zonă.

Cascada Bâlea

Cred că datorită distanțelor, majoritatea care vin prin locurile astea vor să vadă cât mai multe. Se poate face o lista cu ceea ce e de făcut/văzut prin zonă: Lacul Bâlea, tunelul, Cascada Capra, Transfăgărășanul în toată splendoarea lui,  drumeții pe crestele masivului unde veți avea panorame superbe. Masivul Făgăraș are de oferit multe. Am fost de mai multe ori pe aici și deși e tot mai aglomerată zona, tot îmi place și mă atrage.

Dacă merg iarna asta prin zonă, poate mă bag și pe la Cascada Bâlea pentru niște poze mai actuale. Până una alta, drumeții plăcute să aveți!

 

No Comments

Post A Comment

five × 3 =