Pietrele Doamnei, Munții Rarău

La Pietrele Doamnei am ajuns pentru prima dată abia toamna trecută, asta deși ultimii ani am tot fost prin Moldova și mereu am trecut pe lângă Transrarău. Zona este frumoasă, dar mereu aveam mai multe obiective pe listă și nicicum nu reușeam să le bifez pe toate. Din lipsă de timp, evident.

Pietrele_Doamnei_Rarau

Așa că în octombrie anul trecut am zis că e timpul să conduc și eu pe Transrarău și cu ocazia asta mă opresc ca să fac un traseu în circuit la Pietrele Doamnei și la Vârful Rarău.

Pietrele_Doamnei

Munții Rarău fac parte din lanțul Carpaților Orientali și au dimensiuni mici față de alți masivi. Înălțimea maximă e atinsă în Vârful Rarău cu ai săi 1651 de metri. Pe placa din vârf scrie doar 1649 de metri dar pe hărți, panouri am văzut 1651 de metri. Oricum nu are importanță asta, ce e important e să vizitați zona și să vă bucurați de locurile acestea.

Pietrele Doamnei se află în imediata apropiere a șoselei Transrarău, foarte aproape de Hotelul Alpin Rarău. Transrarăul, care mi s-a părut absolut superb în culorile de toamnă, este șoseaua care leagă localitățile Chiril de Pojorâta. Este un fel de Transfăgărășan al Moldovei, un drum superb.

Eu am pornit din Chiril, în urcare, spre parcarea Hotelului Alpin Rarău, undeva la 11 km distanță. Aici e suficient loc pentru mașini. Deși vin o mulțime de oameni să vădă Pietrele Doamnei, când am fost eu erau relativ puțini, aspect ce mă bucură de obicei. 🙂

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Traseul este relativ ușor, cu puține porțiuni ce necesită atenție. Prima parte e mai stâncoasă dar nu pune probleme.

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Ca durată e undeva la o oră și jumătate, maxim 2 ore. Dacă doriți să urcați și pe platoul aflat chiar lângă Pietrele Doamnei, atunci mai puneți 20 de minute la cele 2 ore. Eu vă recomand să faceți asta deoarece sus aveți o panoramă superbă. Aici e nevoie de atenție și puțină forță, deoarece sunt porțiuni prevăzute cu lanțuri. Când am fost eu plouase înainte și era tare alunecos. Dar o să vedeți că efortul se merită.

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

De pe acest platou se văd perfect Pietrele Doamnei (1634 m), Hotelul Alpin Rarău aflat în fața Peretelui Cotețului precum și Vârfurile Giumalău (1857 m) și Popii Rarăului(1628 m).

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Muntii Rarau

Dacă e vreme bună și senin, uitați-vă spre sud că veți putea distinge clar Ceahlăul, cu vârfurile Toaca și Ocolașu Mare. Alt munte superb al Moldovei ce merită parcurs.

Muntii Ceahlau vazuti de pe Rarau

De asemenea, se văd clar stațiile meteo și de televiziune.

Pietrele_Doamnei

Pietrele_Doamnei

Revenind la traseu, acesta este marcat cu cruce albastră, dar la zona cu lanțuri se intersectează cu punct albastru.

De aici crucea albastră vă duce prin pădure înapoi spre parcarea hotelului. Este un traseu în cerc. Punctul albastru vă duce până pe Vârful Rarău, aflat la alte 20 de minute depărtare. Traseul pe punct albastru e o plimbare lejeră ce nu vă solicită defel.

Varful_Rarau

Varful Rarau

De pe Vârful Rarău până la parcarea hotelului am făcut vreo 30 de minute.  Nu există absolut nici un obstacol aici. Din loc în loc găsiți panouri cu diverse informații privind traseul, geologia, flora și fauna locului. Marcajele sunt abundente și vizibile.

Pietrele_Doamnei

Pietrele Doamnei reprezintă cel mai cunoscut obiectiv turistic al Munților Rarău. Unul din aspectele ce au contribuit la renumele locului îl reprezintă o legendă ce are ca personaj principal soția lui Petru Rareș. Cică în urma năvălirilor tătare, aici la poalele stâncilor, a fost îngropată averea domnitorului. Doamna Elena și fiul domnitorului au scăpat de tătari ascunzându-se într-o peșteră. De atunci stâncile au primit numele de Pietrele Doamnei.

Una peste alta, Pietrele Doamnei sunt emblema Rarăului. Mie mi-a plăcut mult locația. Și anul acesta era cât pe aici să dau o fugă până în Moldova. Toamna e deosebită în zonele acestea. Drumurile sunt excelente în cea mai mare parte, deci o plăcere pentru șoferi. De regulă, eu leg drumețiile montane din zona Orientalilor cu vizitarea mănăstirilor. Pur și simplu ador locurile  astea…

Despre Transrarău o să scriu câteva fraze separat să nu lungesc articolul. Oricum, e mereu dificil să-mi aleg pozele pentru articole că nu vreau să le fac interminabile. Le prefer scurte și la subiect. Pietrele Doamnei nu fac excepție.

Cărări cu soare! 🙂

4 Comments
  • Carpenters
    Posted at 17:46h, 23 ianuarie Răspunde

    Multumim petru review. Intr-adevar, o zona superba. Cel mai mult regret ca nu am urcat la Belvedere. Asta e. Data viitoare!

    • Cristi
      Posted at 00:59h, 01 martie Răspunde

      Da, puteți urca data viitoare. Important e să nu fie zăpadă/gheață sau ud, că altfel e puțin mai dificil. Dar nimic de speriat.

  • Onesti
    Posted at 22:00h, 29 noiembrie Răspunde

    Doresc sa vizitez Raraul in perioada urmatoare, ma bucur mult ca am gasit aici scrise detalii care ma intereseaza, pozele sunt pe masura, adica extraordinare. Probabil folositi echipament foto foarte scump. Ar fi trebui sa il vizitez pana la data aceasta dar pandemia mi-a dat putin planurile peste cap…

    • Cristi
      Posted at 23:16h, 14 decembrie Răspunde

      Zona e frumoasa si merita vazuta. Eu am pe lista vecinul Raraului – Varful Giumalau. Sper ca iarna asta sa ajung pe acolo…

Post A Comment

three × 3 =