Marmolada, Munții Dolomiți

Marmolada este cel mai înalt munte din Dolomiți, munți care reprezintă de fapt Alpii italieni. Masivul Marmolada are altitudinea maximă de 3343 de metri, atinsă în Vârful Punta Penia.

Baraian Cristian

Acesta se află în provincia Trento, foarte aproape de stațiunile Campitello și Canazei, unde am fost 2 ani la rând. De fapt, poate fi zărit chiar bine din Canazei.

Canazei Italia

Marmolada mai este denumit și Regina Dolomiților. Probabil ca regele suna mai bine, dar nah, cine sunt eu să le contest denumirile? 🙂

Marmolada

Prima dată când am citit despre Marmolada știam doar din auzite că aici este un ghețar permanent. Primele poze văzute cu Munții Dolomiți m-au vrăjit efectiv. Aceștia au nenumărate vârfuri absolut spectaculoase.

Marmolada

Ghețarul de pe Marmolada este veșnic, singurul de altfel din Dolimiți. Acesta se află pe versantul nordic, versant pe care am fost și eu. Se vede clar ghețarul în poze (ambele dăți când l-am văzut a fost vara, sfârșit de iunie și început de august).

Când am reușit să ajung prin zonă am rămas efectiv înmărmurit de frumusețea ce mi se înfățișa ochilor – superbe panorame!

Marmolada

Aspectul foarte bun, dacă ești turist prin locurile astea și nu ai mult timp la dispoziție, este că italienii stau foarte bine la capitolul telecabine, telescaune, funiculare și alte aparaturi/modalități de transport montane. Ajungi rapid în multe zone deosebite cu puncte de belvedere de neuitat.

Marmolada

Marmolada

Marmolada

Eu, fiind turist de vară, să spun așa, nu am avut nici un fel de echipament când am fost pe Marmolada. Puțin impropriu spus fost, deoarece am urcat cu un telescaun (în care se stătea în picioare) până la refugiul Pian dei Fiacconi. Bine, m-am plimbat prin zonă dar nu s-a pus problema vreunei drumeții.

Marmolada

Refugiul se află la altitudinea de 2626 de metri. De aici începe principalul traseu spre Vârful Punta Penia. Evident, datorită zăpezii și ghețarului, este nevoie de echipament serios.

După câteva învârteli pe lângă refugiu, eu m-am mulțumit cu un ceai cald. Era o vreme nasoală: ceață multă și vânt rece. Totuși, asta nu împiedica cățărătorii dornici de aventură. Vedeam mai sus de refugiu, grupuri de oameni care urcau spre vârf. Îi invidiez și acum. 🙂

Marmolada

Traseul cu telescaunul de care vă spun este foarte ok, asta dacă ajungeți la barajul lacului Fedaia. Lacul este situat la 12 km de Canazei iar telescaunul se poate lua chiar de lângă baraj.

Lago di Fedaia

Dacă vremea ar fi fost bună poate m-aș fi aventurat puțin mai sus de refugiu. Așa a trebuit să mă mulțumesc cu cele câteva poze făcute pe lângă refugiu.

Marmolada

De pe Marmolada se văd foarte bine grupurile montane Sassolungo și Sella. Pe Sella Group, cum este denumit, mi-au călcat picioarele de 2 ori, o dată urcând și pe cel mai înalt vârf al său: Piz Boe. Munți absolut uluitori…

Revenind la Marmolada, ulterior am aflat că se poate urca cu telecabina și mai sus, până la 3265 de metri, la terasa Punta Rocca. Telecabina aceasta se află pe versantul estic.

Marmolada

Traseul este mai bun dacă vrei să scurtezi timpul și să ajungi cât mai sus, rapid. Se  trece de lac până în stațiunea Malga Ciapella (1446 m). De aici de la Refugiul Serauta, se ia telecabina și se urcă prima dată până la cota 3000 de metri. Refugiul acesta se vede în stânga ghețarului, sus, în poza de mai jos.

Ghetarul Marmolada

Aici se poate vedea muzeul Marmolada,  muzeu aflat la cea mai mare altitudine din Europa. Pe urmă se continuă cu telecabina până aproape de Vârful Punta Rocca, la terasa de care ziceam. Aici sunt puncte de belvedere memorabile. Am văzut poze, nu am ajuns până aici. Poate pe viitor…

Din acest punct ai doar o ’’aruncătură de băț’’ până în Vârful Punta Pena. Glumesc acum. Pe hărți pare vreun km în linie dreaptă dar e o ascensiune serioasă. Nu știu cum se prezintă aceasta, din pozele văzute pare periculoasă. Referitor la hărți, m-am înșelat și eu de mai multe ori privind distanțele. Ai impresia că nu e mult și ajungi rapid dintr-o parte în alta, dar când colo urci de-ți ies ochii de la efort. :)))

Marmolada_Dolomiti

Marmolada e un masiv care necesită condiție fizică, cunoștințe montane serioase și echipament adecvat. Pe cât de fascinant pe atât de periculos. Chiar după ce plecasem din Italia, mi s-a zis că vântul puternic a dat peste cap telescaunele și  parcă fuseseră și ceva victime. Și mi s-a zis și de cazuri cu oameni înghețați și decedați prin Dolomiți…

Muntii Dolomiti

Deci, după cum știm, muntele trebuie respectat și tratat cu prudență și atenție, dacă vrem să fie totul în regulă. Dar repet, Marmolada este unic și merită cățărat dacă aveți ocazia. Iana de asemenea, este de vis pentru pasionații de ski. Cică aici ar fi una din cele mai mișto piste din Europa.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Malga Ciapella, Canazei, Passo Pordoi, Sass Pordoi, Lago di Fedaia, multe altele.

– puțin mai departe: Piz Boe, Sassolungo, Campitello di Fassa, Pozza di Fassa, etc.

Activități ce se pot face la/pe Marmolada:

– drumeții montane, relaxare, cățărări, ski, poze și filmări.

No Comments

Post A Comment

one × 1 =